Phileine zegt Sorry

Recensent:
Arnold van Oostrum
06-04-2004

Totaalbeoordeling:

5.8
DVD

Phileine zegt Sorry (DVD)
Samenvatting

Phileine (Kim van Kooten) is een zelfbewuste en temperamentvolle ‘powerbabe’, die lak heeft aan alles en iedereen. Ze gaat doelbewust haar eigen weg en ‘sorry’ komt niet in woordenboek voor. Met haar gepeperde mening en verbale vuurwerk laat ze menig man afdruipen. Dat vergaat ook haar vriendje Dylan (Daan Schuurmans), op het moment dat Phileine samen met haar vriendinnen Lala ( Tara Elders) en Fleur (Liesbeth Kamerling) zijn ontrouw constateert. Als dit op een feestje van Max (Michiel Huisman), een vriend van Dylan, leidt tot een handgemeen, neemt Max het voor Phileine op. Max kan haar hart bewegen en brengt het goede in Phileine naar boven. Maar Max vertrekt na twee maanden voor een jaar naar New York voor een toneelopleiding. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus enkele maanden later reist Phileine Max in New York achterna. Zonder haar komst aan te kondigen. Jaloers als ze is verdenkt ze Max ervan een slippertje te maken met zijn tegenspeelster Joanne (Leona Philippo). Als Phileine ziet in wat voor experimentele toneeluitvoering Max meedoet, slaan alle stoppen bij Phileine door.

Commentaar

In 2001 waagde regisseur Ruud van Hemert zich aan de verfilming van Ronald Giphart’s roman Ik ook van jou. De film werd door pers en publiek niet enthousiast ontvangen. Twee jaar later heeft regisseur Robert Jan Westdijk de tweede roman van Giphart verfilmd: Phileine zegt Sorry. Enige overeenkomsten zit in beide verhalen. In beide verhalen staan problemen in relationele sfeer centraal en in beide films komt veel naakt voor. Phileine zegt Sorry gaat wat dat betreft nog iets verder dan Ik ook van jou. Vreemd is het dan wel dat Ik ook van jou een leeftijdsindicatie van 16 heeft, terwijl Phileine zegt Sorry een leeftijdsindicatie van 12 heeft. En dat terwijl de laatste film duidelijk meer expliciet, van tijd tot tijd pornografisch, taalgebruik heeft en veelvuldig seksueel getinte naaktscènes laat zien.
Westdijk heeft bij de verfilming niet voor een traditionele aanpak gekozen. Als kijker wordt je betrokken bij de film, doordat Phileine zich voortdurend tot de kijker richt in haar overwegingen. Net zoals in het boek trouwens. Daarnaast maakt Westdijk gebruik van een snelle montage met snelle beeldwisselingen en ongebruikelijke camerastandpunten. Bijzonder is het commerciële intermezzo waarin Giphart zelf zegt de film beter dan het boek te vinden. Ook de special effects zijn van een hoog niveau, waardoor de film haast een dure Amerikaanse uitstraling heeft. Westdijk is bij zijn eerste boekverfilming goed trouw gebleven aan het boek van Giphart en maakt veelvuldig gebruik van letterlijke overgenomen dialogen uit het boek. Acteerprestaties van de cast zijn van hoog niveau. Vooral Kim van Kooten zet een Phileine neer, zoals je die voor jezelf ook zou voorstellen als je het boek leest. Het resultaat was in ieder geval goed. Tussen het buitenlandse Lord of the Rings en Matrix geweld werd ook Phileine zegt Sorry een bioscoopsucces.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 90 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777040300

Extra's

  • verwijderde scenes
  • Making Of
  • Trailers
  • Muziekvideo
  • Special Effects
  • Gagreel

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in de originele beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op de DVD. Bij een recente film verwacht je prima beeld, hetgeen hier zeker het geval is. Kleuren zien er verzadigd en natuurlijk uit. Scherpte is goed, detaillering kon iets beter maar is zeker voldoende. Het beeld is rij van ongerechtigheden, slechts lichte filmgrain is te zien. Dat laatste is zeker niet storend.
De film is ondermaats verdeeld in 12 chapterstops. De laagwisseling op deze DVD-9 (dubbellaags) is slechts kort merkbaar. Wanneer in de film Engels wordt gesproken, is dit Nederlands ondertiteld. Deze ondertiteling is wit en staat goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Op het gebied van het geluid is deze uitgave pure verwennerij. Je hebt de keuze uit een Dolby Digital 5.1 trakc (full bitrate 448 kb/s), een DTS 5.1 track (half bitrate 754 kb/s) en een stereo downmix in Dolby Digital 2.0 (bitrate 224 kb/s). Voor de bespreking concentreren we ons op beide 5.1 surround tracks. Beide klinken zeer goed, met goed gebruik van alle speakers. Er zit weinig verschil tussen beide tracks. De DTS hoort iets gedetailleerder. Muziek en filmgeluiden komen met een goede stereospreiding uit de voorste speakers. De surrounds vullen dit aan voor enige ruimtelijkheid en de surrounds gebruikt voor diverse filmgeluiden en effecten. Hierdoor heb je een goed klinkende en dynamische surroundsoundtrack. Hoog detaillering is goed, laag is in ruime mate aanwezig waarbij ook het LFE regelmatig wordt gebruikt. Dialogen concentreren zich op de centerspeakers en zijn goed te volgen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn filmgerelateerde animaties met achtergrondgeluid. Voor deze bespreking hadden wij de beschikking over de 2-disc set. Op beide discs staan extra’s. Extra zijn in 1.78:1 anamorf beeldformaat met DD2.0 (224 kb/s) geluid.

