NAD M10 BluOS Streaming Versterker – Review

Geplaatst door: Michael Hamers 4 jaren, 11 maanden geleden - (0 comments)

Als je de specificaties en productbeschrijving leest van de nieuwste telg in de Master Series van NAD, zul je snel denken dat de M10 vooral geschikt is om muziek mee te luisteren. Maar er is één ding wat eruit springt in de lijst van de specificaties; een HDMI-poort met eARC. Hebben we hier dan toch een home cinema apparaat in handen? Nee, dat ook niet helemaal, maar een feest voor de oren is het hoe dan ook.

NAD M10 – Wat is het?

De NAD M10 is bovenal een mooi vormgegeven en zeer compact apparaat. Ongelooflijk wat NAD hier weer doet. De keuze voor een klasse-D digitale versterker doet veel voor het formaat. Er hoeft geen enorme voeding in en er zijn ook geen extreme koelvinnen of iets dergelijks nodig. De M10 meet slechts 21,5cm in de breedte, 10cm in de hoogte en hij is ook maar 26cm diep. Het gewicht komt op een schamele 5 kilo.

De behuizing is van geborsteld aluminium en de bovenkant is voorzien van glas. Gorilla Glass welteverstaan. Een materiaal wat veel wordt gebruikt bij mobiele telefoons en tablets. Het is enorm hard glas, zodat er niet zomaar krasjes op komen, want dat zou zonde zijn. Mooi detail is het lichtgevende NAD-logo bovenop. Het logo licht rood op als de unit in de stand-by stand staat en wit wanneer hij actief is. Of uit, indien gewenst.

Opmerkelijk is dat op de gehele voorzijde en bovenzijde geen enkele knop is te vinden. Dit komt door de, in mijn ogen zeer geslaagde keuze voor een 7 inch TFT-scherm op de voorzijde waarmee je het apparaat bedient. Ook wordt tijdens het spelen van muziek van een streaming bron album art weergegeven. En voor de geeks onder ons kun je ook overschakelen naar de weergave van een stel VU-meters op het scherm. Leuk als je bijvoorbeeld een platenspeler hebt aangesloten!

Er is geen afstandsbediening. Vreemd zul je misschien denken, maar het apparaat laat zich dan ook het best bedienen met de BluOS-app. Wel kun je commando’s van je al aanwezige afstandsbediening aan de NAD M10 leren via de app. Eerst het commando kiezen wat je de M10 wilt bijbrengen, bijvoorbeeld volume +, en vervolgens richt je de afstandsbediening van bijvoorbeeld je TV op de M10, drukt op die afstandsbediening op volume + en de M10 reageert er vervolgens op. Heel handig, zeker in combinatie met de mogelijkheid om je TV aan te sluiten en zo de M10 het middelpunt van je entertainmentsysteem te maken. En heb je toevallig een Amazon Alexa, dan kun je de M10 met je stem bedienen.

NAD M10 – Specificaties

Even wat cijfers op een rijtje. Toch altijd prettig mocht je daarin geïnteresseerd zijn. De HybridDigital versterker levert een imposant vermogen. De NAD M10 levert 2 x 100 echte Watts aan muziekvermogen bij 4 of 8 Ohm. Het piekvermogen komt zelfs tot 2 x 300 Watt bij 4 Ohm. En dat zijn cijfers die zijn gebaseerd op gelijktijdige aansturing van de twee kanalen bij een THD van slechts 0,03%. De gebruikte DAC is de hoogwaardige 32-bit/384kHz ESS Sabre. Met recht een lid van de Masters Series van NAD.

De ingebouwde BluOS streamingmodule zorgt voor de gehele aansturing van alles rondom streaming, maar ook m.b.t. de bediening in de app. Ook is er ondersteuning voor AptX HD-bluetooth (te koppelen middels NFC) en later volgt Apple Airplay 2 ondersteuning. Je kunt overigens ook een bluetooth-koptelefoon aansluiten. Het bluetooth-verkeer werkt dus twee kanten op.

Externe bronnen sluit je aan middels een digitale coaxiale-, digitale optische- of HDMI-ingang. Naast digitaal kun je ook kiezen voor analoog. Er is een tweetal RCA-stereo aansluitingen aanwezig. Verder is er de mogelijkheid om twee subwoofers aan te sluiten, is er een USB-poort aanwezig evenals een ethernet-poort en natuurlijk ontbreekt Wi-Fi niet.

Qua audioformaten is er ondersteuning voor MP3, AAC, WMA, OGG, WMA-L, ALAC, OPUS, MQA, FLAC, WAV, AIFF, en DSD via de BluOS desktopapplicatie. Ondersteunde streamingdiensten zijn Amazon Alexa, Amazon Music, Spotify, TIDAL, Deezer, Qobuz, HDTracks, HighResAudio, Murfie, JUKE, Napster, Slacker Radio, KKBox, Bugs, TuneIn Radio, iHeartRadio, Calm Radio, Radio Paradise.

