Salton Sea, The

Recensent:
Alexander de Mol
10-07-2003

Totaalbeoordeling:

5.7
DVD

Salton Sea, The (DVD)
Samenvatting

Danny Parker (Val Kilmer), een jazztrompettist, moet machteloos toezien hoe zijn vrouw voor zijn ogen vermoord wordt. Enigszins gek van verdriet duikt hij onder in de groezelige drugsscene van Los Angeles, omringd door junks en uitzichtloos geweld. Maar is Danny wel wie hij beweert te zijn? In de mysterieuze droomwereld van The Salton Sea is niets wat het lijkt.

Commentaar

Sommige films moet je niet te veel over vertellen. The Salton Sea valt met zijn plotwendingen en flashbackstructuur in die categorie. Val Kilmer’s carrière is er één die de nodige grillen vertoont. In The Salton Sea laat hij zich van zijn beste kant zien. De show wordt echter grotendeels gestolen door Vincent D’Onofrio. D’Onofrio zet de geflipte drugsdealer Pooh-Bear, die zijn neus door het veelvuldig opsnuiven van het witte goud is verloren, op overtuigende wijze neer. De beste man heeft in Men in Black en The Cell al bewezen niet vies te zijn van een rol als psychopathische malloot.
Regisseur Caruso, die met The Salton Sea zijn eerste film afleverde, en ‘director of photography’ Amir Mokri hebben de film van een aantal fraaie, stilistische plaatjes voorzien.
The Salton Sea balanceert een beetje tussen een junkiedrama à la Trainspotting, een misdaadprent uit de categorie Pulp Fiction en, vanwege de flashbackstructuur, is de vergelijking met Memento al gauw gemaakt. Het niveau van deze hedendaagse klassiekers wordt echter zeker niet gehaald. Desalniettemin is de film, als eigentijdse 'film noir', zeker bezienswaardig wat mij betreft.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 99 min
Verpakking: Snapper
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931188821

Extra's

  • Interviews
  • Bioscooptrailer
  • Cast & Crew
  • Productieontwerp

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld heeft een verhouding van 1.78:1, waardoor het volledige beeldoppervlak van een breedbeeld TV netjes gevuld is. De snapper-verpakking maakt overigens ten onrechte melding van een 1.85:1 aspect ratio.
Het gros van de scènes speelt zich vooral af in een donkere omgeving. Een behoorlijk niveau van schaduwdetail en een fatsoenlijk contrastniveau is in dat geval onontbeerlijk. In dat kader valt er weinig te klagen. Geen storende ‘edge enhancement’ en de print bevat voorts slechts zo nu en dan een klein vuiltje, dat overigens gemakkelijk aan de aandacht zal ontglippen. De ondertiteling zou toch wel iets lager in het beeld geplaatst mogen worden. De scherpte is doorgaans van een prima niveau, waardoor details veelal bewaard blijven. Een waardige DVD transfer.

Geluidskwaliteit

The Salton Sea is voorzien van een Engelstalige en Franstalige Dolby Digital 5.1 track (384 Kbit/s). Uiteraard hebben we ons beperkt tot eerstgenoemde. Deze track kenmerkt zich in ieder geval door goed verstaanbare dialogen en een prima stereospreiding. De nadruk van deze track ligt bij de voorkanalen. De surroundkanalen worden voornamelijk gebruikt bij de filmmuziek en de psychedelische drugtrips, waarbij de ruimtelijkheid van de track serieus uit de verf komt. ‘Split-surround’ effecten dienen zich niet al te vaak aan, maar worden subtiel en effectief toegepast. De totale geluidstrack is wat mij betreft prima uitgebalanceerd en bewijst de filmervaring hiermee een prima dienst.

Extra's

Het statische hoofdmenuscherm (16:9) is voorzien van stemmige trompetmuziek, die we ook aan het begin van de film te horen krijgen. De eveneens statische submenu’s laten geen muziek of achtergrondgeluid horen.

Embracing the Chaos - Interviews (9:54 min)
Interviews met regisseur D.J. Caruso en o.a. hoofdrolvertolker Val Kilmer en Vincent D’Onofrio. Caruso is voornamelijk erg tevreden met het eindresultaat en de leden van de cast gaan in op hun vertolkingen.

Design - Meth and Method (8:15 min)
Een korte documentaire over hoe men de productie (o.a. het bepalen van het ‘uiterlijk’ van de scènes) van The Salton Sea heeft aangepakt. Ondanks de geringe speelduur is dit een interessant item.

Bioscooptrailer (2:04 min)
De bioscooptrailer is bijzonder stijlvol en attractief. (anamorfe) beeld is netjes en het geluid is in de vorm van een Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s) track.

Cast & Crew
Een statische opsomming van de acteurs en de leden van de crew.

Conclusie

The Salton Sea vertelt het verhaal van Danny Parker die na de moord op zijn vrouw in de drugsscene terechtkomt. Raakt hij hierin verzeilt of is het een bewuste keuze?
De beeldkwaliteit van deze DVD is overall beschouwd goed te noemen. Er doen zich geen beeldproblemen voor die tot ergernis leiden. De Dolby Digital 5.1 track klinkt zuiver en helder en is goed uitgebalanceerd. De DVD scoort op technisch gebied volgens de Warner-standaard. Hoewel er nog wel wat ruimte op de disc beschikbaar is, zijn de extra’s zijn maar matig vertegenwoordigd op dit schijfje.
The Salton Sea is een film die als ‘apart’ getypeerd mag worden en zal daarom zeker niet voor iedereen toegankelijk zijn. Het prima acteerwerk en de mooie fotografie maken de film sowieso kijkwaardig voor de liefhebbers.

Laatste reacties

Chris Taylor  |  13-06-2005

Verrassende film met twists die je steeds op een ander been zet. Als je denkt : ah nu ga dit of dat gebeuren, nou lekker niet dus, het gaat volledig de andere...
Lees meer >

Pacificpaula  |  18-04-2005

Verrassende film met twists die je steeds op een ander been zet. Als je denkt : ah nu ga dit of dat gebeuren, nou lekker niet dus, het gaat volledig de andere...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  03-03-2005

Aparte film met soms wat zwarte humor erin.Er zijn duidelijk wat inspiratie,s opgedaan bij films als o.a. Pulp fiction,Memento en Snatch. Verhaal lijkt wat rom...
Lees meer >

Paul H.  |  08-02-2005

Deze film pas geleden gezien en was aangenaam verrast vond het een prima film met goed acteerwerk van Val Kilmer en Vincent D’Onofrio. Beetje lage score hier op...
Lees meer >

erwin payne  |  03-02-2005

ik heb hem maar effe een 10 wan een 3 is wel erg lecht hehehe :lol: erg goeie film lekker appart verhaal en goed geacteert door val kilmer toppie (y)
Lees meer >

Sneaker  |  06-09-2004

Erg goede film. Het spel van Kilmer is erg sterk en iedere keer als je wat verder in de film komt, wordt er weer een stukje aangereikt hoe het zo heeft kunnen l...
Lees meer >

Jurgen V  |  13-07-2004

Deze krijgt van mij ook een 8. Ondergewaardeerde film als je het mij vraagt. Ik moest zelf wel even door het begin heen bijten, want ik dacht dit gaat nergens o...
Lees meer >

Surya  |  24-03-2004

Raar ja. Geen spectaculaire DVD, maar wel goed beeld en geluid toch, en idd goeie en originele film. Ik heb 'm dus maar gauw een 8 gegeven :)
Lees meer >

Olivier Laemont  |  24-03-2004

Score onder de 4????? Vind ik wel héééééééééél erg mager voor deze film! aparte sfeer, goeie vertolkingen en dito verhaal. Naar omhoog met die score!!!
Lees meer >

Niels Simons  |  10-07-2003

ik vond em erg goed,maar oordeel kon ik wel pas vellen toen ik de hele film gezien had.af en toe dacht ik wel van,afzetten of niet... mazzel,niels
Lees meer >

Werner  |  10-07-2003

Was wel eens apart, kan ik de vorige poster gelijk in geven. Wel links en rechts wat afgekeken van Trainspotting, nietwaar?
Lees meer >

Surya  |  10-07-2003

Wil ik zeker zien!
Lees meer >

Rochan  |  10-07-2003

Aparte film die zeker een kijkbeurt waard is. Ben ik met het je eens. Heb de film pasgeleden gehuurd en zker een aparte film. Goed spel van Val Kilmer :)
Lees meer >

Philippe  |  10-07-2003

Aparte film die zeker een kijkbeurt waard is.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
4.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 75
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.