Good Girl, The

Recensent:
Alexander de Mol
05-05-2004

Totaalbeoordeling:

5.2
DVD

Good Girl, The (DVD)
Samenvatting

De dertigjarige Justine Last (Jennifer Aniston) heeft genoeg van haar echtgenoot Phil, die continu stoned is, èn van haar baan als supermarktbediende bij de lokale koopjeswinkel Retail Rodeo. Haar slaapverwekkende leventje in een onbeduidend plaatsje in Texas verandert in een emotionele achtbaan als ze kennismaakt met haar jonge, nieuwe collega Holden Worther (Jake Gyllenhaal), met wie ze een heftige affaire beleeft. Binnen de kortste keren heeft Justine zo veel geheimen te verbergen dat het een kwestie van tijd lijkt voordat de bom barst. Zal ze kiezen voor een veilig leven met Phil of voor het avontuur aan de zijde van Holden?

Commentaar

De titel The Good Girl doet een positief verhaal vermoeden. Niets is minder waar want een ‘feel good’ gevoel ga je na het bekijken van deze film (met ironische titel) niet overhouden. En daar zit hem de kracht van deze ‘low-budget’ drama/komedie. De hoofdrollen worden op een overtuigende wijze neergezet. Jennifer Aniston bewijst met haar geloofwaardige vertolking dat ze duidelijk meer in haar mars heeft dan alleen het spelen van de wat onrustige Rachel uit de hitserie Friends en haar bijdrages in Rockstar en Bruce Almighty.
Jake Gyllenhaal speelt overigens ook zeer verdienstelijk de rol van Holden Worther en doet hierbij denken aan zijn rol in het eigenzinnige Donnie Darko.
De aanwezige humor is soms licht maar vooral regelmatig donker (satirisch) van kleur. Regisseur Miguel Arteta heeft dit zorgvuldig afgestemd op de verveling, de gemiste kansen en moeilijke keuzes van de hoofdpersoon.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 89 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Bridge Entertainment
EAN: 8711983456396

Extra's

  • Silkstone Promo
  • Soundbites Cast & Crew
  • Unedited B-Roll (The Making of)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Good Girl heeft de originele bioscoopverhouding mogen behouden, dit komt erop neer dat in dit geval de beeldverhouding 1.85:1 bedraagt. De anamorfe transfer is redelijk van scherpte en ook het contrastniveau is acceptabel. De scherpte wordt wel geplaagd door de aanwezigheid van ‘filmgrain’, maar dit lijkt vooral aan het ‘low-budget’ karakter van de film ten grondslag te liggen. Een bijzonder storend aspect ten aanzien van deze transfer is wat ons betreft is het schaduwdetail, of liever gezegd het gebrek hieraan. Vooral tijdens scènes binnenshuis uit dit zich in de vorm van blauwe verkleuring van delen van het beeld waar eigenlijk schaduwdetail gewenst zou zijn (zie screenshot 2). Overigens blijkt de transfer van The Good Girl wereldwijd niet echt bejubeld te worden door het hierboven geschetste schaduwdetailprobleem.
De ondertiteling is klein van stuk, maar dat heeft mij allerminst gestoord.

Geluidskwaliteit

Er is zowel een Engelstalige Dolby Digital 5.1 track alsmede een Dolby Digital 2.0 track beschikbaar. Normaal gesproken zou een blinde voorkeur voor de 5.1 track gerechtvaardigd zijn maar in dit geval is het 2.0-spoor niet zozeer de mindere. Aangezien de film voornamelijk dialooggedreven is zal het niemand bevreemden dat de meeste ‘actie’ zich afspeelt in de voorkanalen. De uitdrukking ‘actie’ moet dan ook zeker niet letterlijk worden genomen. De dialogen zijn prima te volgen. De achterkanalen zorgen voor de nodige ruimtelijke aanvulling van muziek en ambiance. Het LFE-kanaal is wel wat prominent aanwezig in de 5.1 mix. Zeker geen uitzonderlijke geluidskwaliteit, maar voor het type film volstaat het.

