Nu in de bioscoop: L'ABBÉ PIERRE

De Engelse titel van L'ABBÉ PIERRE heeft als tagline 'A Century of Devotion'. En dat is alomvattend, en precies wat deze film ons laat zien. Een man die het grootste deel van de twintigste eeuw heeft gestreden tegen armoede en dakloosheid. Die telkens weer opkwam voor minderbedeelden en hulpbehoevenden. Die het onzichtbare zichtbaar heeft gemaakt. En toch vroeg hij zich aan het einde van zijn leven af of het wel genoeg was...

"I've spent my life fighting hunger, cold, misery and loneliness. I've done everything I could to help others. Was that enough? Did I manage to change things a little?” - Abbé Pierre

En niemand kan dit alleen. De film geeft terecht erkenning aan Lucie Coutaz, de vrouw die al die jaren naast hem stond en met wie hij de Emmausbeweging startte. Cineuropa schrijft: 'Lucie Coutaz (an excellent Emmanuelle Bercot) was his right-hand woman for fifty years Together they founded the first Emmaüs community in Neuilly-Plaisance after the war. Also known as: a home for those who have nothing left to hope for'.

Hoofdrolspeler Bejamin Laverhne (bekend van THE FRENCH DISPATCH, DÉLICIEUX) bleef na de première in Cannes niet onopgemerkt: hij ontving voor zijn rol een Cesar-nominatie en lovende woorden: 'He invests in Abbé Pierre with a sincerity, fiery conviction and humbling doubts that help to render this saintly figure as a flawed, intriguing and admirable human being' (Screendaily).

'Brandend actueel' (★★★ NRC) met 'een uiterst relevante boodschap' (★★★ Nederlands Dagblad). 'De filmmakers hebben overduidelijk bewondering voor deze man die zijn leven in dienst van anderen stelde. Terecht, denk je na afloop (★★★ Trouw).

BEKIJK NU TIJDEN & TICKETS
Abbé Pierre's invloed: óók in Nederland

De invloed van Abbé Pierre, oprichter van de Emmausbeweging, werkt door op eigen bodem. Emmaus Nederland, een initiatief van praktische idealisten, bestaat uit veertien woon/werkgemeenschappen verspreid door het hele land. Ze zijn een bron van hoop, solidariteit en duurzaamheid. Het gaat hen om verhalen en menselijke warmte. Het zijn plekken waar mensen op adem kunnen komen. Ze bieden onderdak, voedsel en een luisterend oor, dragen bij aan armoedebestrijding en bieden een zinvolle dagbesteding.

Vorige week kwamen vrijwilligers van elke vestiging bijeen om de film te zien. Één van de vrijwilligers vertelde dat hij ooit met Abbé Pierre in de auto had gezeten en wat een bijzonder mens het was geweest. Een andere reactie was: "Prachtige en indrukwekkende film die je raakt. Ik had meerdere momenten dat ik tranen in mijn ogen kreeg van ontroering. Ze hebben het echt prachtig in beeld gebracht: de successen, de moeite, de teleurstelling, de twijfel en de mooie, kleine, hoopvolle dingen".

MEER WETEN OVER EMMAUS NEDERLAND?
 

Nu online beschikbaar

 

Nu in de bioscoop

 
 

VOLG ONS

Instagram  Facebook  Threads  Youtube

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina