Denon AVC-X8500H 13.2-Kanaals A/V-Receiver - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 5 jaren, 8 maanden geleden - (0 comments)

Welke homecinema en audioliefhebber wordt er nou niet enthousiast van het feit dat Denon maar liefst 13 versterkte kanalen in de AVC-X8500H heeft weten te stoppen? Precies. Ik was dan vooraf ook heel erg benieuwd hoe dit zou uitpakken. Naast 13 eindtrappen is er een hele bak aan features te vinden op het absolute topmodel van Denon.

Denon AVC-X8500H - 13.2, 7.2.6, 9.2.4...

De Denon AVC-X8500H is een monsterlijke A/V-receiver die zelfs de meest veeleisende homecinemaliefhebber tevreden kan stellen. Met maarliefst 13(!!) eindtrappen onder het aluminium zijn er legio mogelijkheden qua speaker opstellingen. Denk aan een 7.2.6 of 9.2.4 Dolby Atmos-opstelling die je moeiteloos kunt uitwisselen met een Auro3D 13.2 opstelling met een zogenaamde 'Voice of God'-speaker in het midden van het plafond of een DTS:X 7.2.4 setup. Dat is dus behoorlijk wat flexibiliteit op dat gebied, zonder dat je aanvullende losse versterkers nodig hebt.

Er is sprake van zo veel flexibiliteit doordat er gebruik wordt gemaakt van 15 speaker-aansluitterminals achterop, die je op de fronts, centers en surrounds na, volledig flexibel kunt toewijzen. Hierdoor hoef je bij het wisselen tussen een Dolby Atmos- en Auro3D-opstelling geen speakerkabels te wisselen. Dat doet de AVC-X8500H in zijn uppie intern.

Bij twee gelijktijdig aangestuurde kanalen levert de Denon AVC-X8500H zo'n 150 Watt aan vermogen per kanaal. Ga je alle 13 kanalen aansturen dan moet je rekening houden met - ik schat - zo'n 50 Watt per kanaal, wat nog altijd een prima prestatie is. Zeker aangezien er eigenlijk nooit 13 kanalen op vol vermogen worden aangestuurd als je naar een filmpje kijkt. Het maximale stroomverbruik is 900 Watt en speelt er geen audio en staat de ECO-instelling uit, dan verbruikt ie zo'n 125 Watt.

Denon AVC-X8500H - Aansluitmogelijkheden

Naast het versterkergeweld is er een veelvoud aan aansluitmogelijkheden voor je bronnen en schermen. Er zijn 7 HDMI-ingangen aan de achterzijde en 1 aan de voorzijde aanwezig. Er zijn 3 HDMI-uitgangen waarvan er eentje is uitgerust met eARC. Andere digitale aansluitingen zijn aanwezig in de vorm van 2 digitale coaxiale input en 2 toslink inputs. Verder zijn er 8 analoge stereo ingangen aanwezig, waarvan 1 phono-ingang en er zijn zelfs 3 component-video ingangen en een component-video uitgang te vinden. Ook een 7.1 analoge multichannel input ontbreekt niet. Daarnaast is er een hele bak met pre-outs aanwezig, kun je een LAN-kabel inprikken, is er een USB-poort aanwezig op de achterkant én voorkant en kun je nog diverse aansluitingen doen voor de aansturing in een smarthome.

Draadloos voorziet de Denon AVC-X8500H in een Bluetooth-verbinding en is er WiFi aanwezig. Middels het HEOS multiroom- en streaming-platform zijn daarnaast nog meer mogelijkheden te ontsluiten en stream je moeiteloos vanaf diensten als TIDAL en Spotify.

Denon AVC-X8500H - Uiterlijk

Ik mocht de zwarte variant reviewen. Deze zwarte rakker ziet er bijzonder mooi afgewerkt uit. Alles voelt ook erg degelijk aan en de kleinere knopjes zitten verstopt achter een stevige klep, waardoor het uiterlijk heel clean overkomt. Het is een forse receiver met een breedte van 43,4cm, een hoogte van 19,5cm en een diepte van maarliefst 48,2cm. Tel daar nog wat banaanstekkers en HDMI-pluggen bij op en je gaat dik over de 50cm heen. Ik moest mijn meubel dan ook een stukje van de muur trekken om onderdak te kunnen bieden aan dit beest. Met een gewicht van 23,3 kilo moet je de AVC-X8500H ook zeker niet op een simpele plank zetten, maar is een degelijk meubel zeker vereist.

Denon AVC-X8500H - Audyssey MultiEQ XT32

Nadat de boel is aangesloten en de Denon is aangezet volgt een uiterst helder setup-proces op het scherm waarin je de speakers kunt toewijzen, inputs kunt toewijzen en waar je nog wat handige reminders voorgeschoteld krijgt over het aansluiten van je speakers. Ideaal.

Nadat dit alles is uitgevoerd kun je de meegeleverde microfoon aansluiten aan de voorkant en kun je de speakers in de luisterruimte gaan kalibreren. Dit doe je bij een Denon met een oplossing van Audyssey. Ik had tot nu toe eigenlijk maar twee echt goede stukjes software op mijn lijstje staan. Dirac en ARC. Als je de Audyssey MultiEQ app voor op je smartphone of tablet gebruikt, kun je deze oplossing van Audyssey zeker aan dat rijtje toevoegen.

