Sinbad Legend of the Seven Seas

Recensent:
Arnold van Oostrum
10-02-2004

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Sinbad Legend of the Seven Seas (DVD)
Samenvatting

De zeerover Sinbad achtervolgt een schip waarop zich de grootste schat bevindt die voor te stellen is, het ‘boek van de vrede’. Als hij en zijn mannen het schip enteren, ontdekt hij dat zijn jeugdvriend Proteus de kapitein van het schip is. Proteus vraagt Sinbad het boek niet te stelen, de gevolgen zouden niet te overzien zijn. Ondertussen beraamt de duistere godin Eris een plan om de wereld onder te dompelen in absolute chaos. Daarvoor heeft zij het boek van de vrede nodig. Zij stuurt één van haar monsters naar het schip van Proteus. Dankzij Sinbad weten hij en Proteus te ontsnappen aan dit monster. Proteus kan het boek veilig naar Syracuse brengen, alwaar zijn vader op hem wacht. Eris heeft een plan met Sinbad en laat Sinbad ook naar Syracuse zeilen. Temidden van de feestelijkheden, omdat het boek terug is in Syracuse, steelt Eris het boek en laat Sinbad er voor opdraaien. De raad van de Twaalf Steden geloven Sinbad’s uitleg niet en veroordelen hem tot de doodstraf. Proteus gelooft Sinbad wel en neemt zijn plaats in, opdat Sinbad het boek kan terughalen van Eris. Sinbad krijgt hiervoor 10 dagen de tijd. Marina, de verloofde van Proteus gaat met Sinbad mee. Samen met Marina en zijn loyale, kwijlende hond Spike, gaat Sinbad de strijd aan met Eris en haar boosaardige monsters om het leven van zijn beste vriend Proteus te redden.

Commentaar

Sinbad is een serieuze en conventionele tekenfilm uit het huis van Dreamworks, op dit moment de grootste concurrent van Disney. De kwaliteit van tekenfilms van Dreamworks, waar Jeffrey Katzenberg verantwoordelijk is voor deze filmtak, is zeker van een hoger niveau dan we de laatste jaren van Disney te zien krijgen. In de afgelopen jaren leverden Dreamworks toppers af als The Prince of Egypt, The Road to El Dorado, Spirit – Stallion of the Cimarron en nu Sinbad – Legend of the Seven Seas. Stuk voor stuk mooie gemaakte tekenfilms.
Helaas is Sinbad geen echt bioscoopsucces geweest. Aan het verhaal kan het niet liggen. De zeerover Sinbad spreekt al jaren tot de fantasierijke verbeelding en is al onderwerp geweest van menig speelfilm. En ook voor deze tekenfilm is weer een leuk script geschreven, compleet met helden en een beetje spanning. De fantasievolle omgeving en de lach in de vorm van een ‘sidekick, in dit geval in de hoedanigheid van de hond Spike, maken het verhaal compleet. Ook aan de gebruikte tekentechniek van de film kan het niet liggen. Mooie kleurrijke plaatjes, met prima 3D animatie en veel diepte en detail. Ook aan de stemmen is veel aandacht besteed. Enkele toppers op het acteergebied hebben hun medewerking verleend, zoals Brad Pitt (stem Sinbad), Cahterina Zeta-Jones (stem Marina), Joseph Fiennes (stem Proteus) en Michelle Pfeiffer (stem Eris). En ook de Nederlandse en Vlaamse nasynchronisatie is bij deze film weer top. Helaas wordt nergens vermeld welke Nederlandse stemmen gebruikt zijn. Het enige dat eigenlijk mist zijn één of meer liedjes in de film, maar of dat nou zo nodig is.
Bij Sinbad bedriegt de schijn wel een beetje. Want alhoewel de tekenfilm erg conventioneel aandoet, is hij zeker niet conventioneel gemaakt. De film is de eerste tekenfilm die met behulp van Linux computers stand gekomen. Maar liefst 250 werkstations, geleverd door Hewlett Packard, zijn bij het tekenwerk gebruikt.
Voor wie de film in de bioscoop gemist heeft, is nu de mogelijkheid met deze Dreamworks DVD release deze mooie tekenfilm alsnog te gaan bekijken.
Klein puntje van kritiek, op de cover wordt een speelduur van 90 minuten genoemd. De film heeft echter een speeltijd van 82 minuten. Op de DVD schijf staat wel de goede speelduur. Op deze schijf staat curieus genoeg Disc 1 alsof er een tweede disc zou zijn. Het is maar een enkel disc uitgave.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 82 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Dreamworks / Universal
EAN: -

Extra's

  • The making of
  • Commentaar van de filmmakers
  • Sinbad’s Cyclope Adventure
  • Spotlicht op Harvey
  • Teaser ‘De Kat’
  • Expositie
  • DVD Rom Spelletjes
  • Het animatieproces van Sinbad
  • De cartoonisten van Dreamworks
  • De historie van Sinbad

