NoTV Visual Music 1

Recensent:
Alexander de Mol
06-09-2003

Totaalbeoordeling:

3.8
DVD

NoTV Visual Music 1 (DVD)
Samenvatting

Videokunst is allang niet meer alleen te zien in musea en galeries. Vandaag de dag projecteren VJ’s het voor een groot publiek, in clubs en op houseparty’s.
Deze NoTV Visual Music 1 DVD bevat ruim 80 minuten aan audiovisuele samenwerkingsverbanden tussen VJ’s en DJ’s.

De complete playlist op de DVD bestaat uit:
Micha Klein vs Alain Eskinasi – Imagination (6:07 min)
E202 Musicvisualisers vs MAV @ Scientific – D4 (3:48 min)
Rocksteadyimages vs The Tomorrow People – Gravity (6:33 min)
Vision Impossible vs MZR – Dnanonymous (3:43 min)
Lokman (alias Finister) vs Secret Cinema – Barcode (7:33 min)
Nog Harder vs Lucien Foort – Old Skool House Music (8:13 min)
Dadara & Jesse's VFX vs Steve Rachmad – Untitled (6:45 min)
Telco Systems vs Speedy J – Borax (6:41 min)
Stanzacrew vs Lo/Mechanik – AB (3:21 min)
Captain Video vs Human Beings – Run (6:16 min)
Daniëlle Kwaaitaal vs Dimitri – HI&LO (4:20 min)
Robotfunk feat. ZoëXenia – Untitled (9:59 min)
7th Day vs 87 Central – Base (7:32 min)

Commentaar

Het nieuwe label NoTV heeft onlangs twee DVD’s op de markt gebracht. Naast Danielle Kwaaitaal - HI&LO On Tour is dat deze NoTV Visual Music 1. De clips op NoTV Visual Music 1 variëren van 2D en 3D animaties tot aan 8mm film en videomicroscopische opnamen gecombineerd met diverse dance-georiënteerde muzikale stijlen. Door het variabele karakter van de beelden en de muziekstijlen kijkt NoTV Visual Music 1 niet echt gemakkelijk weg, althans niet als geheel. De clips moeten als afzonderlijke kunst bekeken en beleefd worden.
Als we kijken naar de toegankelijkheid van NoTV Visual Music 1 en HI&LO On Tour van Danielle Kwaaitaal, dan lijkt de laatste voor meer mensen weggelegd.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2003
Speelduur: 80 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: NoTV
EAN: -

Extra's

  • Visual Browser
  • Program Functionality
  • Shuffle Play
  • Loop Play

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het kleurgebruik en de weergave ervan is aangenaam. De kleuren zijn sprekend en netjes verzadigd, al zijn er enkele momenten waarbij lichte ‘colourbleeding’ zichtbaar is. De transfer maakt qua scherpte over het algemeen een nette indruk. Bij met name de wat snellere scènes zijn compressiefouten helaas een gegeven. Afhankelijk van de clip zien we artefacten als onder andere ‘aliasing’, ‘mosquito noise’ en ‘filmgrain’. Het nummer Run van Captain Video vs. Human Beings is een schoolvoorbeeld van laatstgenoemde. Bedenk dan weer wel dat het hier om een bewuste ‘grain’-look gaat. Dit maakt het niet eenvoudig om een totaaloordeel te vellen. Uiteindelijk ziet het er, ondanks de compressiebijverschijnselen, toch alleszins behoorlijk uit. Een voldoende.

Geluidskwaliteit

Op de achterkant van het digipack staat vermeld - Audiosoort: Dolby Digital 2.0 & 5.1 -. Veelal suggereert een dergelijke vermelding dat de DVD in zowel 2.0 als 5.1 te beluisteren valt. In dit geval geldt het 5.1 deel slechts voor twee clips. Deze twee blinken dan ook, zoals valt te verwachten meteen uit in geluidsopbouw en surroundgebruik. Al is het nummer Base in mijn beleving nu niet echt een nummer die qua geluid de mond doet openvallen. De overige Dolby Digital 2.0 tracks produceren, met inschakeling van de Pro Logic decoder, een net geluid. Visual Music 2 mag wat mij betreft in het geheel worden voorzien van een 5.1 mix.

Extra's

De verpakking maakt melding van een viertal extra’s. Een Visual Browser, Program Functionality en Shuffle en Continuous Play. Eerlijk gezegd kunnen we dit niet extra’s noemen. De Visual Browser is in feite een geanimeerd menu met een preview van de betreffende clip (zie screenshot 5). Vele DVD’s bevatten standaard een dergelijk menu, dus echt schokkend kunnen we dit niet noemen.
Met Program Play worden we in staat gesteld om de volgorde van afspelen te programmeren en eventueel van loopfunctie te voorzien.
De opties Shuffle Play en Continuous Play gooien de artistieke werkjes respectievelijk door elkaar of laten ze eindeloos aan de kijker en luisteraar voorbijkomen. Kortom, functionele opties maar nou niet echt extra’s om van te watertanden.

Conclusie

NoTV’s Visual Music 1 is een aparte artistieke belevenis. De videoclips en de elektronische muziekklanken zijn erg uiteenlopend van karakter en vormen geen natuurlijke aaneenschakeling. Persoonlijk vond ik zeker niet alle tracks aansprekend.
De beeldkwaliteit is alleszins behoorlijk. Hier en daar zijn er wel compressiefouten in de vorm van macro-blocking waarneembaar. Slechts twee tracks zijn uitgevoerd met een Dolby Digital 5.1 mix. De overige moeten het doen met een minder indrukwekkend klinkende Dolby Digital 2.0 mix. De DVD bevat in feite geen extra’s maar wel diverse afspeelmogelijkheden.
Ben je geïnteresseerd in videoart in de breedste zin en spreekt een zintuigenprikkelende, artistieke audiovisuele gallerij je aan dan is NoTV Visual Music 1 wellicht je ‘ding’.

Laatste reacties

pascalnet  |  10-09-2003

Verwacht niet veel meer Dolby 5.1 op deel 2. De tracks zijn allemaal afkomstig van Nederlandse danceproducers (niet altijd DJ's), die volgens mij niet allemaal ...
Lees meer >

Surya  |  07-09-2003

Toch wel vreemd dat als jullie een muziek-DVD besprekend, dat ik telkens geen enkel nummer ken :D Denk dat je een beetje beperkt bent in je muziekkeuze/smaak :...
Lees meer >

Rochan  |  07-09-2003

Toch wel vreemd dat als jullie een muziek-DVD besprekend, dat ik telkens geen enkel nummer ken :D Denk dat je een beetje beperkt bent in je muziekkeuze/smaak...
Lees meer >

Surya  |  07-09-2003

Toch wel vreemd dat als jullie een muziek-DVD besprekend, dat ik telkens geen enkel nummer ken :D
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
1.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.