Mission, The (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
07-01-2005

Totaalbeoordeling:

8.8
DVD

Mission, The (SE) (DVD)
Samenvatting

In het jaar 1750 was in Zuid-Amerika de kolonisatie door Spanjaarden en Portugezen nog in volle gang. De Portugese wet stond slavernij niet in de weg, de Spaanse wel. Het gevolg was dat de autochtone Indianen hun toevlucht zochten in de door de Jezuïeten opgezette missieposten die op Spaans gebied lagen. Rodrigo Mendoza (Robert De Niro) verdient zijn geld als Indianenvanger, waarbij hij de indianen doorverkoopt als slaven. Zijn leven verandert als hij in een duel om een vrouw zijn eigen broer vermoordt. Broeder Gabriel (Jeremy Irons) heeft in de diepe binnenlanden, een gebied boven de watervallen, op een via steile rotswanden bereikbaar plateau een missiepost ingericht om de Guarani indianen te bekeren tot het christendom. Gabriel slaagt erin om Rodrigo als een vorm van boetedoening zich aan te laten sluiten bij de Jezuïeten. In de paradijselijke omgeving van de missiepost, bezaaid met overweldigend mooie watervallen, werken Gabriel en Rodrigo met nog enkele broeders aan de verdere uitbouw van een kapel en de missieport.
Als de vorsten van Spanje en Portugal besluiten tot een gebiedsruil en de gebieden waarin de missieposten liggen tot Portugees grondgebied gaan behoren, zijn de gevluchte Indianen weer vogelvrij. Rodrigo besluit zijn gelofte te breken en sluit zich aan bij de Indianen om het gebied te verdedigen terwijl Gabriel samen met de vrouwen en kinderen een godsdienstoefening voorbereidt….

Commentaar

The Mission is een op historische feiten berustend verhaal, dat zich afspeelt in het grensgebied tussen Argentinië, Paraguay en Brazilië. Een gebied waar eind 18e eeuw een grote slachting onder de indianen plaats vond, en dat alles onder het mom van de beschaving van het geloof en het christendom. Regisseur Roland Joffé heeft in meerdere films laten zien dat hij op zeer gevoelige en integere wijze een misstand tegen de mensheid in beeld kan brengen. Zijn film The Killing Fields, dat zich afspeelt in Cambodja, is het bekendste voorbeeld van deze regisseur. Maar ook de onlangs door ons besproken titel City of Joy, dat zich concentreert op de erbarmelijke toestanden in het overbevolkte Calcutta is een sprekend voorbeeld. Eveneens aandacht in de film The Mission voor een aangrijpende drama, waarin de indianen het slachtoffer zijn. Als geen ander weet Joffé de intensiteit van het verhaal over te brengen, waarbij hij heel beperkt omgaat met het gesproken woord. Hij laat vooral de beelden het verhaal vertellen.
Een andere overeenkomst tussen de films van Joffé is het niveau van acteren. Ook in The Mission weet Joffé het beste in de spelers naar boven te halen. De rol van Gabriel is misschien wel één van de beste rollen van Jeremy Irons. Ook de rol van Robert De Niro dwingt respect af. Grote hoofdrolspelers zijn de indianen. Hierbij heeft Joffé gebruik gemaakt van de Wawnana indianen uit Columbia. Een cast waar het af en toe moeilijk mee werken was. De film is grotendeels op locatie in Argentinië bij de Iguazu watervallen en in Columbia opgenomen.
De gevoelige en welhaast heilige sfeer van de film wordt nog eens prima onderstreept door de soundtrack van de Italiaanse componist Ennio Morricone. Een prachtige serene soundtrack met veel kerkelijk koorgezang.
De film viel een groot aantal nominaties van prestigieuze filmprijzen ten deel. Maar liefst zeven Oscar nominaties, waarbij alleen de prijs voor de cinematografie is gewonnen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1986
Speelduur: 120 min
Verpakking: Duo DVD Digipack
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Indies Home Entertainment
EAN: 8714025506899

Extra's

  • Documentaire Making of a Mission

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het grote verschil met de eerdere release van The Mission is meteen al duidelijk. Bij deze release staat de film in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.35:1 anamorf op de DVD, waar de oude release een 1.33:1 pan & scan beeld had. Het beeld is geremasterd en ziet er zeer goed uit. De kleuren zien er helder, goed verzadigd en zeer natuurlijk uit. Ook het contrast is in het algemeen prima, alleen bij wat donker getinte scènes is het zwartniveau niet helemaal optimaal. Scherpte en detaillering van het beeld is goed, waarbij edge enhancement nauwelijks zichtbaar is. In het beeld zitten nog regelmatig kleinere spetters en dergelijke door beschadiging van het beeldmateriaal.
De film is netjes verdeeld in 20 chapterstops. De laagwisseling van de DVD-9 (dubbellaags) is midden in een scène geplaatst en kort merkbaar. De Nederlandstalige ondertiteling (wit) is niet uitschakelbaar, is duidelijk en is goed onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige Dolby Stereo soundtrack staat als een Dolby Digital 2.0 (bitrate 224 kb/s) op de DVD. De DVD start met een nieuw geremasterde Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) soundtrack. Tevens is een DTS 5.1 (bitrate 754 kb/s) aanwezig.
De DD2.0 track klinkt redelijk goed, maar wel duidelijk gedateerd. Uiteraard concentreerden we ons voor deze bespreking op de aanwezige DD5.1 en de DTS5.1 track. Tussen deze beide is geen noemenswaardig kwaliteitsverschil merkbaar.
De soundtrack klinkt in het algemeen zeer goed met goed gedetailleerd geluid. Opvallend is ook de duidelijke aanwezigheid van het LFE, die de voorkomende explosies en de gebruikte grote trom in de muziek een extra laag geven. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. Daar speelt zich alle actiegeluiden af. De surrounds ondersteunen dit subtiel met wat omgevingsgeluiden en een ruimtelijke geluidsbeeld van de soundtrack. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn altijd goed te volgen.
Bij zowel de DD als de DTS track valt het geluid gedurende een fractie van een seconde even weg. In de DD2.0 track doet dit probleem zich niet voor.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn statische schermen zonder achtergrondmuziek. Deze Special Edition uitgave bestaat uit twee discs, waarbij de tweede disc alleen een uitgebreide documentaire over de realisatie van The Mission bevat.