Extra's

De in standaard 4:3 uitgevoerde menuschermen ogen rustig en overzichtelijk. Echt veel is er overigens niet binnen de menustructuur te beleven. De DVD bevat de onderstaande extra’s:

Soundbites Cast & Crew (8:02 min)
Bij deze eerste extra worden we getrakteerd op interviews met leden van de cast (Jennifer Aniston, John C. Reilly, Jake Gyllenhaal, Tim Blake Nelson en Zooey Deschanel) en regisseur Miguel Arteta en schrijver Mike White. Hierin wordt toelichting gegeven op het verhaal en de karakters.

Unedited B-Roll (The Making Of) (10:43 min)
Deze feature bevat een reeks ongemonteerde beelden van de opnames op de set. Persoonlijk vind ik het daarom schromelijk overdreven om ‘the making of’ aan de benaming toe te voegen.

Silkstone promo (2:57 min)
Een korte promo van een nieuwe Nederlandse band genaamd Silkstone waarin hun debuutalbum For a Reason wordt aangeprezen. Ik ben overigens nog steeds de relatie tussen de Nederlandse band Silkstone en de film The Good Girl aan het uitvogelen…

Als we bedenken dat de regio 1 uitgave is behept met een audiocommentaar van Miguel Arteta en Mike White, verwijderde scènes met commentaar, een rijtje bloopers en een alternatief einde dan kunnen we redelijkerwijs stellen dat de uitgave van Bridge op dit vlak teleurstelt.

Conclusie

In The Good Girl zien we Jennifer Aniston als de dertigjarige Justine die haar sombere, maar veilige leventje op een dag ziet veranderen door haar relatie met haar jongere collega Holden (Jake Gyllenhaal).
Vooral Aniston en Gyllenhaal leveren in The Good Girl prima acteerprestaties en maken de trage maar boeiende film het aanzien waard.
Liefhebbers van het drama genre zouden de film beslist eens een kans moeten geven. Kwalitatief gezien is de DVD zeker geen hoogvlieger en kwantitatief gezien komt deze release qua extra’s er ook wat bekaaid van af. Inmiddels ligt de DVD echter voor een schappelijke prijs in de bakken, waardoor dit leed enigszins wordt verzacht.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Bridge Entertainment Group.

Lees meer

Laatste reacties

Eddie  |  01-01-2005

  Nu te koop voor € 5,99 bij FRS of 3-15 actie. http://www.freerecordshop.nl/pages/productview.asp?ProductID=394908  
Lees meer >

netfox  |  05-05-2004

Leuke film. Helaas ergerde me ik constant aan de overvloed aan blauwe schaduwen in de film; ik dacht eerst dat het hoorde bij de film... een stijl van filmen oi...
Lees meer >

Jaap22  |  05-05-2004

Dit is een prima filmpje. Een grote meesterwerk is het niet, maar wel meer dan een gemiddeld drama/humor wat het dan ook mag wezen. Jack Gyllenhaal en Jennifer ...
Lees meer >

Rob P.  |  05-05-2004

Ik vond dit een goed uitgewerkte sfeerfilm in de stijl van bv. the Virgin Suicides. Op een bepaald moment krijgt het verhaal een beetje een soap-achtige twist, ...
Lees meer >

Ronald Stiebolt  |  05-05-2004

Ik verwachtte inderdaad de zoveelste Pretty Woman/Notting hill-cloon. Niets is minder waar. Het tempo is in het algemeen wat traag maar dat wordt teniet gedaan ...
Lees meer >

Surya  |  05-05-2004

Jake Gyllenhaal die kust met Jeniffer Aniston (blijkt uit een screenshot)? Meestal zijn de vrouwen veel jonger dan de mannen in Hollywood :D Wil ik wel eens ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Drugs Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:6
Extra's:3
3.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 21
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.