Kiss Before Dying, A

Recensent:
Arnold van Oostrum
05-11-2003

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

Kiss Before Dying, A (DVD)
Samenvatting

Bud Corliss (Robert Wagner) is een student die zo is geobsedeerd door rijkdom dat hij alles aangrijpt om dit te bemachtigen. Als zijn rijke vriendin Dorothy Kingship (Joanne Woodward) hem vertelt dat zij zwanger is, beseft Bud dat zij waarschijnlijk door haar vader onterfd zal worden. Dorothy’s vader (George Macready) is een hardvochtig zakenman en welvarend eigenaar van de Kingship kopermijnen. Terwijl Bud Dorothy laat denken dat hij met haar zal trouwen, bedenkt hij een plan om zich van haar te ontdoen. Hij wil haar vergif toedienen in de vorm van zogenaamde vitaminepillen. Als dat plan blijkt te mislukken, lokt Bud Dorothy naar het stadhuis om zogenaamd met haar te gaan trouwen. In plaats daarvan neemt Bud haar mee naar het dakterras en duwt haar over de rand. Dankzij een zogenaamd zelfmoordbriefje denken de politie en Dorothy’s vader aan zelfmoord. Alleen Ellen (Virginia Leith), de zuster van Dorothy, denkt daar anders over en begint haar eigen onderzoek.

Commentaar

De boeken van Ira Levin zijn al vaak basis geweest voor een verfilming. Zo ook zijn roman A Kiss Before Dying. Andere bekende verfilmingen van Levin’s verhalen zijn Rosemary’s Baby (1968), Stepford’s Wives (1975) en The Boys from Brazil (1978).
In 1956 verfilmde regisseur Gerd Oswald Levin’s roman A Kiss Before Dying, met het script van Lawrence Roman als uitgangspunt. Dit verhaal werd trouwens 35 jaar later nogmaals verfilmd. In 1991 verfilmde regisseur James Dearden hetzelfde verhaal met in de hoofdrollen Sean Young en Matt Dillon. Maar zoals meestal gebruikelijk geniet het origineel de voorkeur. Zo ook in dit geval.
In deze oude versie van A Kiss before dying zien we een zeer jonge en nog zeer slanke Robert Wagner aan het werk. Wagner speelt op treffende en onderkoelde wijze de rol van de psychopathische moordenaar, die er schijnbaar alles voor over heeft om een fortuin te vergaren. Het fortuin is hier de rijke kopermijnen van de aanstaande ‘schoonvader’. In de film opgenomen bij de Inspiration Consolidated Copper Company in Miami, Arizona.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 1956
Speelduur: 91 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Italiaans, Noors, En vele andere
Uitgever: MGM
EAN: 8712626030737

Extra's

  • Bioscooptrailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is geschoten op 35 mm film en voor de bioscoop gepresenteerd in het brede 2.35:1 CinemaScope beeldformaat. Midden jaren vijftig was dit brede filmformaat nog een bijzonderheid. Op de DVD is het beeld uiteraard anamorf vastgelegd.
Hoe ziet het beeld er van deze ruim 45 jaar oude film eruit. Een eerste indruk is bijzonder goed. Het beeld doet zeer kleurrijk aan en ziet er voldoende scherp uit. Toch zitten er in het beeld de nodige storende artefacten. Om te beginnen zie je regelmatig in het beeld spetters als gevolg van vuil of beschadigingen. Meestal kleinere spettertjes, maar soms wat groter en daardoor opvallend. Verder is filmgrain in ruime mate aanwezig in het beeld. Edge enhancement is toegepast om de beeldscherpte te verhogen. Niet echt storend, maar soms wel zichtbaar.
Het lijkt erop dat de kleurbalans en kleurverzadiging via een automatisch proces is opgepoetst. De kleuren zien er soms zeer verzadigd uit, maar andere momenten is het beeld bleker. De kleurbalans fluctueert ook enigszins. Met name de verzadiging van de kleur blauw zie je wisselen. Vlak voor en vlak na scènewisselingen zie je dat het beeld af en toe even nodig heeft om zich correct in te stellen. Af en toe ontbreekt een beeldframe en verspringt het beeld. Desondanks, de leeftijd van de film in acht genomen, een alleszins redelijke beeldkwaliteit.
De film is opgedeeld in 16 chapterstops. De DVD is van het type DVD-9 (enkelzijdig, dubbellaags), de laagwisseling is niet merkbaar geplaatst. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft wel net lettertype en staat goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige mono soundtrack staat ook mono op de DVD. De soundtrack is een Dolby Digital 2.0 (bitrate 192 kb/s) soundtrack, waarbij het linker en rechterkanaal dezelfde informatie krijgt.
De film is voornamelijk dialoog georiënteerd, dus meestentijds ervaar je de monotrack niet echt als gemis. De muziek komt met een beperkt frequentiebereik uit de speakers. De soundtrack klinkt daardoor enigszins gematteerd in het hoog. De kwaliteit van de soundtrack fluctueert een beetje. Soms klinkt alles redelijk helder en soms weer wat gewatteerd. De soundtrack is verder ruis- en kraakvrij. De dialogen zijn prima te verstaan. Subwoofer en surrounds hebben, zoals je zult begrijpen, deze film vrijaf gekregen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische plaatjes zonder achtergrondmuziek. Als enige extra is een Original Theatrical Trailer (2:12 minuten) voorhanden. Beeldformaat en geluid zijn hetzelfde als de film. Beeldkwaliteit is beduidend minder dan van de film, waarbij vooral de toepaste edge enhancement erg opvalt.

Conclusie

In A Kiss Before Dying speelt Robert Wagner een koelbloedige student die er alles voor over heeft om een fortuin te bemachtigen. Als zijn rijke vriendin zwanger blijkt te zijn en zij waarschijnlijk door haar vader onterfd zal worden, bedenkt hij een plan om zich van haar te ontdoen. Alleen haar zuster gelooft niet in de geënsceneerde zelfmoord. De film is gebaseerd op een roman van Ira Levin.
De ruim 45 jaar oude film is als budget titel in de serie Big Deal van FOX/MGM uitgebracht. De kwaliteit van beeld en geluid zijn beide redelijk te noemen. Als extra is een bioscooptrailer voorhanden.

Laatste reacties

raymond koene  |  11-10-2004

Spannende film die de tand des tijds goed heeft doorstaan. Hier en daar wel wat gedateerd maar de film zit goed in elkaar!!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:5
Extra's:1
6.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 82
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.