PDA

Bekijk de volledige versie : wetgeving verkoop regiovrije dvd spelers



Ronald Ridderhof
03-08-2002, 19:14
Ik werk in een winkel waar dvd spelers worden verkocht, maar geen regiovrije. Ik hoorde van iemand dat de nederlandse wetgeving dat ons verbied. Maar, er zijn collega winkeliers die wel regiovrije dvd spelers verkopen. Wie kan mij hierover meer vertellen.

Remco de Swart
03-08-2002, 19:30
Zover ik weet mogen regiovrije DVD-spelers wel verkocht worden. Vele winkelketens bieden ze immers bij bosjes aan. Zoals Mediamarkt, Den Block en Kijkshop. Als dit tegen de wet zou zijn dan zouden deze winkelketens wel uitkijken om regiovrije DVD-spelers te verkopen. Zover ik weet moet er in de gebruiksaanwijzing wel staan dat de speler alleen geschikt is voor regio 2 al is hij regiovrij. Eventuele spelers die regiovrij gemaakt kunnen worden wordt de beschrijving hoe dat moet vaak op een los blaadje bijgevoegd. In plaats van dat dat in de gebruiksaanwijzing staat.

Patrick vdB
04-08-2002, 14:43
Dit kan weleens snel gaan veranderen. Onlangs heeft Sony een rechtzaak gewonnen tegen een aanbieder van de zogenaamde Modchips. Tijdens de gerechtelijke uitspraak heeft de rechter besloten dat copyrights streekgebonden zijn en dat elke vorm van omzeiling in deze een strafbaar feit is. Maw de maker van de Modchip is strafbaar bevonden omdat hij/zij een middel aanbood om regiobeveiliging (want hier draaide het in de rechtzaak om en niet zozeer om de gekopieerde spellen) te omzeilen. Dit soort uitspraken is dus een vrijbrief aan fabrikanten, filmmaatschappijen en dergelijke om regiovrij aangeboden dvd-spelers aan te pakken.

Mvrgr

Patrick

Sander Dubbeldam
04-08-2002, 15:12
de wet kan kloppen dat er geen regio vrije dvd spelers verkocht mogen worden, media markt verkoopt geen regio vrije dvd spelers maar levert ze gewoon standaard regio 2 af. Hierna krijgt de klant een handleiding mee hoe het regio vrij te maken is, en zie hier, wet niet overtreden en klant ook blij.

Martin de Goeij
04-08-2002, 17:27
Als jurist zijnde kan ik alleen maar zeggen dat mij geen wetgeving bekend is op grond waarvan verkoop van regio-vrije spelers verboden is (of zal worden). Nationale wetgeving dan wel Europese Richtlijnen ter zake is bij mijn weten (nog) niet in voorbereiding of van kracht. Daarnaast vraag ik mij überhaupt af, of zo'n verbod rechtens stand zou houden, laat staan handhaafbaar / controleerbaar is

Maar wie weet, je kan niet alles bijhouden:o ;)

lieshout84
04-08-2002, 19:00
Dan heb ik nog wel een vraag die hier misschien op inspeelt (misschien ook niet).
Kan een regio vrije DVD film op een regio 2 afgestemde dvd speler draaien of moet daarvoor je dvd speler regio vrij zijn?

Mogen deze eigenlijk wel verkocht worden?

Steven Maas
04-08-2002, 19:12
Kan een regio vrije DVD film op een regio 2 afgestemde dvd speler draaien <knipje>.?
[/b]Ja, dat kan. Het zijn dan regio 0 DVD's en die kunnen op elke DVD speler gedraaid worden.
Mogen deze eigenlijk wel verkocht worden?
Ja, die mogen gewoon verkocht worden. Ik heb er een tijdlang één of twee van gehad. Deze DVD's heb ik inmiddels alweer verkocht. Het gaat hier om films die gewoon bij de FRS zijn gekocht.

Haay1971
04-08-2002, 23:20
de wet kan kloppen dat er geen regio vrije dvd spelers verkocht mogen worden, media markt verkoopt geen regio vrije dvd spelers maar levert ze gewoon standaard regio 2 af. Hierna krijgt de klant een handleiding mee hoe het regio vrij te maken is, en zie hier, wet niet overtreden en klant ook blij.

