Sony HT-XF9000 Soundbar met Dolby Atmos en DTS:X - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 5 jaren, 11 maanden geleden -

Sony heeft weer een nieuwe soundbar aan de line-up toegevoegd. Ik reviewde de Sony HT-XF9000 soundbar met ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X. Het is een compacte soundbar met draadloze subwoofer voor €500. De prestaties zijn zeer behoorlijk voor deze prijsklasse!

Sony HT-XF9000 Soundbar - Wat is het?

Het gaat dus om een soundbar en zoals we steeds vaker zien heeft deze soundbar ondersteuning voor virtuele 3D-audio. Er is volledige compatibiliteit met Dolby Atmos en DTS:X via de aanwezige HDMI-poort. Naast een HDMI-ingang is er ook een HDMI-uitgang met ARC aanwezig. Ook een digitale optische ingang en een 3,5mm stereo-ingang zijn aanwezig. Via een Bluetooth-verbinding kun je audio streamen naar de soundbar. Er is naast ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X ook volledige 4K/60p ondersteuning inclusief Dolby Vision. Ten slotte is er nog een USB-poort aanwezig met ondersteuning voor diverse audioformaten inclusief hires formaten als DSD, FLAC en ALAC.

Het versterkergedeelte heeft een vermogen van 60 Watt per kanaal bij een continue belasting en een piekvermogen van 100 Watt per kanaal bij 4 Ohm op 1kHz. Dat is voor deze soundbar meer dan voldoende. De meegeleverde subwoofer heeft ook een vermogen van 100 Watt bij 4 Ohm, maar dan gemeten op 100Hz.

De soundbar past qua uiterlijk bijzonder goed bij de XF85 en XF90-serie televisies van het Japanse merk door de schuin naar achter aflopende hoeken, zodat de soundbar mooi tussen de voetjes van deze televisies past. De soundbar is 93cm breed, 5,8cm hoog en 8,5cm diep en weegt 2,5 kilo. De subwoofer is met 7,8 kilo niet heel erg zwaar, maar desalniettemin voelt hij solide. De hoogte van de subwoofer is net iets meer dan 38cm. De diepte zit daar niet ver naast en de breedte is 19cm. Doordat de subwoofer draadloos is, is hij relatief eenvoudig te plaatsen in je huiskamer.

Voor de bediening is er een prettige en niet al te grote afstandsbediening meegeleverd. Achter de speakergrille zitten een paar niet al te felle lampjes voor wat visuele feedback.

Sony HT-XF9000 Soundbar - Installatie

Zoals vaak met soundbars het geval is, is ook deze Sony HT-XF9000 bijzonder eenvoudig te installeren. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de soundbar echt aan je televisie moet hangen anders weet je gewoon niet wat je doet qua instellingen. Je hebt je scherm nodig voor visuele feedback. Op zich niet erg natuurlijk, want daar koop je tenslotte een soundbar voor.

De on-screen-menu's zijn overzichtelijk en het koppelen van de draadloze subwoofer ging als vanzelf. Alleen stroom erop, soundbar aanzetten en ze waren gekoppeld.

In het menu kun je eventueel nog het volume van de soundbar en de subwoofer op elkaar afstemmen, voor het geval de ene de andere overstemt. Ook de afstand tot de primaire luisterplek is in te stellen. Nu de basisinstellingen zijn afgerond kan ik gaan luisteren naar wat de Sony HT-XF9000 in huis heeft.

Sony HT-XF9000 Soundbar - Luisteren

Je kunt wat met de instellingen spelen om het geluid een beetje naar eigen smaak in te stellen. Standaard staat de Vertical Sound Engine aan. Dat betekent dat al het geluid een ruimtelijke ervaring meekrijgt. Er vallen me in deze instelling 2 dingen op, een positief en een negatief effect van deze instelling. Laat ik met het positieve beginnen. De ruimtelijkheid en de illusie van surroundgeluid zijn erg goed. Zeker voor deze prijsklasse. Je hebt echt het idee naar een surroundset te luisteren. Het geluid komt van alle kanten. Een wat negatief effect van deze instelling is dat stemmen wat ongedefinieerd klinken vanuit het midden. Elke vorm van helderheid en definitie is weg. Het lijkt alsof alleen het geluid uit het midden, een soort van hevig gecomprimeerd wordt. Beetje hetzelfde effect als bij een MP3 met een hele lage bitrate. Erg jammer, want dit maakt het voor mij persoonlijk een onprettige luisterervaring.

Gelukkig vind ik in het instellingenmenu de optie Sound Effect, waar ik de instelling Dolby Virtualizer kan inschakelen. Andere geluidsmodi worden hierdoor uitgeschakeld en deze instelling zorgt ervoor dat bij gebruik van Dolby Atmos, maar ook andere Dolby-formaten, het geluid kraakhelder is. Oók uit het midden gelukkig. Helaas is de Vertical Sound Engine dan niet meer ingeschakeld, dus DTS-formaten en reguliere stereo worden niet meer opgeschaald naar virtuele surround. Desondanks is dit wat mij betreft de prettigste instelling qua helderheid en pure kwaliteit en is het best leuk luisteren naar films voorzien van een Dolby Atmos-track.

Het laag wat de subwoofer produceert is ook niet slecht trouwens. Het laag is best goed gedefinieerd. Hier en daar wat rommelig en wollig, maar kijkend naar het hele pakket en de adviesprijs zijn ook deze prestaties op niveau.

Sony HT-XF9000 Soundbar - Conclusie

Ik heb me alleen echt gefocust op het geluid bij het kijken naar televisie en films, maar ook muziek kun je prima van genieten met deze soundbar. Is de Sony XF-HT9000 daar écht geschikt voor? Nee, niet echt. Wat deze soundbar wél goed doet is voor betrekkelijk weinig geld een hele aardige surround-ervaring bieden met een zeer eenvoudige bediening. Het is echt appeltje-eitje qua aansluiten en instellen wat voor veel consumenten een enorm pluspunt is. De subwoofer presteert daarbij ook zeker niet slecht en je kunt de Sony HT-XF9000 dan ook zeker zien als een zeer goede upgrade van de bij veel televisies standaard aanwezige speakers. Van harte aanbevolen dus!

Pluspunten:

  • eenvoudig in gebruik
  • prettige surround-ervaring
  • prijs/kwaliteit verhouding
  • fijne afstandsbediening

Minpunten:

  • geluid niet altijd even lekker vanuit het midden
  • soms wat rommelig in het laag

 

De verkoopadviesprijs bedraagt €500,00. Meer informatie lees je op de site van Sony