History Of Rock 'N' Roll, The

Recensent:
Marcel den Haan
05-01-2005

Totaalbeoordeling:

5.6
DVD

History Of Rock 'N' Roll, The (DVD)
Samenvatting

The History Of Rock ‘N’ Roll is een bijna 10 uur durende documentairereeks die afkomstig is van de Amerikaanse zender Time Life. Warner heeft deze documentaire verdeeld over vijf DVD’s met elk twee afleveringen. Het betreft de volgende afleveringen:

Aflevering 1: Rock ‘N’ Roll Explodes (54 min.)
In de eerste aflevering wordt het ontstaan van de Rock ‘n’ Roll belicht en hoe deze ontstond uit de Blues muziek. We zien beelden van onder andere Ray Charles, Bo Didley, Muddy Waters en Little Richard.

Aflevering 2: Good Rocking Tonight (66 min.)
Aflevering 2 concentreert zich op de gouden jaren van de Rock ‘n’ Roll. We zien beelden van onder andere van Elvis Presley, Chuck Berry, Little Richard, Buddy Holly en Jerry Lee Lewis.

Aflevering 3: Britain Invades, America Fights Back (56 min.)
De invasie van Britse muzikanten in Amerika en hoe de Amerikaanse muzikanten terugvechten voor hun plek in de hitlijsten wordt belicht in deze aflevering. Hier zien we beelden van onder andere The Beatles, The Rolling Stones, The Animals en The Byrds.

Aflevering 4: The Sounds Of Soul (56 min.)
Zoals de titel al doet vermoeden staan deze aflevering in het teken van de Soul muziek. Hier zijn beelden te zien van James Brown, Aretha Franklin, Ray Charles en Jackie Wilson.

Aflevering 5: Plugging In (50 min.)
Groot gedeelte van deze aflevering gaat over Bob Dylan en hoe hij de Folk muziek onder de aandacht bracht. Ook zien we hoe de Rock muziek veranderde in jaren ’60. Beelden van onder andere Bob Dylan, The Beach Boys, The Byrds en The Mamas and the Papas.

Commentaar

Aflevering 6: My Generation (58 min.)
De “Summer of Love” en de invloed van de stad San Francisco op de Rock muziek zijn enkele van de onderwerpen die voorbij komen in dit deel. Verder zien we hoe de muziek veranderde onder de invloed van de vele drugs die gebruikt werden in die tijd. Ook zijn er beelden te zien van het beroemde Woodstock festival. Optredens die voorbij komen zijn onder andere van Janis Joplin, Cream, The Who, The Doors, Jimi Hendrix en Carlos Santana.

Aflevering 7: Guitar Heroes (47 min.)
De titel zegt het al, dit deel staat in het teken van de gitaarvirtuozen. Er wordt ons verteld waarom zij begonnen met gitaar spelen en hoe de technieken tot stand kwamen die enkele van hen beroemd maakte. Hier zijn beelden te zien van Jimi Hendrix, Carlos Santana, BB King, Chuck Berry, Pete Townshend, Jimmy Page en Eric Clapton.

Aflevering 8: The 70’s, Have A Nice Decade (68 min.)
Hier zien we hoe de Rock de jaren ’70 inging en veranderde ten opzichte van de Rock uit de jaren ’60. Er zijn beelden te zien van onder andere Led Zeppelin, Steely Dan, Kiss, Alice Cooper, Aerosmith, Queen en Pink Floyd.

Aflevering 9: Punk (62 min.)
Het ontstaan van de Punk muziek en welke mensen hier aan bijdroegen. Beelden van onder andere The Sex Pistols, Iggy Pop, The New York Dolls, The Clash en The Ramones.

Aflevering 10: Up From The Underground (56 min.)
In deze aflevering zien we wat voor invloed de komst van de muziekzender Mtv had op de muziek en we zien de opkomst van de Rap muziek. We zien beelden van onder andere Michael Jackson, Run D.M.C., Public Enemy, N.W.A. en Madonna.