Dit is niet waar. Ik heb onlangs bij de Media Markt een regiovrije Yamaha DVD speler gekocht en ze hadden daar een stapeltje dozen liggen waarbij sommigen al door hun regiovrij gemaakt waren. Hij was dus al kant en klaar regiovrij.

lieshout84
04-08-2002, 23:24
Ik heb pas dus ook een dvd speler gekocht en ik kreeg daar dus een 4-cijferige code bij.
En als ik die 4 nummer had ingevoerd dan moest ik een nummer invoeren van de regio en ik kan dus 1 t/m 6 pakken maar de 0 pakt hij niet......jammer:(

Donovan
04-08-2002, 23:25
Ik heb pas dus ook een dvd speler gekocht en ik kreeg daar dus een 4-cijferige code bij.
En als ik die 4 nummer had ingevoerd dan moest ik een nummer invoeren van de regio en ik kan dus 1 t/m 6 pakken maar de 0 pakt hij niet......jammer:(

Op mijn Samsung was het de 9 voor regiovrij, misschien doet 'ie dat?

Anonymous
05-08-2002, 19:11
Het regio vrij maken van je dvd speler is toegestaan alleen het
importeren van andere regio's dan regio 2 is niet toegestaan.

Ik denk dat een hoop winkels niet de spelers regio vrij wil
maken omdat ze misschien bang zijn dat ze tegen de wet
in gaan.Echter worden er bij vele audio visuele speciaalzaken
en de technische service centers daarvan volop spelers
regio vrij verkocht of gemaakt.

Je moet een beetje hetzelfde zien als de illegale kopie handel
destijds met PsOne spellen.Het mag niet en wordt ook niet
op prijs gesteld maar het wordt allemaal een beetje door
de vingers gezien zolang het maar in beperkte maten blijft.

Oakey
05-08-2002, 20:30
Het regio vrij maken van je dvd speler is toegestaan alleen het
importeren van andere regio's dan regio 2 is niet toegestaan.

:confused: Volges mij is het niet verboden hoor. Er is immers vrij verkeer van goederen in principe. Een ander verhaal is dat de filmindustrie er niet blij mee is, en als jij als winkelier R1-titels verkoopt, zullen ze moeilijk gaan doen en geen R2 meer leveren. Misschien weet Martin als jurist hier wat over te zeggen ;)

Anonymous
05-08-2002, 20:34
:confused: Volges mij is het niet verboden hoor.

In principe is het niet toegestaan, maar het is ook niet verboden.
Dat is altijd met dit soort dingen, er is nooit duidelijkheid over.

Film maatschappijen zijn er iig niet blij mee nee en wat ook zeer
begrijpelijk is.Enigste oplossing lijkt mij om de regio codes allemaal
plat te gooien en voor alle titel's 1 wereldwijde releasedatum
aan te houden.Maar goed, dat zal wel nooit gebeuren.

Mike Philippens
05-08-2002, 20:57
Het is een beetje van alles:

1)Regiovrij spelers
Fabrikanten mogen geen regiovrije spelers produceren. Dat is geregeld in licentie die ze moeten kopen voor de CSS decoding waarmee de DVD's copy protected zijn. In de licentievoorwaarden van de CSS licentie staat ook dat ze verplicht zijn regiocodes te ondersteunen en de speler alleen geschikt te maken voor de regio waarin ze verkocht worden. Omdat er zoveel fabrikanten zijn, kan de 'CSS-organisatie' (weet effe niet of dat de RIAA is, maar goed, doet er niet toe) niet achter allemaal aangaan en maakt dus eigenlijk alleen maar deals met de grote jongens. De 'kleine' dvd-bouwers zoals Yanakawa, Cyberhome ed die onder 10 submerken op de markt komen zijn gewoon niet aan te pakken. Wat natuurlijk niet af te dwingen is, is de manier hoe de speler regiocodes ondersteund. Vandaar dat een hoop spelers makkelijk met een ab of een firmware patch aan te passen zijn. Alleen Sony is een buitenbeentje, maar dat zal wel komen omdat Sony zelf de grootste producent van media ter wereld is.

2)Verkoop andere regio's
Door een bepaling in de copyright wetten, het distributierecht genaamd, mag een fabrikant wel degelijk bepalen dat een bepaalde dvd niet in een bepaald land mag worden verkocht. Deze wet is onder meer met succes toegepast om te voorkomen dat goedkoper jeans uit Thailand hier verkocht werd omdat ze daar maar een fractie van de prijs alhier kosten. Vandaar dat men winkels en videotheken die R1 dvd's verkopen/verhuren echt juridisch kan en zal aanpakken. Vraag maar aan Rodisc. Ook past met pesterij-praktijken toe, zodat je bepaalde dvd's gewoon niet krijgt of heel laat. Bestellingen worden later bezord e.d. Maffia dus. Maar de fabrikant beslist uiteindelijk waar de handel verkocht wordt. En dat doen ze met de wet achter zich. Het importeren voor privédoeleinden wordt zeg maar gedoogd. Net als dat je doanerechten hoeft te betalen als het een privétransactie zonder handelsoogmerk is. Dus kleine hoeveelheden worden toegestaan. En de regiocodes kunnen ze voor dat soort handeltjes niets aan doen. Teveel werk.

De fabrikanten van spelers en de producenten van DVD's weten natuurlijk ook wel dat er omgebouwd en geïmporteerd wordt. Maar de grootste groep weten vaak niet van ombouwen of hebben een regiovrije speler maar importeren niet omdat ze niet weten dat het kan, of niet durven of gewoon helemaal geen toegang hebben tot internet - of de informatie over hoe eea kan. Zelfs mensen die de hele dag op internet doorbrengen en voor andere aanbiedingen stad en land aflopen, staan vaak met hele grote ongelovige ogen te kijken als ik zeg dat een beetje dvd in Australie nog geen €15 kost... Gelukkig hebben 'wij' dvd.nl en weten wij beter ;)

Steven Maas
05-08-2002, 21:46
...een beetje dvd in Australie nog geen €15 kost... Gelukkig hebben 'wij' dvd.nl en weten wij beter ;) Ondertussen zit ik nog steeds met een R2 gelockte speler en kan dus geen R4 spelen. (Ja, ik weet het, er zijn uitzonderingen R4/R2) Daar bovenop kan ik niet aan een creditcard komen, wat ook nog wel eens problemen met zich meebrengt. Ik vind het allemaal wel goed, ik koop gewoon R2 en ben dan af en toe maar wat duurder uit. Ik kan er best mee leven.

Anonymous
05-08-2002, 21:51
Ondertussen zit ik nog steeds met een R2 gelockte speler en kan dus geen R4 spelen. (Ja, ik weet het, er zijn uitzonderingen R4/R2) Daar bovenop kan ik niet aan een creditcard komen, wat ook nog wel eens problemen met zich meebrengt. Ik vind het allemaal wel goed, ik koop gewoon R2 en ben dan af en toe maar wat duurder uit. Ik kan er best mee leven.

Het mooie, tenminste wat ik dan weer vind, is dat je het allemaal
georganisseerd houd.Stel dat je allerlei regio's door elkaar
heb dan heb je edition zus en zo en dan weer dit en dan
weer dat.Kan je een huis erbij gaan huren om zo je collectie
een beetje geordend te krijgen....

Mike Philippens
05-08-2002, 22:21
Stel dat je allerlei regio's door elkaar
heb dan heb je edition zus en zo en dan weer dit en dan
weer dat.Kan je een huis erbij gaan huren om zo je collectie
een beetje geordend te krijgen....
Huh? Dat zie ik niet helemaal zitten... Je koopt toch gewoon de uitvoering die je graag wilt hebben. Mocht je een keer 'per ongeluk' een R2 hebben gekocht en je koopt later een mooiere R1 ofzo (Memento bv) dan verpats je toch gewoon die R2. Het kan natuurlijk ook andersom.

Wel een hele rare reden om (teveel) geld uit te geven. Sommige prijsverschillen zijn gewoon misselijkmakend en de aanbiedigen van MM zeggen me wat dat betreft niet altijd wat. Er zijn natuurlijk bekende excessen die gewoon hier 2x zo duur zijn als in de R4 uitvoering, maar doorgaans bespaar je zo €10 per DVD.

Nee....ik heb mijn €175 voor het ombouwen allang eruit. En dan heb ik het nog niet over die bloedgeile Memeto LE die voorlopig niet in R2,3,4,5,6,7,8 of 9 te krijgen is. Laat mijn collectie dan maar onoverzichtelijk (:confused:) zijn. :p

Anonymous
05-08-2002, 22:24
Huh? Dat zie ik niet helemaal zitten... Je koopt toch gewoon de uitvoering die je graag wilt hebben. Mocht je een keer 'per ongeluk' een R2 hebben gekocht en je koopt later een mooiere R1 ofzo (Memento bv) dan verpats je toch gewoon die R2. Het kan natuurlijk ook andersom.