Disc 1

Photo Gallery
Een twintigtal filmfoto’s, in breedbeeld formaat gepresenteerd.

Biographies
Van drie personen, t.w.: Roland Joffé, Jeremy Irons en Robert De Niro.

Jammer genoeg, als gevolg van rechten, ontbreekt het audiocommentaar van de regisseur op deze release.

Disc 2
Op de tweede disc staat alleen de documentaire Omnibus Documentary Making of a Mission (57 min). Deze BBC documentaire uit 1987 gaat dieper in op de eeuwoude cultuur van de Indianen en de rol die zij hebben gespeeld bij de realisatie van de film The Mission. Afgewisseld met interviewbeelden en uiteraard een kijkje achter de schermen tijdens het filmen. Je krijgt hiermee een goed inzicht in de moeizame realisatie van de film.

Het geheel is verpakt in een mooi vormgegeven 2-disc digipack verpakking met kartonnen slipcase.

Conclusie

The Mission van regisseur Roland Joffé is het intense en indrukwekkende relaas over de waargebeurde gebeurtenissen in het Zuid-Amerika van eind 18e eeuw, waar de Guarani indianen het slachtoffer werden tussen de machtstrijd tussen de kerken en Spanje en Portugal. Met indrukwekkende acteerprestaties van Jeremy Irons en Robert De Niro en de vele indianen.
Deze nieuwe heruitgave van Indies is een 2-disc Special Edition. Het beeld is nu netjes 2.35:1 anamorf en heeft prima kwaliteit. Het geluid is in zowel DD5.1 als DTS5.1 voorhanden. Ook de kwaliteit van de soundtrack is prima, waarbij geen hoorbaar verschil is tussen de DD en de DTS track. Op de tweede disc staat een interessante BBC documentaire over de realisatie van de film. Een indrukwekkende film die door Indies op een nette release is uitgebracht. Een aanrader.

Laatste reacties

Richard B.  |  24-04-2006

Inmiddels heb ik hem en de ondertiteling is (in ieder geval bij mij) probleemloos uit te schakelen. Ik ben blij. (y) Ligt het trouwens aan mij of is de kle...
Lees meer >

Richard B.  |  23-04-2006

Ik denk dat ik het gok en deze dvd (ondanks het ondertitel-issue) maar eens ga aanschaffen. Het blijft een schitterende film en volgens mij is de dvd nu ook nie...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  21-04-2006

Het blijft een boeiende en aangrijpende film die mooi gefilmd is,sterk acteerwerk en een prachtige soundtrack heeft.Een film die je op z,n minst toch een keer g...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  07-07-2005

"De Nederlandstalige ondertiteling (wit) is niet uitschakelbaar" Goed dat ik dit nog lees. Ik zit er al tijden over te denken om deze aan te schaffen, maar hie...
Lees meer >

Richard B.  |  06-07-2005

Ok, misschien dat het dan enkel via het menu van de dvd zelf is uit te schakelen? Dat heb ik met enkele andere dvd's namelijk ook: bij dat soort dvd's kun je de...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  06-07-2005

"De Nederlandstalige ondertiteling (wit) is niet uitschakelbaar" Goed dat ik dit nog lees. Ik zit er al tijden over te denken om deze aan te schaffen, maar hie...
Lees meer >

Cupido  |  06-07-2005

Die muziek :shock: !! Kippenvel. :)
Lees meer >

riny  |  17-04-2005

"De Nederlandstalige ondertiteling (wit) is niet uitschakelbaar" Goed dat ik dit nog lees. Ik zit er al tijden over te denken om deze aan te schaffen, maar hie...
Lees meer >

Paul H.  |  04-03-2005

Bij mijn wel net nog even getest. Vond de film een beetje tegenvallen. Had er meer van verwacht.
Lees meer >

Richard B.  |  27-02-2005

"De Nederlandstalige ondertiteling (wit) is niet uitschakelbaar" Goed dat ik dit nog lees. Ik zit er al tijden over te denken om deze aan te schaffen, maar hie...
Lees meer >

Qzyn  |  27-02-2005

Via PC is deze release wel zonder ondertitels af te spelen. Verhaal op zich spreekt me aan, goede acteurs, prachtige (natuur)plaatjes, maar om de één of ande...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  12-01-2005

Dat ze niet uitschakelbaar zijn is voor mij een reden om de film niet te kopen.Voor mij ook, ik ga maar eens kijken voor een versie buiten Nederland. :roll:
Lees meer >

romeomike  |  12-01-2005

Ik stuurde laats een mail naar RCV met de vraag waarom de ondertitels op de English Patient niet uit te schakelen waren; antwoord was dat het om een rechtenkwes...
Lees meer >

Frank  |  08-01-2005

Sommige (veel?) Duitste dvd's hebben t ook. Als je daar de originele soundtrack, i.p.v. de Duits nagesynchroniseerde, kiest krijg je verplichte Duitse ondertite...
Lees meer >

rvvnr1  |  08-01-2005

Sommige (veel?) Duitste dvd's hebben t ook. Als je daar de originele soundtrack, i.p.v. de Duits nagesynchroniseerde, kiest krijg je verplichte Duitse ondertite...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 97
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.