Schaatshistorie van Nederland en 100 Jaar Elfstedentocht DVD uitgave

SCHAATSHISTORIE VAN NEDERLAND (4DVD box)
De mooiste momenten uit de geschiedenis van het langebaanschaatsen en de Elfstedentocht

Een unieke uitgave van Strengholt MultiMedia i.s.m. het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de NOS
Vanaf 15 januari 2009 verkrijgbaar
De twee Elfstedentocht DVD’s uit de 4DVD box Schaatshistorie van Nederland zijn vanaf 15 januari 2009 tevens los verkrijgbaar: 100 Jaar Elfstedentocht (2DVD)

In ruim zeven uur komen alle hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse schaatshistorie voorbij. U kunt ze nu allemaal opnieuw beleven met de 4DVD box Schaatshistorie van Nederland. Schaatsen is al eeuwenlang de Nederlandse volkssport bij uitstek. De indrukwekkende reeks van sportieve internationale successen die Nederlandse rijders en rijdsters behaalden is daarvan een logisch gevolg. Schaatshistorie van Nederland is een uitgave van Strengholt MultiMedia i.s.m. het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de NOS.

Disc 1: Langebaanschaatsen 1889 - 1989
Ervaar opnieuw de overwinning van o.a. Henk van der Grift, de imponerende Ard en Keessie episode, het optreden van Hilbert van der Duim, Hein Vergeer, Leo Visser en de ijskoningin Yvonne van Gennip. Hoogte- en dieptepunten wisselen elkaar af van Olympische successen en onverwachte overwinningen tot en met valpartijen.
Hoofdstuk 1: Kampioenen in de eerste 70-er jaren: Jaap Eden, Kees Broekman en Henk v.d.Grift
Hoofdstuk 2: Het publiek
Hoofdstuk 3: Het gouden duo: Ard en Keessie
Hoofdstuk 4: Vrouwen van Staal: Stien Baas Kaiser en Atje Keulen Deelstra
Hoofdstuk 5: Coaches
Hoofdstuk 6: Onverwachte kampioenen: Harm Kuipers - Piet Kleine
Hoofdstuk 7: Koninklijke belangstelling
Hoofdstuk 8: (Bijna) Kampioen met vallen en opstaan: Hilbert v.d. Duim
Hoofdstuk 9: (Bijna) Kampioen Ans Schut - Jan Bols - Leo Visser - Gerard Kemkers - Yp Kramer
Hoofdstuk 10: Snelle Hein: Hein Vergeer
Hoofdstuk 11: Vallende sterren
Hoofdstuk 12: Yvonne van Gennip: De ijskoningin
Hoofdstuk 13: Meer Olympische successen
Hoofdstuk 14: De Vliegende Hollander: Leo Visser

Disc 2: 1989 - 2009: Nederlandse schaatssuccessen in 10 portretten
Deze DVD behandelt de laatste 20 jaar van het langebaanschaatsen. De succesvolle schaatsers Falko Zandstra (de gespierde spijker), Ids Postma, Rintje Ritsma (De beer van Lemmer), Gianni Romme (de Man van Mars), Gerald van Velde (, Marianne Timmer (Timmertje), Jochem Uytdehaage, Erben Wennemars, Ireen Wüst en Sven Kramer komen aan bod.

Disc 3: De geschiedenis van de Elfstedentocht
Het is het jaar 1909, de eerste Elfstedentocht wordt gereden. De dominee Minne Hoekstra komt als eerste over de finish in 13 uur en 50 minuten. Alle winnaars, waaronder Coen de Koning en Evert van Benthem die beide de overwinning tweemaal op hun naam schreven, komen voorbij op deze DVD. Aan de hand van archiefmateriaal, studio interviews en interviews met betrokkenen verdiepen we ons in de geschiedenis van de Elfstedentocht, ‘de tocht der  tochten’. In het NOS programma ‘Sport in Beeld’ gaan de Elfstedentocht winnaars Piet Keizer (1940), Jan van der hoorn (1947), Jeen van den Berg (1954), Reinier Paping (1963), Evert van Benthem (1985 – 1986), Henk Angenent (1997) en Lenie van der Hoorn (1985, bezit de snelste tijd ooit door een vrouw gereden) samen met Mart Smeets terug in de tijd en halen ze herinneringen op over de ontberingen, de incidenten en de sfeer van hun Elfstedentocht. Ook de vijf schaatsers die in 1956 gebroederlijk, hand in hand finishten zijn te gast. Helaas voor hen, werd de gezamenlijke finish niet geaccepteerd door de organisatie en werd er besloten geen winnaar uit te roepen. Aad de Koning, Jan van der Hoorn en Maus Wijnhout vertellen hun kant van het verhaal.

Disc 4: De Elfstedentochtoverwinningen van 1956 tot en met 1997
1956: Het jaar van de vijf ‘winnaars’: J. Nauta, A. Verhoeven, M. Wijnhout, A. de Koning en J. van de Hoorn gingen samen hand in hand over de eindstreep. Ze werden gediskwalificeerd en er werd geen officiële prijs uitgereikt. (Beelden zonder commentaar uit het NOS journaal)
1963: Het jaar van de eenzame overwinnaar Reinier Paping. Minder dan 130 tourrijders rijden de tocht bij min 12 graden uit.
1985: 22 jaar heeft Nederland erop gewacht en 21 februari is het zover: Evert van Benthem wint zijn eerste Elfstedentocht. Het wordt een groot volksfeest.
1986: Evert van Benthem wint op 26 februari zijn tweede Elfstedentocht, maar de meeste aandacht gaat uit naar tourrijder W. A. van Buren, oftewel kroonprins Willem Alexander.
1997: Al vlak na oud en nieuw is het op 4 januari raak en Henk Angenent wint.

Extra’s: Boekje met de belangrijkste overwinningen van de Nederlandse langebaanschaatsers. Dick van Bommel praat in 1958 met verschillende deelnemers van de aller eerste Elfstedentocht in 1909 en een boekje met informatie over de Elfstedentocht: winnaars en feiten.

Schaatshistorie van Nederland (4DVD box) - Totale speelduur: Circa 425 minuten -
Beeldformaat: 4:3 - Geluid: Dolby Digital 2.0 - Genre: Sport - Taal: Nederlands - Regio: Vrij - Consumentenadviesprijs: € 19,95

De twee Elfstedentocht DVD’s uit de 4DVD box Schaatshistorie van Nederland zijn vanaf 15 januari 2009 tevens los verkrijgbaar:
100 Jaar Elfstedentocht (2DVD)
De tocht der tochten

Vanaf 1909
De herinneringen aan de laatste Elfstedentochten worden regelmatig opgehaald, niet alleen de winnaars Reinier Paping, Evert van Benthem en Henk Angenent staan in onze geheugens gegrift. De verhalen en de beelden van het grootste volksfeest van Nederland zijn net zo onvergetelijk en belangrijk. Sinds 1909 zijn er 15 Elfstedentochten gehouden. De laatste was op 4 januari 1997. Geniet ruim drie uur lang van alle sportieve hoogtepunten van ‘de tocht der tochten’. 100 Jaar Elfstedentocht is een uitgave van Strengholt MultiMedia i.s.m. het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de NOS.

Disc 1: De geschiedenis van de Elfstedentocht
Disc 2: De Elfstedentochtoverwinningen van 1956 tot en met 1997
Extra’s: Dick van Bommel praat in 1958 met verschillende deelnemers van de aller eerste Elfstedentocht in 1909 en een boekje met informatie over de Elfstedentocht: winnaars en feiten.

100 Jaar Elfstedentocht (2DVD) - Totale speelduur: Circa 215 minuten - Beeldformaat: 4:3 - Geluid: Dolby Digital 2.0 - Genre: Sport - Taal: Nederlands - Regio: Vrij - Consumentenadviesprijs: € 7,95

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina