Equus

Recensent:
Arnold van Oostrum
07-11-2003

Totaalbeoordeling:

5.1
DVD

Equus (DVD)
Samenvatting

Wat brengt Alan Strang (Peter Firth), een jonge, 17 jarige, verwarde stalknecht, ertoe om zes paarden met een metalen haak blind te maken? Psychiater Martin Dysart (Richard Burton) wordt aangewezen om een onderzoek in te stellen naar dit onbeschrijfelijke gedrag en graaft diep in de psyche van Alan. Hij wordt hierbij geconfronteerd met Alan’s seksuele passie en waanzin en zijn streng religieuze opvoeding waarin zijn moeder Dora Strang (Joanna Plowright) een sleutelrol speelt. Ook ontdekt Dysart dat het paard voor Alan een bijzondere symbolische betekenis heeft. In dit alles wordt Dysart ook geconfronteerd met de duistere demonen die in zijn eigen ziel begraven liggen.

Commentaar

De film Equus van regisseur Sidney Lumet is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Peter Shaffer. Shaffer is vooral bekend geworden door zijn toneelstuk Amadeus, dat in 1984 zeer succesvol door Milos Forman is verfilmd onder dezelfde naam Amadeus. Shaffer heeft Equus zelf bewerkt tot filmscript. Beide hoofdrolspelers, Richard Burton en Peter Firth kregen voor hun intense acteerprestatie in 1978 een Oscar® nominatie en wonnen in datzelfde jaar een Golden Globe®. Firth speelde op het toneel ook de rol van de jonge Alan Strang.
In de wijze waarop de film is uitgewerkt blijf je het gevoel houden naar een verfilmd toneelstuk te kijken. Dit gevoel wordt vooral versterkt doordat Richard Burton zich bij zijn overdenkingen naar de camera, het publiek dus, toedraait. Door het prima en intense spel van zowel Burton als Firth ontstaat een intieme sfeer tussen psychiater en patiënt. Toch werkt dit op toneel waarschijnlijk beter dan in de film. In de film wordt deze intimiteit afgezwakt door de afwisseling van de beelden, met name de beelden waarin we de waanzin van Alan zien.
Wees trouwens gewaarschuwd, voor paardenliefhebbers of dierenliefhebbers in het algemeen zitten er een paar nare, schokkende scènes in de film.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1977
Speelduur: 133 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.66:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Portugees
Uitgever: MGM
EAN: 8712626028512

Extra's

  • Bioscooptrailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film heeft een niet veel voorkomende beeldverhouding van 1.66:1 en staat in letterbox formaat (dus NIET anamorf) op de DVD. Voor bezitters van een breedbeeld installatie betekent dit een verlies van 33% beeldlijnen en geen automatische omschakeling naar beeldvullende weergave.
Hoe ziet het beeld er verder uit. Redelijk goed. Kleuren zijn goed en verzadigd. Contrast en zwartniveau zijn goed, ook in donkere scènes zijn details redelijk goed te zien. In het beeld is constant een lichte mate van filmgrain zichtbaar. In het beeld zitten ook de nodige spetters en krassen als gevolg van vuil of beschadigingen. Het beeld heeft ook last van wiebelen (telecine wobble), dat gedurende de hele film merkbaar is.
De film is verdeeld in 16 chapterstops. De ondertiteling staat boven de onderste zwarte balk, onderin het zichtbare beeld. Hierdoor kun je in ieder geval zonder verlies van ondertiteling bij weergave op een breedbeeld weergever inzoomen op het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele mono soundtrack van de film staat in Dolby Digital 2.0 mono (192 kb/s) op de schijf. De soundtrack klinkt zeer gedateerd. Frequentiebereik is erg beperkt, evenals de dynamiek. Stemmen en andere geluiden komen door gebrek aan hoge en lage tonen vrij flets en dof over. De film is vooral dialoog georiënteerd. Het monospoor is in DD2.0 op de schijf gezet. Dit betekent dat het geluid uit beide frontspeakers komt. De soundtrack is verder ruisvrij. Dialogen zijn goed te volgen.

Extra's

Bij het menu is keuze uit de talen Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans. Het menu is een statisch plaatje zonder achtergrondmuziek. Deze DVD heeft slechts één extraatje gekregen, de bioscooptrailer (1:53 minuten). En net als de film gepresenteerd in letterboxed 1.66:1 beeldformaat.

Conclusie

De film Equus van regisseur Sidney Lumet is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Peter Schaffer. Richard Burton speelt een psychiater die de psyche van een jonge verwarde jongen, gespeeld door Peter Firth, moet onderzoeken. Het spel van Burton en Firth is van een hoog niveau. Firth speelde ook in de toneelversie de rol van de verwarde jongen.
Door MGM is deze film uitgebracht in de Big Deal budget serie. De beeldkwaliteit van deze speelfilm uit 1977 is redelijk, ondanks dat het beeld niet anamorf is. Het geluid is slechts mono, maar doordat de film sterk dialoog georiënteerd is, is dat niet zo’n probleem. Als extra is alleen een bioscooptrailer voorhanden.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Maarten van Krimpen  |  07-11-2003

Ben best benieuwd, ben alleen een beetje bang voor die scenes met die paarden.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:5
Extra's:1
3.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.