Disc 1
Commentary track by Direct Robert Jan Westdijk
Onder het Setup te vinden. Een prima informatief commentaar waarin veel aspecten van het filmen aan bod komen.

Trailers
Een viertal promotietrailers van andere A-Film titels, waaronder Phileine zegt Sorry

Disc 2

Making Of Phileine zegt Sorry (23 minuten)
Documentaire waarin in dezelfde stijl als de film Phileine een toelichting geeft. Verder standaard aspecten als kijkje tijdens de opnames en interviewfragmenten met cast en crewleden. Ook aandacht voor de special effects.

Outtakes met

Variations On The Openingsscène (3 minuten)
Optioneel met of zonder audiocommentaar van de regisseur.

NY TV Out Takes (4 minuten) en Breakfast News Out Takes (3 minuten)
De Amerikaanse nieuwslezers die foutjes maken.

Deleted & Extended Scenes (8 minuten)
Een vijftal scènes die in de film korter zijn of totaal niet voorkomen.

Visual Effects (9 mimunte)
In de film een paar uitstekende special effects. Hier vier scènes waarin dieper wordt ingegaan op het maken van deze special effects, die door Valkieser zijn gemaakt.

Videoclip / Zosja “I\'m Sorry” (3 minuten)
Één van de Idols finalisten van afgelopen jaar zingt de titelsongs van de film. Beeldformaat is 1.85:1 niet anamorf.

Gagreel (6 minuten)
Enkele bloopers achter elkaar gezet.

Making Of The Special Effects (8 minuten)
Nogmaals aandacht voor de special effects.

Cast & Crew
Een paar tekstpagina’s met de biografie van Robert Jan Westdijk, Kim van Kooten en Michiel Huisman.

Conclusie

Phileine zegt Sorry is regisseur Robert Jan Westdijk’s eerste boekverfilming. Hij heeft daarbij Giphart’s aparte roman Philein zegt Sorry genomen. Geen gemakkelijke keuze, maar Westdijk heeft door een andere aanpak een interessante verfilming gemaakt. De hoofdrol is een prima vertolking van Kim van Kooten. In de film veel aandacht / nadruk voor seksueel getinte uitspraken en scènes. Daarom is de toegekende adviesleeftijd van 12 jaar wat aan de lage kant. Houd daar rekening mee als je zelf kinderen hebt.
Deze uitgave van A-Film heeft prima beeld- en geluidskwaliteit. De twee disc versie heeft ook een goede scala van extra’s meegekregen. Een prima Nederlandse filmproductie en evenzo prima DVD release.

Laatste reacties

scheur  |  16-04-2004

Echt een grote , saaie bagger k#t film!!!!! :evil:
Lees meer >

bart1971  |  13-04-2004

Wat een platte r*kfilm zeg! Mooi gemaakt, maar daar is dan wat mij betreft ook alles mee gezegd.
Lees meer >

Hanna  |  11-04-2004

Onwijs leuke film! goed geacteerd door Kim van Kooten, Michiel Huisman is de belofte voor de toekomst! Goede aanvulling voor mijn verzameling!
Lees meer >

Dr Para  |  11-04-2004

Leuke film, lekkere meid die Kim van Kooten, en geen probleem met de sex... Hansja das nou weer jammer van het hele verhaal t gaat nerges anders over.... kan ...
Lees meer >

makkabeer  |  09-04-2004

normaal heb ik het niet zo op nederlandse films maar deze vond ik echt geweldig :D de manier waarop het gefilmt is.. erg leuk.. leuk verhaal! heb zeer ...
Lees meer >

Fries46  |  09-04-2004

Leuke film, lekkere meid die Kim van Kooten, en geen probleem met de sex... Hans
Lees meer >

Kuin  |  08-04-2004

normaal heb ik het niet zo op nederlandse films maar deze vond ik echt geweldig :D de manier waarop het gefilmt is.. erg leuk.. leuk verhaal! heb zeer ...
Lees meer >

Richard B.  |  07-04-2004

Ik vond hem erg leuk. Het boek heb ik niet eerder gelezen maar dat was geen gemis. Deze film heeft een heel leuke tempo met de juiste dosis humor en plotontwikk...
Lees meer >

Henry Leenheers  |  07-04-2004

Had er veel van verwacht, maar dat viel even tegen. Helaas heb totaal niet kunnen genieten van deze verfilming van het boek. Misschien waren mijn verwachtinge...
Lees meer >

Pleun  |  07-04-2004

Ik vond leuke film en heel onnederlands. En dat bloot... tja het is verhaal gebonden hier. It zit er niet mee en om de film af te kraken alleen maar omdat er bl...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  07-04-2004

Verder typische Nederlandse film veel bloot en S*X. Typisch Nederlands zou ik niet zeggen. Een van de weinig goede dingen aan deze film was dat het niet plat...
Lees meer >

Laurens ten Voorde  |  06-04-2004

Van de week was de film in de aanbieding bij vanleest voor €9,- dus die kun je niet laten liggen. Vanavond even gekeken. Leuke film, vooral hoe de gedachten ...
Lees meer >

JCL  |  06-04-2004

Jammer dat ze het begin met de bejaarden sex zo hebben weergegeven, ik had wel eens willen zoen hoe de zaal had gereageerd als ze dat ECHT letterlijk hadden ver...
Lees meer >

Alexander de Mol  |  06-04-2004

Jammer dat ze het begin met de bejaarden sex zo hebben weergegeven, ik had wel eens willen zoen hoe de zaal had gereageerd als ze dat ECHT letterlijk hadden ver...
Lees meer >

JCL  |  06-04-2004

Heb niet echt genoten van deze film. Ik had me er ontzettend veel van voorgesteld omdat ik het boek geweldig vond, maar het viel echt dik tegen. Die scenes waar...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Grof Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
3.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 29
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.