Dubieuze heffing op lege DVD Media is definitief

Eerder al meldden wij dat er er binnenkort belasting geheven zal gaan worden op lege DVD-Media. Inmiddels is dit officieel bevestigd door middel van een bericht in de staatscourant en door de Stichting Thuiskopie.

Opvallend is de twee maal hogere heffing op DVD-R(W) schijfjes ten opzichte van schijfjes voor systemen gebaseerd op DVD+R(W) technologie. Wij hebben zojuist contact opgenomen met de Stichting Thuiskopie met de vraag waardoor dit verschil in heffing te verklaren is. Als reden werd opgegeven dat DVD+R(W) beter beveiligd is tegen het maken van kopieën dan het DVD-R(W) systeem. Op onze vraag wat deze betere beveiliging in de praktijk inhoud moest men ons het antwoord echter schuldig blijven. Wel attendeerde de Stichting Thuiskopie ons erop dat Philips, groot voorstander van DVD+R(W), zitting heeft in de SONT, de commissie die de hoogte van de heffingen op beide systemen heeft vastgesteld. DVD+R schijfjes zijn momenteel ongeveer 50 Eurocent duurder dan DVD-R shijven, dit verschil wordt door de hogere heffing op DVD-R echter teniet gedaan, iets wat Philips uiteraard bijzonder goed uitkomt. Het feit dat Philips in deze commissie heeft plaatsgenomen is dan ook zacht gezegd merkwaardig.

De heffingen zijn overigens om meer redenen dubieus: Zo is de heffing ruim zeven maal hoger dan bij lege CD-Media, iets wat niet te verklaren is in het prijsverschil tussen voorbespeelde CD's en DVD's. De prijs van voorbespeelde DVD's is gemiddeld slechts twee maal hoger is dan die van voorbespeelde audio CD's.
Bovendien werd ons bij navraag verteld dat deze heffing bedoeld is als compensatie voor het illegaal kopiëren van DVD's, wat echter ook na invoering van deze heffing niet toegestaan zal zijn.

Zie hieronder de complete aankondiging

INVOERING VERGOEDING THUISKOPIEREN OP BLANCO DVD’S

De vergoeding voor auteurs en aanverwante rechthebbenden wegens het thuiskopiëren van hun producten op blanco dragers is onlangs uitgebreid met een vergoeding op blanco dvd’s. De regeling gaat in op 1 juli 2003 en loopt door tot en met 31 december 2004. De vergoeding wordt voor :
• blanco dvd-r/rw : € 1,00 per 4,7 gigabyte;
• blanco dvd+r/rw : € 0,50 per 4,7 gigabyte;
• blanco dvd-ram : wordt vrijgesteld;
• voor blanco dvd’s van het type –r/rw resp. +r/rw met een kleinere/grotere opslagcapaciteit dan 4,7 gigabyte geldt een proportionele vergoeding.

De bestaande vergoeding voor andere digitale blanco dagers en analoge blanco dragers wordt met een jaar verlengd en loopt door tot en met 31 december 2004. De vergoedingen blijven derhalve ongewijzigd :
• audio analoge blanco band : € 0,23 per uur;
• video analoge blanco band : € 0,33 per uur;
• digitale blanco minidisk : € 0,32 per uur;
• digitale blanco audio cd-r/rw : € 0,42 per uur;
• digitale blanco data cd-r/rw : € 0,14 per schijfje.

Dit is medegedeeld door prof. H.J.L. Vonhoff, voorzitter van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT). Deze stichting is door de overheid aangewezen om over de hoogte van de vergoeding voor het thuiskopiëren van beeld en geluid te beslissen. De SONT is in 1991 opgericht door vertegenwoordigers van de tape-industrie (Stichting Overlegorgaan Blanco Informatiedragers: STOBI) en de Stichting de Thuiskopie die de rechthebbenden vertegenwoordigt.

Volgens de Auteurswet en de Wet op de Naburige Rechten rust op iedereen die de onbespeelde dragers importeert of fabriceert, de verplichting om de door de SONT vastgestelde vergoeding te betalen aan de Stichting de Thuiskopie. De wetgever gaat er van uit dat de te betalen vergoeding in de prijs van de blanco dragers wordt verdisconteerd.

De thuiskopievergoeding is bestemd voor auteurs (componisten, tekstdichters, fotografen, beeldende kunstenaars, schrijvers, regisseurs, e.d.) en naburig rechthebbenden (uitvoerende kunstenaars, omroepen, audio-visuele producenten e.d.). Via deze wettelijke regeling krijgen zij een vergoeding voor het thuis – voor strikte privé doeleinden – op blanco banden, blanco cd’s en dvd’s e.d. opnemen van de beeld- en geluidsproducties die zij hebben vervaardigd.

Recente artikelen

Laatste reacties

Enric Batista  |  10-06-2003

IEMAND MOET HIERMEE NAAR DEN HAAG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :evil: Iedere dag massaal mailtjes hierover sturen toTze er gek van worden!!!!! Ik vind dvd's al ...
Lees meer >

Piet de Bondt  |  10-06-2003

schandalig en in mijn ogen een pure belastingmaatregel om weer de zakken te vullen. Deze toelage wordt verdeeld onder auteursrechthebbenden. Het verwijnt du...
Lees meer >

mikerj  |  10-06-2003

schandalig en in mijn ogen een pure belastingmaatregel om weer de zakken te vullen. Deze toelage wordt verdeeld onder auteursrechthebbenden. Het verwijnt du...
Lees meer >

Piet de Bondt  |  10-06-2003

Vindt het echt belachelijk niet zozeer van de heffing (dat eigenlijk ook) maar al helemaal zoveel heffing en dan ook nog bij dvd-r het dubbele als bij dvd+r, d...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina