De dagelijkse activiteiten van een cameraman

De dagelijkse activiteiten van een cameraman

Product van de cameraman

Het is de taak van de cameraman iets authentieks af te leveren. Maar datgeen wat in beeld wordt gebracht, moet vooral ook esthetisch aangenaam zijn. Dat betekent goed centreren, geen rommelige achtergronden, het gebruiken van de juiste camera’s, lenzen, invalshoeken en overige materialen. Beeld moet inspireren. Bij films is storytelling ook van groot belang: geef je film een narratief met een duidelijke inleiding, een middenstuk en een slot met een conclusie.

Opnames van een cameraman

Professionaliteit

Een cameraman werkt vaak samen in een team en neemt een specifiek takenpakket voor zijn of haar rekening. De belichting, het geluid en de montage moeten allemaal tiptop in orde zijn. Het inhuren van een cameraman betekent het in huis halen van een encyclopedie van technische kennis, een hoge professionaliteit en de ambitie een hoogwaardig product af te leveren.

De rol van de cameraman heden ten dage

De cameraman speelt een centrale rol in het maken van een bedrijfsfilm. De gemiddelde cameraman werkt veelal samen met regisseur, video-editor en de andere leden van een filmploeg. Tegenwoordig zijn cameramensen echter vaak ook zelf bedreven in het schrijven van scenario’s en het monteren en bewerken van de video’s die ze geschoten hebben. Ze zijn van alle markten thuis en weten welke stappen ze moeten zetten om tot een optimaal resultaat te komen.

Aandachtspunten van de cameraman

Zelf filmen of het een ander laten doen? Het maakt voor de opstelling en de voorbereiding niet zo veel uit. Er zijn een aantal zaken waar je altijd rekening mee dient te houden. Deze zijn onder meer: • Het camerastandpunt: kikker- of vogelperspectief, er zit nogal een groot symbolisch verschil tussen deze twee invalshoeken. Weet wat je kiest en wat het effect is op de kijker. • Cameralens: bepaal deze per omstandigheid. Het type lens dat je het beste kunt hanteren is afhankelijk van onder meer binnen of buiten filmen, met kunstlicht of zonlicht. • Videomontage: hou er tijdens het filmen al rekening mee dat je bruikbare shots hebt voor wat je in de montage kunt gebruiken. Zorg ook voor een veiligheidsmarge van 1 à 2 seconden in elk shot: deze kun je uitfaden in een overgang, of zo nodig wegknippen.

Hoe veelzijdig is de cinematisch chirurg?

Een ‘cinematisch chirurg’ wat is dat dan precies? Het is de term die Niels de Groot, eigenaar en uitvoerend producent van Pro Motion Film, hanteert om de cameratechnicus aan te duiden die zijn camera als een ‘scalp’ kan hanteren en precies weet hoe hij incisies in het materiaal moet maken om beelden van de hoogst mogelijke kwaliteit aan elkaar te kunnen monteren, zonder dat je als kijker last hebt van schokkerige of plotselinge overgangen.

De kunst van de creatieve alleskunner

De creatieve alleskunner is iemand die vele ballen tegelijk op kan houden. Hij is een echte allrounder, die veel afweet van soorten films en effectieve videoformats, het regisseren van zijn eigen camerawerk en het monteerproces. De creatieve alleskunner doet alles tegelijk en is vaak in zijn eentje verantwoordelijk voor het eindresultaat. Best knap natuurlijk, maar als je zoveel tegelijk moet doen, heb je natuurlijk niet heel veel tijd om op één taak specifiek te focussen.

De cameraman en jij

De cameraman is natuurlijk ook gewoon iemand met wie je uitgebreid in overleg kunt gaan, met wie je als opdrachtgever het filmwerk, de voorbereiding en het eindproduct uitgebreid kunt bespreken. Iemand met wie je uitgebreid overlegt om tot de beste oplossing te komen.

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina