Meer duidelijkheid over HDTV in Nederland?

Vandaag organiseert iMMovator samen met de Expertgroep Digitale TV de conferentie: "de introductie van HDTV in Nederland". Deze conferentie wordt gehouden bij Beeld en Geluid op het Mediapark en zal waarschijnlijk meer duidelijkheid verschaffen over wat ons te wachten staat op het gebied van HDTV in Nederland.

Deelnemende partijen zijn onder andere Canal Digitaal, Digitenne, UPC en Zesko, maar ook de Publieke Omroep en SBS hun visie geven op HDTV en verschaffen mogelijk meer helderheid over hun plannen hieromtrent.

Ook een woordvoerder van Economische Zaken zal laten weten hoe de overheid aankijkt tegen HDTV, en vooral hier hangt veel van af. Komt er namelijk steun vanuit de overheid dan is het volgens Erik Huizer van Technicolor (het voormalige NOB), mogelijk om na deze zomer blijvend één of meerdere publieke HDTV zenders aan te bieden. Deze zomer worden volgens Huizer sowieso het EK voetbal en de Olympische Spelen in HDTV uitgezonden, maar of de HDTV uitzendingen ook na de zomer door zullen gaan hangt dus af van extra financiering vanuit de overheid.

Niet geheel ontoevallig stuurt NLkabel, de vereniging van kabelbedrijven in Nederland vandaag onderstaand persbericht uit met daarin de resultaten van een door RMI gehouden onderzoek naar High Definition onder consumenten.

Nederlandse consument wil High Definition Televisie

Den Haag, 5 maart 2008. Van de Nederlanders die dit jaar een nieuwe televisie willen kopen, stelt 33% van een onderzochte groep televisiekijkers zeker een televisie aan te schaffen die geschikt is voor ontvangst van High Definition signalen. 52% overweegt een aanschaf. Tweederde van de ondervraagden weet dat HDTV haarscherp beeld en hoge kwaliteit geluid biedt.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek van RMI dat is uitgevoerd in opdracht van NLkabel. Televisiekijkers werden in dat onderzoek gevraagd naar hun kennis en opvattingen over de stormachtige ontwikkelingen op het gebied van televisie.

Ruim de helft van de ondervraagden staat (zeer) positief tegenover alle recente ontwikkelingen op het gebied van televisie. Met betrekking tot HDTV verwacht tweederde van de Nederlanders meer kijk- en luistergenot. 12% verwacht met HDTV meer (interactieve zaken) met de televisie te gaan doen. Slechts een zeer kleine minderheid van de ondervraagden, die overigens ook weinig televisie kijkt, heeft zijn bedenkingen. Van de ondervraagden die overwegen om een nieuwe televisie aan te schaffen denkt 52% erover na om een televisie te kopen die HD-kwaliteit kan bieden. 33% van de ondervraagden stelt zeker een HDTV te kopen.

Ondanks dat veel mensen niet weten welke zenders HDTV-kwaliteit bieden, weet eenzelfde percentage wél wat HDTV te bieden heeft: een betere kwaliteit van beeld en geluid. De meerderheid van de onderzochte kijkers zou een groter aanbod aan HD-programma's toejuichen. Een kwart van de ondervraagden kijkt daarvoor naar de commerciële omroepen. Volgens de ondervraagden kunnen die al snel programma's in High-Definition aanbieden.

Rob van Esch, directeur van NLkabel, vindt dat dit onderzoek aangeeft dat Nederland op de goede weg is. "Nederland heeft internationaal gezien lang achtergelopen met de ontwikkeling van digitale televisie, maar we maken flink vaart. Dit onderzoek toont aan dat de consument er nu klaar voor is. En ook dat innovatie wordt gewaardeerd. Dat is een belangrijke steun voor de kabelsector. Daar zijn we blij mee!"

Recente artikelen

Laatste reacties

Claudio Santulli  |  06-03-2008

Gisteren was er een mooi vergelijk bij de wedstrijd, madrid- roma Hij werd op sport1 en sport 1HD uitgezonden. Ondanks dat de kwaliteit vaak niet goed is op spo...
Lees meer >

Cyzor  |  05-03-2008

Je vergeet in je lijstje nog "de grote vier" (NBC, ABC, ezn.) die zenden ook in HD uit. Maar met die hou je als je de documentaire- sport- en de herhaal zenders...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  05-03-2008

Daarnaast heeft Amerika misschien wel veel HD zenders maar als dat bijvoorbeeld alleen home shopping channels zijn is dat allemaal wel leuk maar ik ga er niet ...
Lees meer >

Cyzor  |  05-03-2008

Het aanbod aan HD zenders en vooral de content is nu ook bijna om van de huilen. Ik heb onlangs een Loewe TV aangeschaft met geïntegreerde DVB-C HDTV tuner en k...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina