Iedereen is gek op Donald

Recensent:
Arnold van Oostrum
09-11-2003

Totaalbeoordeling:

6.1
DVD

Iedereen is gek op Donald (DVD)
Samenvatting

Op de DVD Iedereen is gek op Donald vind je een verzameling cartoons van ’s werelds leukste en meest lichtgeraakte eend Donald Duck. De volgende zeven verhaaltjes met Donald in de hoofdrol kun je bekijken:

Het modelhuis / Out Of Scale
Donald’s speelgoedtreintje ontspoort als de twee snoezige eekhoorntjes Knabbel en Babbel verstoppertje spelen in zijn treindorp.

De hondenwasmachine / Donald\'s Dog Laundry
Pluto wil niet gewassen worden in de hondenwasmachine die Donald voor hem heeft gebouwd.

Glazenwassers / Window Cleaners
Donald maakt als glazenwasser ruzie met een bij terwijl hij de ramen van een wolkenkrabber lapt.

Meneer Duck gaat uit / Mr. Duck Steps Out
Donald gaat mijn zijn vriendin Katrien een avondje tapdansen in de stad… tot de drie kleine neefjes Kwik, Kwek en Kwak besluiten met hen mee te doen.

De klunzige behanger/ Inferior Decorator
Een sluwe hommel maakt een komische chaos van Donald’s project om zijn huis op te knappen.

Bij-dehante beer / Beezy Bear
Een beer uit het Nationale Park steelt honing bij imker Donald. Ondanks het verbod van de parkwachter kan één beer de geur van de honing niet weerstaan.

Bij aan de zee / Bee At The Beach
Op een druk strand krijgt Donald ruzie met een bij.

Commentaar

In de vroegere jaren van het Walt Disney tekenfilm tijdperk maakte de studio een enorm aantal korte tekenfilmpjes. Deels waren deze tekenfilmpjes bedoeld om nieuwe technieken uit te proberen of verder te perfectioneren. Maar ook werden deze korte filmpjes als voorfilmpjes gebruikt voor langere avondvullende films.
In de loop der jaren hebben vele karakters hun oorsprong gevonden in deze korte tekenfilmpjes. Donald, Pluto, Goofy en Mickey zijn daarmee zeer bekende cartoonfiguren geworden. In 1934 kwam Donald als tekenfilmfiguur ‘tot leven’. Donald is vooral bekend geworden door zijn bijzondere stem, die ruim 50 jaar lang werd verzorgd door Clarence Nash.
Buena Vista heeft de korte filmpjes met Donald in de hoofdrol als één film op de DVD gezet, waarbij als intermezzo tussen de filmpjes door korte internationale odebetuigingen aan Donald worden gegeven. Helaas ontbreken de openingstitels van de filmpjes. Via het menu kun je voor elk filmpje apart kiezen en kun je de titels van de filmpjes gewaar worden (zie screenshot 5 & 6).

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1940
Speelduur: 51 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8711875958908

Extra's

  • Fotofinish
  • Drie-op-een-rij

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Alle filmpjes staan in de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.33:1 op de DVD. De filmpjes stammen uit de jaren ’40 en ’50 en zijn daarmee zo’n 50-60 jaar oud. Begrijpelijk verschilt de beeldkwaliteit per filmpje, maar gemiddeld genomen ziet het kleurrijke beeld er redelijk goed uit. In het algemeen is het beeld redelijk scherp met redelijke detaillering. Ook hier enig verschil per filmpje, soms is het beeld ietwat soft. Het bij tekenfilms altijd kleurrijke beeld is bij sommige filmpjes een beetje aan de fletse kant. Bij enkele filmpjes is het beeld interlaced wat de scherpte ook niet ten goede komt. Af en toe zijn ook wat beschadigingen of vuiltjes te zien.
De Nederlandse ondertiteling is vreemd genoeg geel gekleurd. De ondertiteling staat redelijk laag geplaatst onder in het beeld, kon een regel lager.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige geluidstrack, maar ook de verschillende nasynchronisaties, is voor alle filmpjes Dolby Digital 2.0 – mono (192 kb/s). Op de hoes staat onjuist dat de soundtracks Dolby Surround zijn. Door de leeftijd van de filmpjes is duidelijk de beperkingen in het frequentiebereik hoorbaar. De muziek en filmgeluiden hebben geen laag en het hoog klinkt enigszins scherp en is weinig gedetailleerd. Desondanks klinkt de soundtrack goed en is deze vrij van ruis of kraak.
Uiteraard is de Nederlandse nasynchronisatie prima gemaakt. Wel kun je horen dat de nasynchronisatie van een recentere datum is.

Extra's

De breedbeeldmenu’s hebben eenvoudige animaties en zijn voorzien van swingende achtergrondgeluid. Uiteraard start de DVD zoals gebruikelijk bij Disney met reclametrailers, in dit geval beperkt tot één trailer van Disney Fables. Op de DVD twee extra’s, te weten twee spelletjes. Allereerst Fotofinish, waarbij je moet raden in welk land de getoonde foto’s zijn gemaakt. In het spelletje Drie-op-een-rij moet je drie gelijke plaatjes naast elkaar zien te krijgen.

Conclusie

Iedereen is gek op Donald is een verzameling van zeven korte tekenfilmpjes uit de oude Disney doos met de lichtgeraakte eend Donald Duck in de hoofdrol. Bekende filmpjes die je vast en zeker al eens op televisie gezien hebt.
Beeld en geluid van deze ruim 50-60 jaar oude filmpjes is redelijk goed. Als extraatje zijn twee spelletjes toegevoegd. Leuke DVD voor de kleintjes en de Disney liefhebber.

Laatste reacties

Harry stadman  |  24-08-2004

Ik ben persoonlijk meer fan van de Looney Tunes :D deze zijn van de grote concurrent namelijk mgm. Kleine correctie: de Looney Tunes zijn wel van een grote...
Lees meer >

Bambi  |  24-08-2004

vandaar nu ook chronological donald. alle filmpjes die ooit zijn uitgebracht. De Chronological Donald zijn nog lang niet ALLE filmpjes van Donald Duck, maar sl...
Lees meer >

Bambi  |  24-08-2004

Ik ben persoonlijk meer fan van de Looney Tunes :D deze zijn van de grote concurrent namelijk mgm. Kleine correctie: de Looney Tunes zijn wel van een grote...
Lees meer >

Harry stadman  |  24-08-2004

Ik heb hem gekocht omdat ik een erg groot fan van Donald ben, maar ik voel me eigenlijk behoorlijk bekocht. De filmpjes zijn leuk, maar ik snap werkelijk niet w...
Lees meer >

Harry stadman  |  24-08-2004

Ik ben persoonlijk meer fan van de Looney Tunes :D deze zijn van de grote concurrent namelijk mgm. omdat disney silly symphonies, donals duck en mickey m...
Lees meer >

Tossie  |  13-11-2003

Ik heb hem gekocht omdat ik een erg groot fan van Donald ben, maar ik voel me eigenlijk behoorlijk bekocht. De filmpjes zijn leuk, maar ik snap werkelijk niet w...
Lees meer >

Marc Raps  |  10-11-2003

7 filmpjes maar? WTF? Waar is The Wise Little Hen? Sterker nog, WAAR IS DE REST VAN DONALD'S FILMS? 51 minuten, kom op zeg. Jullie kunnen toch wel beter dan dit...
Lees meer >

Henry Leenheers  |  10-11-2003

Nou hebben we eindelijk een medium met een flinke opslagruimte ........ Weet men bij deze uitgever niet meer dan 51 minuten Dondald Duck films te vinden, en da...
Lees meer >

Oudgebruiker3  |  10-11-2003

Toch leuk dat ze een aantal van de betere Donald Duck tekenfilms op een DVD verzameld hebben, al is het jammer dat het er zo weinig zijn :?
Lees meer >

freaky  |  09-11-2003

Ik ben persoonlijk meer fan van de Looney Tunes :D
Lees meer >

upje  |  09-11-2003

Buena Vista heeft de korte filmpjes met Donald in de hoofdrol als één film op de DVD gezet, waarbij als intermezzo tussen de filmpjes door korte internationale ...
Lees meer >

Christiaan Sauer  |  09-11-2003

Jammer dat het vaak de wat duurdere dvd's zijn, anders zou ik bij wijze van spreken meteen naar de winkel rennen om de dvd te kopen. Maar ik ben dan ook wel Don...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:2
4.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 28
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.