De investering van zo'n twee tientjes in deze app is het ook zeker waard, omdat je veel meer kunt instellen dan wanneer je de kalibratie alleen via de receiver uitvoert. Je kunt zo doelfrequentiecurves aanpassen (net als bij Dirac en ARC het geval is) om zo het geluid niet alleen op de ruimte af te stemmen, maar ook op je smaak. Zo koos ik er bijvoorbeeld middels de app voor om alleen frequenties onder de 750Hz aan te pakken en zo het karakter van de speakers ongemoeid te laten. Dirac en ARC hebben meer mogelijkheden, maar de Audyssey MultiEQ XT32 variant is zeker een hele goede runner-up.

Denon AVC-X8500H - Testopstelling

Ik heb helaas geen ruimte om alle 13 kanalen te benutten tijdens de reviewperiode. Daarnaast is het in een reguliere huiskamer nagenoeg ondoenlijk om 13 speakers plus subwoofers te plaatsen. Ik heb tijdens de reviewperiode dankbaar gebruik gemaakt van een eveneens voor een review aanwezige set speakers van ELAC. De met 5-sterren beoordeelde nieuwe Debut 2.0-serie van het Duitse merk was aanwezig in een 5.1.2 opstelling waarbij het subwooferkanaal werd voorzien van ultralaag uit de Velodyne SPL-1200 Ultra. Verder waren er diverse apparaten aangesloten op de Denon AVC-X8500H. Denk aan een OPPO UDP-203, een Playstation 4, een Nvidia Shield, een Zappiti One SE, een NAS met muziek, een Nintendo Switch en een LG 55E6V OLED televisie. Voordat ik me richt op de audiokwaliteit vast de mededeling dat alles naadloos met elkaar samenwerkte. Geen HDMI-handshake gedoe en geen wegvallend signaal. Wel zo prettig

Denon AVC-X8500H - Audiokwaliteit

Eigenlijk heb je gewoon niets te klagen als filmliefhebben als het op absolute geluidskwaliteit aankomt met de Denon AVC-X8500H. Het geluid klinkt bijzonder homogeen en overgangen over de diverse kanalen zijn er niet. Of beter gezegd, naadloos. Je zit in een echte cocon van geluid bij aansturing van hoogtekanalen en dat is er fijn. Het geluid van de Denon kenmerkt zich ook als vrij neutraal, sprankelend helder en zeer gedetailleerd en gelaagd. Nergens is 'te veel' van. Alles is precies goed in combinatie met de ELAC's. Nergens heb ik de behoefte wat met de equalizer te rommelen of met het volume van de kanalen. De Audyssey-software doet dan ook zeker goed zijn werk, getuige de resultaten na de kalibratie met deze software.

Ook als muziekliefhebber heb je niets te klagen. In stereo wordt meer dan voldoende power naar de speakers gestuurd en het stereobeeld, de dieptewerking in het geluid en de algehele soundstage zijn tot in de puntjes verzorgd. Er is zeer veel detail in het geluid te horen en de controle is duidelijk hoorbaar. Zeker op hogere volumes merk je dat de Denon AVC-X8500H meer dan genoeg reserves heeft.

Denon AVC-X8500H - Conclusie

Voor wie is deze AVC-X8500H nou eigenlijk bedoeld? Met minder kanalen dan 13 stuks kunnen veel mensen al prima uit de voeten. Als consumenten al voor een Dolby Atmos-opstelling in hun huiskamer gaan, dan zal dat niet vaak meer dan 9 aangestuurde kanalen betreffen. Een iets goedkoper model van Denon zelf is dan zeker aan te bevelen, zoals de 11-kanaals Denon AVR-X6400H of de nieuwe 9-kanaals Denon AVR-X4500H.

Maar goed, de Denon AVC-X8500H is dan ook niet voor de doorsnee consument. Nee, alleen de meest veeleisende thuisbioscoopfanaten zullen de aankoop van dit beest overwegen. Zeker in een dedicated homecinema, met een mooie projector en lekker veel speakers is het een waar genot om een totaaloplossing voor handen te hebben die ook nog eens van zeer hoge kwaliteit is. Zowel qua bouw, maar ook qua geluid. Geen gedoe met losse eindversterkers én superflexibel inzetbaar met ondersteuning voor Dolby Atmos, DTS:X én Auro3D. Daarnaast is de Denon voorzien van allerlei handige snufjes om het de gebruiker lekker makkelijk te maken met HEOS als grote troef. Wil je meer dan 11 kanalen aansturen? Dan is dit vooralsnog de enige totaaloplossing. Van harte aanbevolen voor de echte liefhebbers! En gezien de mogelijkheden en prestaties is hij eigenlijk niet eens zo duur met een verkoopprijs van €3.999,00.

Pluspunten:

  • zeer flexibel inzetbaar
  • HEOS
  • bouwkwaliteit
  • geluidskwaliteit
  • vermogen in overvloed
  • totaaloplossing voor de wat grotere thuisbioscopen

Minpunten:

  • Audyssey MultiEQ XT32 app had gratis meegeleverd moeten worden voor deze prijs