Nee, bedoel niet dat je ze dan dubbel heb in de collectie maar
dat je verschillende regio's en verschillende uitgaves, verschillende
soundtracks etc etc etc.

Ja.... misschien ben ik hier wel een ei in hoor :D ;)

Mike Philippens
05-08-2002, 23:28
dat je verschillende regio's en verschillende uitgaves, verschillende soundtracks etc etc etc.
Ahhh...ja dat is inderdaad af en toe balen. Je voelt je haast Inspector Clouseau als je de 'ideale' release wilt uitzoeken. Je moet dan effe wat site af om te zien of de alle extra's wel aanwezig zijn enzo. Gelukkig kunnen we elkaar hier op dvd.nl er wel een beetje mee helpen. En ik vind het soms nog leuk ook om zo te speuren. De voldoening als je dan het doosje in handen hebt...toch iets van 'I beat the system'. Zal de anarchist in me wel zijn...:cool:

zijn er trouwens als Sex Pistols DVD's...?

Anonymous
06-08-2002, 08:22
Je voelt je haast Inspector Clouseau als je de 'ideale' release wilt uitzoeken. Je moet dan effe wat site af om te zien of de alle extra's wel aanwezig zijn enzo.

Juist, u snapt mij nu :)

Matt D
06-08-2002, 12:11
hmm ik denk dat het in België nog toegelaten is om regio 1 te verkopen, Nederland wordt er blijkbaar wel streng tegen opgetreden. Er is al zoveel tegenstrijdige info gelanceeerd geweest over deze onderwerpen dat ik het ook nt meer volledig kan volgen.

Mike Philippens
06-08-2002, 12:30
hmm ik denk dat het in België nog toegelaten is om regio 1 te verkopen
Officiëel is het niet toegestaan, maar handhaven is natuurlijk vers 2. Ik denk ook niet dat de politie of justitie actief hierachter aan gaat. Volgens mij doen ze het na aangifte van een distributeur of producent. Het is immers geen zware criminaliteit, maar een overtreding of inbreuk op de copyright wetten. Iemand moet echt aangifte doen van het feit en pas dan kan de politie in actie komen.

lieshout84
06-08-2002, 12:33
Op mijn Samsung was het de 9 voor regiovrij, misschien doet 'ie dat?

Ik kan het een keer proberen, ik hoop alleen niet dan hij dan gekke dingen gaat doen ofzo

Matt D
06-08-2002, 13:37
Officiëel is het niet toegestaan, maar handhaven is natuurlijk vers 2. Ik denk ook niet dat de politie of justitie actief hierachter aan gaat. Volgens mij doen ze het na aangifte van een distributeur of producent. Het is immers geen zware criminaliteit, maar een overtreding of inbreuk op de copyright wetten. Iemand moet echt aangifte doen van het feit en pas dan kan de politie in actie komen.

in brussel liggen ze nog te koop in verschillende winkels, heb wel de regio 1 dvds zien verdwijnen in de videotheek, was wel leuk zag je zal op dvd voor 100 fr (2.5 euro) in plaats van 260 fr in cinema

Michael.W
06-08-2002, 21:20
Modchips illegaal?

Zie hier de onderstaande link even:

http://archief.telegraaf.nl/artikel.fpl?id=262953&pagina=0&query=modchips&alleenrecent=on&bron=alles

Groetjes,

Michael

Anonymous
06-08-2002, 21:27
Ik weet niet waar je het over heb maar iig praten wij hier over
de import van dvd titel's en niet over het ombouwen van de
playstation of playstation 2.Dat voorbeeld noemde ik alleen
om aan te geven dat veel praktijken die eigenlijk niet mogen
toch door de vingers worden gezien.