NAD M10 – Dirac Live

Wat een waslijst! En dat dus allemaal in die kleine, schitterend afgewerkte behuizing. Ik vergeet echter bijna het welbekende kersje op de taart, het toefje slagroom op je verse appelgebak… en dat is namelijk Dirac Live. De bejubelde software om je speakers en ruimte op elkaar af te stemmen om zo het beste uit je (dure) apparatuur te halen. En Dirac heeft onlangs een grote make over gekregen en zijn nu toe aan versie 2. Grootste verschil is de gebruiksvriendelijkheid van de software. Dirac heeft op dat vlak geen stappen, maar lijnvluchten gemaakt. Wat een verbetering!

Dirac is echter geen eenvoudige software. Ook niet na deze grote update. Je kunt er als leek eerder veel mee verpesten dan mee verbeteren. Koop je een M10 en heb je een stel leuke speakers, maar weet je totaal niet wat fasecorrectie, impulsgedrag en frequentiecurves betekenen en doen, laat je leverancier het dan meteen doen. Kleine moeite, groot effect, want Dirac werkt erg goed in het verbeteren van de ruimtelijkheid. Het haalt simpelweg het beste uit jouw installatie in jouw ruimte. Ga je er toch zelf mee aan de gang, corrigeer dan niet te veel.

NAD M10 – Luisteren

Ik heb de NAD M10 tijdens de korte reviewperiode gekoppeld aan een paar Paradigm Premier 800F vloerstaanders. Behoorlijke speakers die best wat vermogen lusten. Maar de aansturing hiervan was geen enkel probleem voor de M10. De speakers stonden al geruime tijd in de luisterruimte en was er dus al behoorlijk mee bekend en aan gewend.

Allereerst even dat waar de M10 niet primair voor in de markt is gezet, maar wat bijzonder goed werkt; geluid van je TV beluisteren. Het overschakelen naar de juiste input gaat geheel automatisch. Of je nu gebruik maakt van de HDMI-poort of de optische ingang. TV aanzetten en je hoeft nergens naar om te kijken. Het geluid heeft een prettige ruimtelijke plaatsing en heb je geen behoefte aan een surround-systeem dan biedt de M10 absoluut een hele prettige luisterervaring bij het bekijken van je favoriete films en series. Ook had ik een subwoofer aangekoppeld en op deze manier heb je echt een hoogstaande 2.1 oplossing die elke soundbar eruit speelt. En ja, dit kost zeker wat meer, maar als je hart meer bij muziek dan film ligt dan laat je die soundbar sowieso links liggen wat mij betreft. Detaillering in de stemmen is in elk geval zeer goed en daar ligt bij TV geluid echt de focus. Let wel, er is geen ondersteuning voor Dolby Digital of DTS, maar voedt de M10 met een PCM stream en het werkt allemaal als een zonnetje.

Waar de NAD M10 helemaal in zijn element is, is bij het streamen vanaf een hoogwaardige digitale bron. Ik heb veel geluisterd naar MQA gecodeerde albums via Tidal en dat is echt genieten. Op dit moment luister ik tijdens reviewperiodes veel naar het album van HAEVN. Meteen de openingstrack is namelijk enorm ruimtelijk en biedt een ongekend driedimensionaal geluid. Een setup valt genadeloos door de mand als de kwaliteit minder is. Alles zit erin, kleine microdetails en veel laag. Wil je stereo effect testen op je set? Wil je laag testen? Wil je ruimte plaatsing of detaillering testen? Het album van HAEVN biedt het allemaal. Aanrader op dat vlak.

Naast HAEVN passeert ook Thriller van Michael Jackson de revue. Heel anders dan HAEVN natuurlijk. Heel ritmisch en strakke beats horen ook als zodanig uit de speakers te komen. Natuurlijk hebben speakers een grote invloed, maar De NAD M10 i.c.m. Dirac doen een enorme duit in het zakje. Het is gewoonweg onmogelijk om het volume laag te houden en stil te blijven zitten. Bij de fijne strakke beats van Billie Jean valt de controle en timing positief op bij de NAD M10. De Paradigm Premiers zijn daar zelf ook debet aan en NAD met Paradigm blijkt een heerlijke combinatie.

Over naar weer wat anders. De fijne laidback blues van The Teskey Brothers wordt lekker hard de huiskamer in geknald. De rauwe doorleefde stem van de jonge zanger komt echt binnen. Alsof hij voor me staat in mijn huiskamer. De NAD M10 slaat zich echt overal doorheen.

NAD M10 – Conclusie

Er kan bij de NAD M10 maar één mogelijke conclusie worden getrokken en dat is dat het gewoonweg een topper is. En door de aansluit- en streamingmogelijkheden is ie future proof. Ook wel een lekkere gedachte als je toch het best flinke aankoopbedrag van €2.999,00 moet neertellen. Maar als je dan thuis naar jouw M10 in combinatie met jouw speakers aan het luisteren bent, ben je blij dat je je zuurverdiende centen aan de NAD M10 hebt uitgegeven. Want voorlopig heb je niet snel behoefte aan wat anders.

Pluspunten:

  • Formaat
  • Uiterlijk
  • Aansluitmogelijkheden
  • BluOS
  • Dirac

Minpunten:

  • Prijzig