Chaplin Revue, The

Recensent:
Nathan Strik
08-05-2004

Totaalbeoordeling:

7.1
DVD

Chaplin Revue, The (DVD)
Samenvatting

Op deze DVD is een selectie van 7 korte films (elk zo rond de 25 minuten) te zien die zijn gemaakt door Charlie Chaplin tussen 1918 en 1923. Het zijn allemaal \'stomme\' films; er is dus geen dialoog en synchroon-geluid aanwezig, maar enkel muziek en beeld. De eerste vier films staan op disc 1 en zijn:

A Day´s Pleasure (1919)
Een vader neemt zijn gezin mee in de auto voor een leuk dagje uit. Vanaf het moment dat Charlie Chaplin tevergeefs probeert om de oude T-Ford aan de praat te krijgen weet je dat het snor zit qua humor. Een prachtige opener van deze DVD.

Sunnyside (1919)
Charlie is liever lui dan moe in dit filmpje, waar hij een boerenknecht speelt. Met moeite komt hij uit zijn bed, maar als het aankomt op het veroveren van het hart van zijn buurmeisje is hij er sneller bij. Helaas lijkt Charlie achter het net te vissen als \'zijn meisje\' geïmponeerd wordt door een rijke stinker. Een erg leuke film, vooral de scène met de kaars op de wandelstok was erg vermakelijk.

The Idle Class (1921)
Charlie Chaplin speelt hierin een dubbelrol als zwerver en als dronken rijkaard die mot heeft met zijn echtgenote. Op een gemaskerd bal ontstaat hierdoor nogal wat verwarring. Vooral de rijke klasse krijgt veel spot te verduren in deze film vol met slapstick-humor.

Pay Day (1922)
Hier speelt Charlie een arme bouwvakker die zijn betaaldag wil vieren met zijn vrienden. Ook op het werk en onderweg van het café naar huis lopen de zaken niet geheel gladjes. Eenmaal thuisgekomen wacht daar nog zijn boze echtgenote, die het maar niks vind dat haar halve trouwbroek laveloos thuiskomt. Vooral de scènes tijdens de lunch op de bouwplaats zijn erg grappig. Chaplin maakt hierbij vooral goed gebruik van cameratruukjes.

Commentaar

De tweede DVD bevat nog drie films, deze films werden in 1959 hergemonteerd door Chaplin zelf en samengenomen in een programma genaamd The Chaplin Revue (1959). Charlie Chaplin verzorgt voor elk van deze films ook een korte gesproken inleiding. Dat hij de inleiding van de derde film doet tijdens de credits van de tweede film is minder, maar goed... een genie is snel vergeven. De laatste drie filmpjes zijn:

A Dog´s Life (1918)
Chaplin vind een zwerfhond die per ongeluk een geldbuit opgraaft. De dieven willen hun gestolen waar terug, en Charlie droomt slechts van een rijk en gelukkig leven. Een leuke film, waarbij vooral de confrontatie tussen Charlie en de dieven geweldige komedie oplevert.

Shoulder Arms (1918)
Een toentertijd controversiële film over het leven in de loopgraven. Chaplin speelt een soldaat die tijdens de Eerste Wereldoorlog een gevecht voert tegen de elementen en de rondvliegende bommen. Een hoogtepunt uit Chaplins carrière, vooral de scène waarin hij verkleed als boom de vijand te slim af is, is meesterlijk.

The Pilgrim (1923)
In de laatste film zien we Chaplin als een ontsnapte gevangene die zijn kleren verwisselt met die van een missionaris. Natuurlijk wordt Chaplin aangezien voor de geestelijke, wat veel hilarische situaties met zich meebrengt. In 1923 deed de film veel stof opwaaien in menig religieuze gemeenschap vanwege de spottende manier waarop de kerk werd neergezet. Geheel onterecht in mijn ogen, want humor staat los van welke levensovertuiging dan ook. En vooral Chaplins versie van David en Goliath is prachtig.

De selectie van films op deze DVD zal iedere Chaplin-fan meer dan tevreden stellen. Hoewel ik zelf geen fan ben van Chaplin (en voor deze DVD nooit meer dan een paar seconden van zijn films heb gezien) moet ik toch zeggen dat zijn komische timing meesterlijk is. Mijn persoonlijke favoriet is de openingsfilm A Day´s Pleasure, vanwege de enorme frisheid ervan, zelfs 85 jaar na de eerste vertoning. Alle filmpjes op deze DVD behoren stuk voor stuk tot de filmgeschiedenis en fans kunnen hun hart ophalen met de komische juweeltjes op deze 2-disc set.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1918
Speelduur: 210 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: -

Extra's

  • Trailer
  • Deleted Scenes
  • Photo Gallery
  • Posters
  • Introductie door Chaplins biograaf
  • The visitors
  • Harry Lauder
  • How to Make Movies
  • The Bond
  • Promo: The Chaplin Collection

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oude 35mm beeld is in de originele verhouding van 1.33:1 vastgelegd op DVD. De films draaien op 25 frames per seconde, wat dus een factor versnelling oplevert met de originele framerate van de filmpjes, die gemiddeld 18 frames per seconde bedroeg. Je moet bedenken dat deze films werden gemaakt toen er nog geen vaste standaard bestond voor de beeldsnelheid van films. Camera´s werden toen ook nog met de hand aangezwengeld, wat een werkelijke wildgroei aan framerates betekende. De ene cameraman draait nu eenmaal sneller dan de andere. Enfin, op deze DVD zijn alle filmpjes dus te zien zoals we ze tegenwoordig kennen: iets te snel draaiend. Alle filmpjes zijn ook voorzien van Nederlandstalige ondertiteling die netjes onder in beeld geplaatst is.

De beeldkwaliteit zelf is verbazingwekkend goed, vooral gezien het feit dat veel filmpjes zo´n 80 jaar oud zijn. Het bronmateriaal is afkomstig uit de familiearchieven van de Chaplins en is voor deze DVD-release opnieuw digitaal gemasterd. Het resultaat mag er dan ook zeker zijn. Het beeld heeft verbazingwekkend weinig filmvlekjes en ook krasjes zijn beperkt tot een minimum. Wel fluctueert de helderheid enorm, wat een gevolg is van de originele opnames en geenszins als een transferfout mag worden gezien. Je kunt discussiëren of het misschien niet beter zou zijn geweest om ook dit verschijnsel te restaureren, maar naar mijn mening moet je ook niet teveel gaan veranderen aan dit soort films. Bovendien zag het er toentertijd in de theaters ook zo uit, dus waarom zou je dat willen veranderen? Naar mijn mening een prachtige transfer en veel beter zullen deze filmpjes er niet snel uit gaan zien.

Ook mogen we hier in Regio 2 blij zijn met de best mogelijke transfer van deze filmpjes, want de Amerikaanse Regio 1 versie had te kampen met een ondermaatse (en schokkerige) PAL - NTSC conversie van deze filmpjes. Voor de verandering hebben we dus een streepje voor op Regio 1.

Geluidskwaliteit

Op deze DVD staan twee geluidstracks: een nieuwe Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) remaster en een Dolby Digital 2.0 mono (192 kbit/s) variant. Voor de puristen is de mono-track natuurlijk een uitkomst, maar zoveel verschil is er niet tussen de tracks. De 5.1 variant klinkt wat beter gespreid en het laag is iets vetter. De surrounds worden niet benut en daardoor is het verschil tussen de tracks dus best klein. Het geluidsbeeld van beide tracks is zoals we bij dit soort films mogen verwachten: een beetje beknepen en niet-dynamisch dus. Ik dat opzicht gaat onze voorkeur uit naar de 5.1 variant, die het geluid net even wat extra´s gaf, zonder meteen de sfeer van de filmpjes compleet te verpesten. Geen demonstratiemateriaal voor je HT dus, maar een zeer goede weergave van de soundtrack van deze films.

Extra's

Verdeeld over de twee schijfjes zijn er nog een aantal prima extra´s te vinden die meer achtergronden verschaffen bij de films op de betreffende disc. Jammer is wel de knullige authoring van de discs; de intro´s van Warner en MK2 zijn niet te skippen. En nog erger: na ieder filmpje verschijnen er een aantal copyright-schermen in verschillende talen die ook niet te skippen zijn. Dus tenzij je zelf na ieder filmpje tijdig de menu-toets indrukt zit je 2 minuten lang naar copyright-schermen te kijken, erg slordig!

Introduction (10 min)
Charlie Chaplin´s biograaf David Robinson bespreekt hier in het kort iedere film. Hij geeft meer inzicht in de tijd waarin de films uitkwamen en de omstandigheden waaronder deze werden gefilmd. Iedere disc bevat zo´n introductie, ze duren elk ongeveer 5 minuten.

Deleted scene from Sunnyside (8 min)
Hier zie je een verwijderde scène uit Sunnyside, waarin een simpele scheerbeurt een klein beetje verkeerd gaat.

The visitors (13 min)
Een aaneenschakeling van opnames die Chaplin heeft gemaakt bij het bezoek van enkele prominente mensen aan zijn filmstudio in Hollywood. De bekenden die zich aandienen zijn onder andere komiek Max Linder, actrice Maxine Elliot, Generaal Wood, de Bischop van Birmingham, Prins Axel van Denemarken en schrijver/komiek Irving S. Cobb.

Harry Lauder (8 min)
Dit zijn beelden die Chaplin en Harry Lauder (een Britisch Music Hall komiek) opnamen voor een onvoltooide korte film. We zien Lauder in Schots kilt samen met Chaplin enkele capriolen uithalen. Deze film was oorspronkelijk bedoeld als geldinzamelingsproject voor het Million-Pound War Fund.

Deleted scenes from Shoulder Arms (10 min)
Hier zien we een aantal verwijderde scènes uit Shoulder Arms voorbij komen. Chaplin wilde eerst ook het burgerleven van de soldaat in beeld brengen, maar schrapte de scènes uiteindelijk. Op deze DVD zien we onder andere hoe de soldaat opgeroepen wordt en een leuke scène in het kantoor van een keuringsarts.

How to Make Movies (16 min)
In dit filmpje, gemaakt in 1918, toont Chaplin zijn toen net gebouwde studio. Dit is één van de meest interessante toevoegingen aan de DVD, omdat je goed ziet hoe het filmmaakproces toentertijd verliep. Vooral het ontwikkellab en de montagekamer zijn erg leuk om te zien.

The Bond (1918) (10 min)
Deze korte film is een milde vorm van oorlogspropaganda. Gemaakt in 1918 ten tijde van de Eerste Wereldoorlog door Chaplin om de mensen op te roepen geld te geven aan de oorlogsmachine door zogeheten \'Liberty Bonds\'. Chaplin illustreert dit door middel van verschillende banden (\'bonds\' in het Engels) die mensen kunnen hebben. Hierbij moet je denken aan de band der vriendschap en de band van de liefde. De allerbelangrijkste \'bond\' is dan natuurlijk de Liberty Bond. Vooral qua stijl een heel aparte film met leuke simpele achtergronden.

Photo Gallery
Beide schijfjes hebben ook een photo gallery, waarin er van de films op die DVD setfoto´s te zien zijn.

Posters
Ook de reclameposters van de films op de DVD´s zijn vastgelegd op de schijfjes.

Promo: The Chaplin Collection (11 min)
Dit is een lange promo voor de andere DVD´s uit de Chaplin Collection van Warner en MK2.

Trailer (2 min)
Op de tweede disc staat een oude (Franstalige) trailer van de films uit de Chaplin Revue.

Conclusie

De zeven filmpjes op deze DVD doen zelfs niet-Chaplin-fans glimlachen. De komische timing van Charlie Chaplin is tot op heden nog steeds een voorbeeld voor velen en het is geweldig voor de liefhebber dat deze nu beschikbaar zijn op DVD. Vooral de beeldkwaliteit is beter dan ik had verwacht voor films van dik 80 jaar oud. De geluidskwaliteit is geremasterd in 5.1, maar ook de puristen kunnen hun hart ophalen met de 2.0 mono track. De extra´s zijn zeer informatief, met name de korte film How to Make Movies en de introducties door Chaplins biograaf. Een DVD-set waar Chaplin-fans zeker mee in hun nopjes zullen zijn, aanrader!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Nathan Strik  |  06-07-2005

Err.. er bestaat nog een thread voor deze recensie. :confused: Ja, ik zag het net.. vaag. :confused: Misschien heeft Chaplin vanachter zijn laptop in de he...
Lees meer >

Richard B.  |  06-07-2005

Err.. er bestaat nog een thread voor deze recensie. :confused:
Lees meer >

Richard B.  |  28-07-2004

Zijn deze filmpjes van Chaplin niet al eerder op dvd verschenen van een andere maatschapij.Meestal liggen deze voor 6,99 bij de free record shop. Sommigen wel,...
Lees meer >

blofeld100  |  27-05-2004

Zijn deze filmpjes van Chaplin niet al eerder op dvd verschenen van een andere maatschapij.Meestal liggen deze voor 6,99 bij de free record shop.
Lees meer >

Sam Goodies  |  10-05-2004

Dank je wel Sam! Deze DVD kan ik dus gewoon aanschaffen? Ik zou het nl. vreselijk jammer vinden om toch over een jaar of zo weer zo'n mooie box in de winkel te ...
Lees meer >

Ronald Stiebolt  |  10-05-2004

Dank je wel Sam! Deze DVD kan ik dus gewoon aanschaffen? Ik zou het nl. vreselijk jammer vinden om toch over een jaar of zo weer zo'n mooie box in de winkel te ...
Lees meer >

Sam Goodies  |  10-05-2004

Omdat ik al de 'grote' set heb met zo'n beetje alle speelfims wil ik graag weten of dit een 'addendum' is of dat we op korte termijn een box kunnen verwachten m...
Lees meer >

Ettepet  |  09-05-2004

Ben pasgeleden naar een 'live orkest' voorstelling geweest van A Dog's Life (en The Pilgrim), en was bij thuiskomst verbaasd dat deze niet in de originele boxse...
Lees meer >

Ronald Stiebolt  |  08-05-2004

Omdat ik al de 'grote' set heb met zo'n beetje alle speelfims wil ik graag weten of dit een 'addendum' is of dat we op korte termijn een box kunnen verwachten m...
Lees meer >

yannick  |  08-05-2004

Hah, eindelijk eens een Chaplin-recensie op DVD.nl 8)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
5.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 66
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.