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is in het oorspronkelijke bioscoopbeeldformaat van 1.85:1 anamorf op DVD gezet. De beeldkwaliteit is nagenoeg perfect en laat de prachtige sfeervolle tekeningen en de mooie en felle kleuren van de film goed tot zijn recht komen. Het contrast, de scherpte en de detaillering, alles is even perfect. Filmgrain of beeldruis zijn volledig afwezig, evenals spetters of andere ongerechtigheden. Toch een paar kleine puntjes van kritiek. Compressiefouten zijn af en toe in egale vlakken te zien en er is ook gebruik gemaakt van edge enhancement. Dat laatste valt op bij nauwkeurige bestudering van het beeld. Verder een uitstekend plaatje!
De film is prima verdeeld in 25 schapterstops. De laagwisseling zit midden in een scène, maar is slechts heel kort merkbaar. De optionele Nederlandse of Vlaamse ondertiteling (wit) is duidelijk en goed geplaatst.

Geluidskwaliteit

Op het gebied van het geluid heeft men zich bij Dreamworks niet ingehouden. Ten eerste is de originele Engelse soundtrack beschikbaar in een prima klinkende Dolby Digital 5.1 track (bitrate 448 kb/s) en een evenzo mooi klinkende DTS 5.1 track (bitrate 754 kb/s). De Nederlandse nasynchronisatie is in DD5.1 (384 kb/s) beschikbaar. Ook de Vlaamse nasynchronisatie is in DD5.1 (384 kb/s), de informatie op de cover is hier niet correct (staat DD2.0).
In alle gevallen klinkt het geheel erg mooi. De muziek van Harry Gregson-Williams is prachtig en klinkt lekker vol en ruimtelijk, dankzij goed gebruik van alle kanalen. Ook het LFE doet hier goed dienst. De verdere soundtrack klinkt gedetailleerd en ook hier zorgen alle speakers voor een prima 3D geluid. De dialogen zijn prima te verstaan en komen zoals gebruikelijk uit het centerkanaal.
De Engelse track klinkt door zijn hogere bitrate iets voller en iets meer gecontroleerd dan beide nasynchronisaties. Het kwaliteitsverschil tussen de DD en de DTS is marginaal.

Extra's

De DVD is voorzien van leuke animaties menu’s in breedbeeld voorzien van muziek uit de film. Curieus is het beeld bij de opbouw van het menu de eerste paar seconde niet geheel beeldvullend.
Op de DVD staan leuke extraatjes als aanvulling op de film. Het meeste heeft 4x3 standaard beeldformaat met DD2.0 (192 kb/s) geluid. Alles is Nederlands ondertiteld.

Onder het extramenu vind je de volgende extra’s:

Commentaar van de filmmakers
Diverse betrokkenen geven gedurende film een prima toelichting op de diverse aspecten van het maken van de film. Aan het woord zijn beide regisseurs Tim Johnson en Patrick Gimore, producer Mireille Soria, productie-ontwerper Raymond Zibach en nog enkele andere crewleden.

Cyclopeneiland (ongeveer 5 minuten)
Is een kort interactief verhaaltje, waar je met de afstandsbediening door heen kunt navigeren. Het verhaal begint met Sinbad en Marina op het eiland Fiji. Als het verhaal vordert, komt onderin het beeld de beeltenis van een andere persoon te staan. Druk je dan op enter, dan volgt het verhaal deze persoon, doe je niks dan blijf je de originele verhaallijn volgen. Je hebt op deze wijze twee keuzemomenten en dus vier verschillende verhaallijnen.
Beeldformaat 1.78:1 anamorf, alle talen in DD5.1 en voorzien van ondertiteling.

De Making of “Sinbad” (10 minuten)
Schrijver John Logan, producer Jeffrey Katzenberg en regisseur Tim Johnson vertellen meer over de realisatie van de film. Inclusief beelden van het tekenproces en het inspreken van de teksten door de acteurs.

Voorfilmpje van de “Kat” (1 minuut)
Een korte preview van de Dreamworks titel ‘Cat in the Hat’, in 1.78:1 anamorf beeld en DD5.1 geluid.

Expositie
Een expositie van tekeningen, met de volgende keuzeonderwerpen:
- Personages (9 tekeningen)
- Monsters & Wezens (16 tekeningen)
- Chimera (11 tekeningen)
- Reis naar Tartanus (6 tekeningen)
- Syracuse (19 tekeningen)

Op het hoofdmenu staan nog twee keuzen, een heel klein beetje verborgen.
Linksonder staat de keuze Cyclopeneiland, die hierboven al besproken is. Rechtsonder staat de keuze Dreamwork Kids, dit brengt je bij een nieuw menu met zes keuzen speciaal voor de jeugd.

Cyclopeneiland
Is weer hetzelfde dat we hierboven al hebben besproken.

De stem van Spike (3 minuten).
Een kort stukje over de stem van de kwijlende hond Spike, het maatje van Sinbad.

Console Games
Een drietal spelletjes (alles in 1.78:1 anamorf breedbeeld):
- Sinbads zeilavontuur, een soort behendigheidsspelletje
- De 3D-rondleiding over de Chimera, een rondleiding over het zeilschip van Sinbad waarbij jezelf diverse onderdelen kunt selecteren waarover je dan wat uitleg krijgt.
Red de Twaalf Steden, een spelletje om weer orde in de chaos van de godin Eris te scheppen.

DVD-Rom Spelletjes en Activiteiten
Een onderdeel waarvoor de InterActual speler nodig is, met links naar internet.

Favoriete Scènes
Zijn gerubriceerde verwijzingen naar bepaalde scènes in de film, die je dan nog eens kunt bekijken.

De biografieën van de personages
De biografieën van de hoofdpersonen in het verhaal, gepresenteerd in Nederlandstalige breedbeeld tekstschermen.

En als laatste een verwijzing naar www.DWkids.com.

Op de cover wordt ook nog melding gemaakt van het extra International Dubbing Stars Featurette, dit extra is niet aangetroffen.

Conclusie

Met Sinbad – Legend of the Seven Seas heeft Dreamworks weer een prachtige tekenfilm afgeleverd. Heerlijk animatie vermaak gepresenteerd op een uitstekende DVD. Beeld- en geluidskwaliteit zijn tip top. De extra’s zijn een leuke toevoeging, waarbij de nadruk ligt op vermaak van de jeugd. Diepgaande informatie over de film zul je niet vinden. Een aanrader.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux.

Lees meer

Laatste reacties

Diana  |  11-07-2005

Leuke film, aardige animatie en flink wat humor.
Lees meer >

nova6666  |  09-02-2005

Wou deze film gisteren kijken maar mijn dvd brak in 2e! Balen! Nog nooit meegemaakt. :shock: Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Geen idee, waarschijnli...
Lees meer >

Zeeuws Meisje  |  08-02-2005

Goeie film en leuke extras. Het animatieproces vond ik zelf erg leuk om te zien.
Lees meer >

Frank  |  08-02-2005

Wou deze film gisteren kijken maar mijn dvd brak in 2e! Balen! Nog nooit meegemaakt. :shock: Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
Lees meer >

nova6666  |  08-02-2005

Wou deze film gisteren kijken maar mijn dvd brak in 2e! Balen! Nog nooit meegemaakt.
Lees meer >

Snowball  |  02-01-2005

Er is op de DVD een speciale "kids-section" waar alle extra's in zitten die je niet meteen vanuit het hoofdmenu kunt kiezen, dus ze staan er wel op alleen wat l...
Lees meer >

sailorgirl  |  28-12-2004

Ik vind het een hele leuke film :D
Lees meer >

Frank  |  11-04-2004

schijnbaar weer te vroeg...... gewoon ff goed zoeken en op het icoontje rechtsonder klikken blijkbaar.... maar dan nog snappik de opdruk van 'disc 1' niet......
Lees meer >

j0p3Y  |  11-04-2004

Vraagje; is het enkel een single-disc versie? Ik hebbem namelijk bij de FRS gekocht (voor weinig ;-) ) en er zit maar 1 disc in. Op de dvd zélf staat de tekst...
Lees meer >

Nathan Strik  |  22-02-2004

Vorige week aangeschaft en het is een erg vermakelijke film. Ik ben het dan ook eens met Arnold dat dit zeker kan tippen aan, zo niet beter is dan de actie-teke...
Lees meer >

Rickje  |  11-02-2004

Ik wilde nog eens een keer een animatiefilm kopen, en toen ik deze film een keer zag op tv, dacht ik er toch aan om hem te kijken. Maar ja, aangezien ik er nad...
Lees meer >

Martijn Beunk  |  11-02-2004

Ik heb deze in de bios gezien en ook direct aangeschaft op dvd, prima geluid en beeld en een leuk verhaal!
Lees meer >

Auke Postma  |  10-02-2004

Ik vind de hoes echt lelijk. Doet me echt denken aan de dvd'tjes die voor 4,99 bij de wibra liggen. Misschien dat de film wel goed is maar alleen op basis van ...
Lees meer >

Richard B.  |  10-02-2004

Vind ik maar een domme opmerking, hoes lelijk niet kopen :? Helemaal niet. Ik vind de verpakking een van de belangrijkste aspecten aan een DVD. Zo kan ik ...
Lees meer >

FrankGuthrie  |  10-02-2004

Vind ik maar een domme opmerking, hoes lelijk niet kopen :? Helemaal niet. Ik vind de verpakking een van de belangrijkste aspecten aan een DVD. Zo kan ik ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:6
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 138
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.