Mike Philippens
06-08-2002, 21:47
Ik weet niet waar je het over heb maar iig praten wij hier over
de import van dvd titel's en niet over het ombouwen van de
playstation of playstation 2.
Dat dacht ik ook... Maar aan de andere kant zou het meer met het ombouwen van DVD spelers te maken kunnen hebben dan je zo zou denken. Stel dat Sony gewonnen had, of dat in hoger beroep alsnog doet. In feite heb je dan een precedent of jurispudentie om een zaak aan te spannen tegen lieden die DVD spelers regiovrij maken. In principe komt het op hetzelfde neer. In beide gevallen gaat het om het aanpassen van de speler om illegale (R1 dvd's mogen niet hier verkocht worden) dvd's af te kunnen spelen. In feite kunnen ze al mensen als die meneer van DVDPlus (ombouw Sony spelers) aanpakken want hij heeft de firmware van Sony reverse engineered en dat is in elk geval verboden. Zijn aangepaste firmware bevat natuurlijk ook nog eens stukken Sony-code. Ik hoop niet dat ik iemand op een idee breng...:o

Ik denk alleen dat Sony er niet veel mee opschiet. Verboden of niet, het wordt allemaal toch wel verkocht. Het wordt alleen allemaal wat duurder.

Anonymous
06-08-2002, 21:49
Tegenwoordig schat ik zo'n 70 a 80 % van de spelers die
worden regio vrij gemaakt via een code en gebeurd het
dus softwarematig.In ieder geval komt hier dus zoals in
het verleden wel eens het geval was géén mod chips
meer bij kijken.

Michael.W
06-08-2002, 21:56
[QUOTE]Originally posted by Mike Philippens
[B]
In principe komt het op hetzelfde neer. In beide gevallen gaat het om het aanpassen van de speler om illegale (R1 dvd's mogen niet hier verkocht worden) dvd's af te kunnen spelen.

Gelukkig heeft Mike de relatie weten te leggen, met het ombouwen van de playstation en het regiovrij maken van dvd-spelers.:D

Mike Philippens
06-08-2002, 22:02
Tegenwoordig schat ik zo'n 70 a 80 % van de spelers die
worden regio vrij gemaakt via een code en gebeurd het
dus softwarematig.
Da's ook weer waar. Tenminste...voor de Yanakawaatjes, Cyberhoompjes enzo. Pioneer bijvoorbeeld moet nog steeds een firmware update. Maar die spelers die al in feite af fabriek regiovrij zijn en alleen nog via 'verborgen' menu's regiovrij kunnen worden gemaakt zouden op een gegeven moment ook wel eens aangepakt kunnen worden. Nu doen ze dat niet omdat het niet te doen is. Mocht het importeren de spuigaten uit gaat lopen, kun je er natuurlijk gif op innemen dat ze ook achter die kleinere fabrikanten aangaan. Poen zat...en dat willen ze zo houden.

Martin de Goeij
07-08-2002, 19:41
Dat dacht ik ook... Maar aan de andere kant zou het meer met het ombouwen van DVD spelers te maken kunnen hebben dan je zo zou denken. Stel dat Sony gewonnen had, of dat in hoger beroep alsnog doet. In feite heb je dan een precedent of jurispudentie om een zaak aan te spannen tegen lieden die DVD spelers regiovrij maken. In principe komt het op hetzelfde neer. In beide gevallen gaat het om het aanpassen van de speler om illegale (R1 dvd's mogen niet hier verkocht worden) dvd's af te kunnen spelen. In feite kunnen ze al mensen als die meneer van DVDPlus (ombouw Sony spelers) aanpakken want hij heeft de firmware van Sony reverse engineered en dat is in elk geval verboden. Zijn aangepaste firmware bevat natuurlijk ook nog eens stukken Sony-code. Ik hoop niet dat ik iemand op een idee breng...:o


Zelf heb ik eens de Auteurswet en de Wet op de Naburige Rechten er eens op nageslagen (want dat zijn in feite de voornaamste hier relevante "copyright-wetten"), alsmede de website van de EU (EU-lex) besnuffeld, maar ik kan geen aanknopingspunten vinden o.g.v. import / verkoop van R1-dvd's hier verboden is. Zou jij eens concreet kunnen aangeven Mike, waar jij jouw standpunt op baseert?

Overigens is het idd zo dat "reverse-enginering" (mbt Sony) een inbreuk oplevert, omdat dit een schending is van het octrooi dat Sony ter zake heeft. Vaak vallen dergelijke inbreuken tevens onder de Auteurwet, en kunnen specfieke wetten dan als een lex specialis worden gezien, die voorrang hebben. Zo bezien kan het ombouwen van dvd's ook illegaal zijn, maar, zoals Mike in een ander kader zei, hoe handhaaf je dat (lees: treedt je er tegen op)?