In Nederland kennen wij de benaming Rock ‘n’ Roll eigenlijk alleen voor de muziek uit de jaren ’50 waar mensen rondliepen met grote vetkuiven en foute kleren. In Amerika valt bijna elke soort muziek onder deze benaming met uitzondering van enkele genres. Vandaar ook de lengte van deze documentairereeks. Zoals je hierboven kunt lezen worden alle aspecten behandeld, maar dit gebeurt slechts oppervlakkig. Er zijn veel optredens te zien van artiesten, maar deze zijn nooit compleet en bevatten enkel een fragment van een nummer. Dit is soms wel een beetje jammer, aangezien er leuke en mooie beelden bijzitten. Tussen de optredens door zien we fragmenten van interviews met enkele grote namen uit de muziekwereld en zij geven hun visie op de Rock ‘n’ Roll. Ze nemen de kijker mee terug naar die tijd en zo wordt er een chronologisch beelden geschetst van deze muziek. Enkele namen die we regelmatig terug zien keren met hun commentaar zijn onder andere Quincy Jones, Pete Townshend, Bono, Bruce Springsteen en Jackson Browne. Zoals gezegd gebeurd het verkennen van de verschillende genres slechts oppervlakkig en zeker als je een muziekfreak bent, heb je waarschijnlijk een hoop beelden al gezien. Voor de complete muziekleek is deze reeks echter een mooie kennismaking met de Rock muziek en dan mag je gerust een punt optellen bij de inhoud.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 1995
Speelduur: 573 min
Verpakking: Keep Case (5x)
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 321931398299

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De complete reeks staat in het formaat 1.33:1 op de DVD en dit lijkt logisch aangezien hij is gemaakt voor de televisie. Het beeld wisselt sterk van kwaliteit. Dit komt uiteraard door het gebruik van de vele archiefbeelden en op deze momenten is het beeld onder de maat. De voornamelijk zwart-wit beelden zitten vol beschadigingen en beeldruis. Hier moeten we echter wel rekening houden met de leeftijd van de beelden, want sommige beelden zijn al bijna 50 jaar oud. De interviews van de muzikanten zijn vrijwel allemaal vrij recent opgenomen, maar ook hier zijn de beelden al 10 jaar oud. Toch zien deze beelden er goed uit. Scherpte, contrast en kleuren zijn allemaal voldoende. Er is redelijk wat filmgrain aanwezig en het beeld is helaas interlaced (zie shot 4). Zeker voor een documentaire een redelijke beeldkwaliteit.
De optionele ondertiteling staat netjes onder in het beeld en is duidelijk te lezen.

Geluidskwaliteit

Er is alleen een Dolby Digital 5.1 track (384 kb/s) te vinden op de DVD’s en deze klinkt vrij gedateerd. Dit is ook niet echt een verassing, mede door de leeftijd van sommige beelden. De track concentreert zich voornamelijk op de voorste kanalen. Het geluid wordt gelijkmatig verdeeld over de frontspeakers en de centerspeaker. De surroundspeakers blijven angstvallig stil gedurende de lengte van de afleveringen, evenals het LFE kanaal. Tijdens de interviews komt het geluid netjes uit de centerspeaker. Een standaard track, die echter wel voldoende is voor een documentaire zoals deze.

Extra's

Er bevinden zich geen extra’s op de DVD’s.

Conclusie

The History of Rock ‘N’ Roll is een 10-delige documentairereeks die alle facetten van de voornamelijk Rock muziek behandelt. We zien vele artiesten voorbij komen tijdens hun optredens en er wordt door verschillende muzikanten commentaar gegeven op de betreffende muzieksoort. Dit alles gebeurd vrij oppervlakkig en er zijn geen complete nummers te horen. Voor de beginner is dit echter een mooie introductie in de wereld van de Rock ‘n’ Roll. De DVD’s hebben een redelijke beeld en geluidskwaliteit, maar gezien de leeftijd van veel van de beelden toch nog voldoende. Er zijn helaas geen extra’s te vinden op de DVD’s.

Laatste reacties

Peter de Kort  |  11-01-2005

Ja, zowel Veronica als BRT heeft deze serie uitgezonden. Ik heb destijds wat op video opgenomen maar kijk er nooit meer naar. De muzieknummers duren te kort en ...
Lees meer >

Shaggy  |  06-01-2005

Geen idee. Ik weet wel dat Veronica de serie heeft uitgezonden.
Lees meer >

Rob Technoid  |  06-01-2005

Is deze serie toevallig enkele jaren geleden door de BRT uitgezonden?
Lees meer >

Shaggy  |  06-01-2005

Leuke afleveringen over de rock n roll historie, zeker aflevering 7 over guitar hero's waarin gitaarhelden als Clapton, Jimmy page en mijn persoonlijke held Sla...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Grof Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
4.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 26
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.