Overigens: indien elders (bv USA) rechtszaken voert, en ook wint, wordt de wet uitgelegd (en uitspraak gegeven), maar dat houdt niet automatisch jurisprudentie in. Sony zal bv hier NL een soortgelijke zaak moeten aanspannen. In NL kennen wij geen precedent-stelsel, al houden lagere rechters (Kr, Rb en Hof) zich in de praktijk wel aan uitspraken van de Hoge Raad.

Of voor strafvervolging op dergelijke inbreuken eerst een aangifte noodzakelijk is, ben ik nog niet helemaal uit. Dat zou nl betekenen dat het een klacht-delicht is (zoals zedenmisdrijven), en m.i. kan bij Auteursrecht inbreuken het OM (ook?) los van een klacht v.d. benadeelde (bv Sony) tot vervolging overgaan. Al helpt zo'n klacht natuurlijk wel.

Mike Philippens
08-08-2002, 11:34
Zou jij eens concreet kunnen aangeven Mike, waar jij jouw standpunt op baseert?
Ehhh...blijkbaar weet jij meer van het recht dan ik. Dat van het distributierecht heb ik een keer ergens gelezen. Misschien (je moet maar eens zoeken als je het precies wilt weten) was het in één van die stukjes van RoDisc. Het komt erop neer dat vanwege dat distributierecht de producent/distibuteur kan en mag bepalen dat een DVD niet in een bepaalde regio mag worden verkocht. Doordat ze met de regiocodering feitelijk verschillende producten hebben kunnen ze heel makkelijk het verschil aangeven. Bijvoorbeeld The Cell R1 is een ander product dan The Cell R2. Ze hebben verschillende productcodes dus kan de producent heel makkelijk zeggen product x mag niet buiten de VS en Canada verkocht worden. Ik heb bijvoorbeeld de Fantasia Anthology Box bij DVDBoxoffice (Canada) gekocht. Op de doos staat heel duidelijk dat ie niet buiten Canada mag worden verkocht. DVDBoxoffice is hiermee dus in overtreding en zou in principe aangepakt kunnen worden.

Dat met jurispudentie weet ik. Ons systeem werkt niet zo, en Sony (of wie dan ook) moet inderdaad in elk land afzonderlijk strijd voeren om eea aan te pakken. Toch denk ik (maar ik heb geen ervaring hiermee natuurlijk) dat een eerdere uitspraak een zaak sterker kan maken. De rechter in Nederland is echter niet gehouden zich ook maar één zier aan te trekken van een uitspraak in Australië, maar toch... Het kán natuurlijk van invloed zijn.

Mike Philippens
08-08-2002, 11:42
Nog effe wezen grutten bij Rodisc. De volgende passage heb ik gevonden:

De Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers, de NVPI, zet de Benelux Merkenwet in als wapen tegen parallelle import. Deze wet is in 1996 gewijzigd om het prijsbeleid van Europese merkenhouders te beschermen. Zij bieden hun producten elders in de wereld namelijk nogal eens goedkoper aan.

Het zou een koud kunstje zijn om bijvoorbeeld in de VS een partijtje nieuwe cd's of dvd's aan te schaffen en dat hier voor een concurrerende prijs in je winkel te zetten. Maar dat is dus verboden, zoals de rechter vorig jaar nog vaststelde in de zaak van de NVPI tegen videotheekketen Video Vision.
Het is dus het Merkenrecht en niet de copyrightwet zoals ik eerder beweerde. In die merkenwet (en dat moet ik dan ergens anders gelezen hebben) is dan een paragraaf mbt het distributierecht.

Remco de Swart
08-08-2002, 11:47
Op de achterkant van de hoezen van de DVD's die ik in Australië bestel staat ook vaak de volgende waarschuwing:

Warning: This digital video disc is sold on the condition it is not offered for sale or hire outside Australia.

Zowel Ezy als Devoted lijken zich niets van deze waarschuwing aan te trekken. Aangezien ik al heel wat DVD's uit Down Under heb mogen ontvangen.:D

Martin de Goeij
08-08-2002, 17:22
Ehhh...blijkbaar <knip>! De rechter in Nederland is echter niet gehouden zich ook maar één zier aan te trekken van een uitspraak in Australië, maar toch... Het kán natuurlijk van invloed zijn.

Dank Mike, voor je antwoord. Qua techniek ben jij wat mij betreft, goed op de hoogte (gelet op je posts elders:) Het valt idd onder het Merkenrecht (dat een verzamelterm is). Eea beschouwd, vind ik wel dat je een punt hebt mbt ombouwen van dvd-spelers, al blijft actie vanuit de 'benadeelden'uit....Maar de meesten hebben gelukkig al een regiovrije speler in bezit :D

Donovan
08-08-2002, 18:23
Hmm, ik zou zeggen dat de wet zich vooral toespitst op waar het *verkocht* wordt (in dit geval in australie of in een bepaalde regio). Het lijkt me stug dat een wet het kan verbieden dat je produkten verkoopt aan mensen met bepaalde kenmerken (ze wonen op plaats X of juist niet in regio Y).

Kortom je mag in Nederland (regio 2) geen regio 1 discs verkopen maar je mag rustig regio 2 discs verkopen, ook aan Amerikaanse toeristen of Amerikanen over het internet. Hoe dan bijvoorbeeld play.com zowel regio 1 als regio 2 verkoopt weet ik dan effe niet.

Martin de Goeij
08-08-2002, 18:52
Hmm, ik zou zeggen dat de wet zich vooral toespitst op waar het *verkocht* wordt (in dit geval in australie of in een bepaalde regio). Het lijkt me stug dat een wet het kan verbieden dat je produkten verkoopt aan mensen met bepaalde kenmerken (ze wonen op plaats X of juist niet in regio Y).
Dat is niet helemaal juist; de wet zélf bepaalt het toepassingsgebied. Anders zouden bv handelaren in de USA die dvd's verkopen áán het buitenland niet strafbaar zijn (wat niet het geval is); daarnaast zijn er ook nog de internationale verdragen ter zake.





Kortom je mag in Nederland (regio 2) geen regio 1 discs verkopen maar je mag rustig regio 2 discs verkopen, ook aan Amerikaanse toeristen of Amerikanen over het internet. Is zeer goed mogelijk en dat gebeurt ook, volgens mij

Martin de Goeij
08-08-2002, 18:53
Op de achterkant van de hoezen van de DVD's die ik in Australië bestel staat ook vaak de volgende waarschuwing:

Warning: This digital video disc is sold on the condition it is not offered for sale or hire outside Australia.

Een boodschap van soortgelijke strekking staat ook op de dvd zelf, dacht ik..

Rudy Mas
09-08-2002, 01:34
:confused: Volges mij is het niet verboden hoor. Er is immers vrij verkeer van goederen in principe. Een ander verhaal is dat de filmindustrie er niet blij mee is, en als jij als winkelier R1-titels verkoopt, zullen ze moeilijk gaan doen en geen R2 meer leveren. Misschien weet Martin als jurist hier wat over te zeggen ;)

Iemand die hier Region 1 DVD's verkoopt is in overtreding en kan hiervoor zware boetes krijgen. Hij is namelijk in overtreding met de distributierechten van die DVD's.

Op elke DVD is namelijk een bepaalde som betaald door de producent om die mogen uit te brengen in een bepaald land/gebied. Dit contract loopt door tot aan de laatste schakel. Zelfs particulieren die Region 1 DVD's hier 2de-hands zouden verkopen, kunnen gestraft worden! (Wat natuurlijk wel nooit zal gebeuren, maar het is in principe mogelijk.)

Daarom staat er op sommige covers van Region 2 DVD's ook duidelijk vermeld dat ze niet buiten de EU mogen verkocht worden! En het staat bijna altijd vermeld in de landen specificatie die vermeld is op de DVD.

Maar een klant mag natuurlijk wel Region 1 DVD's kopen bij een winkel in de USA. Net zoals ik Region 2 DVD's mag verkopen aan een klant uit de USA. In dit geval ligt de winkel in het gebeid waar de distributierechten voor gelden.

Rudy Mas
09-08-2002, 01:40
hmm ik denk dat het in België nog toegelaten is om regio 1 te verkopen, Nederland wordt er blijkbaar wel streng tegen opgetreden. Er is al zoveel tegenstrijdige info gelanceeerd geweest over deze onderwerpen dat ik het ook nt meer volledig kan volgen.

Niet dus, is nu toch al een jaar of 2 geleden geloof ik, maar in Antwerpen was er een winkel die masaal Region 1 DVD's verkocht.

Deze winkel hebben ze destijds heel hard aangepakt. Zijn ganse Region 1 stock is toen aangeslagen en hij heeft een miljoenen BEF boete gekregen. Niet verwonderlijk dat die dan ook falliet is gegaan.

Rudy Mas
09-08-2002, 01:47
Ik heb bijvoorbeeld de Fantasia Anthology Box bij DVDBoxoffice (Canada) gekocht. Op de doos staat heel duidelijk dat ie niet buiten Canada mag worden verkocht. DVDBoxoffice is hiermee dus in overtreding en zou in principe aangepakt kunnen worden.


Dit is geen overtreding, zij verkopen vanuit Canada en dit ligt in het gebied waar deze box verkocht mag worden.

Echter een winkel hier mag deze box dan natuurlijk niet verkopen omdat dit buiten het gebied ligt waar de distributierechten voor gelden.

Ik weet, klinkt raar, maar dit is wat ze mij verteld hebben bij Universal België.

Rudy Mas
09-08-2002, 01:50
Op de achterkant van de hoezen van de DVD's die ik in Australië bestel staat ook vaak de volgende waarschuwing:

Warning: This digital video disc is sold on the condition it is not offered for sale or hire outside Australia.

Zowel Ezy als Devoted lijken zich niets van deze waarschuwing aan te trekken. Aangezien ik al heel wat DVD's uit Down Under heb mogen ontvangen.:D

Zoals er daar duidelijk op vermeld staat, hij mag niet te koop of te huur worden aangeboden buiten Australië. Daar zij verkopen vanuit Australië overtreden ze dus geen distributierechten. :)

Mike Philippens
09-08-2002, 02:02
Dit is geen overtreding, zij verkopen vanuit Canada en dit ligt in het gebied waar deze box verkocht mag worden.
Maar ze exporteren 'm toch naar Nederland? Als het distributierecht verbiedt dat ie buiten een bepaald gebied verkocht wordt (Regio1, Canada specifiek) dan mag je 'm toch niet buiten Canada distribueren? Ze verkopen 'm aan iemand buiten het gebied. Kijk, als ik in de States een winkel inloop kunnen ze niet zien waar ik 'm mee naartoe neem. Maar ik laat ze toch duidelijk weten dat ik in Nederland zit. Het zal best wel kloppen, maar het lijkt me erg krom. Misschien is dit wel iets voor Dumb Laws (http://www.dumblaws.com/)...:D

Martin de Goeij
13-08-2002, 14:40
Ondertussen zijn er weer wat ontwikkelingen te bespeuren mbt Auteursrecht en dvd (beveiliging) Er is een wetsvoorstel in de maak "Ter uitvoering van richtlijn 2001/29/EG betreffende de harmonisatie van bepaalde aspecten van het auteursrecht en de naburige rechten in de informatiemaatschappij moeten de Auteurswet 1912, de Wet op de naburige rechten en de Databankenwet worden aangepast. Daartoe is een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer. De belangrijkste punten van het voorstel zijn een sterk, uitsluitend reproductierecht, een exclusief recht op mededeling aan het publiek, herziene formuleringen van wettelijke beperkingen ten behoeve van nieuwsvoorziening en een nieuwe regeling voor privé-kopiëren." (Bron: http://www.recht.nl/ict/).

Onder meer behelst het wetsvoorstel:
- een nieuwe, op de digitale ontwikkelingen ingestelde regeling voor het privé-kopiëren, op voorwaarde dat rechthebbenden een redelijke tegemoetkoming ontvangen; voorgesteld wordt een heffing op informatiedragers, zolang technische beveiliging niet in staat is het privékopiërente reguleren;
– bescherming tegen omzeiling van technische beveiliging en tegen productie, aanbieding en verhandeling van apparatuur en verrichting van diensten waarmee omzeiling wordt mogelijk gemaakt;
– de regering krijgt de bevoegdheid maatregelen te nemen ingeval toepassing van technische beveiliging ten koste gaat van bepaalde gebruikersbelangen.


Tekst v.h. Wetsvoorstel: http://www.lns.nl/lns/doc/kst28482.pdf

Tekst v.d. Memorie van Toelichting: http://www.lns.nl/lns/doc/kst28482-3.pdf