Suzanne Vega - Live at Montreux 2004

Recensent:
Arnold van Oostrum
08-12-2005

Totaalbeoordeling:

8
DVD

Suzanne Vega - Live at Montreux 2004 (DVD)
Samenvatting

Sinds 1967 vindt ieder jaar in Montreux, Zwitserland een muziekfestival plaats dat bekend staat onder de naam Montreux Jazz Festival. Het festival is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de meest prestigieuze muziekevenementen, waar artiesten maar wat graag willen spelen. Begonnen als een jazz festival, is het muziekaanbod op het festival langzamerhand steeds breder geworden.
Op 15 juli 2004 gaf Suzanne Vega voor de tweede keer een concert op het festival in Zwisterland. Zij speelde oude en nieuwe songs, waarbij de track listing er als volgt uitziet:

01 99.9 F°
02 Marlene On The Wall
03 Caramel
04 When Heroes Go Down
05 Gypsy
06 (I’ll Never Be Your) Maggie May
07 Penitent
08 Solitaire
09 Left of Center
10 The Queen and the Soldier
11 Behind Blue Eyes
12 Solitude Standing
13 Blood Makes Noise
14 In Liverpool
15 Luka
16 Tom’s Diner
17 Calypso
18 Have You Met Miss Jones

Commentaar

De Amerikaanse zangeres en songschrijver Suzanne Vega schreef haar eerste liedje toen ze nog maar 14 jaar oud was. Ze studeerde eerst dans aan de New York High School for the Performing Arts en vervolgens literatuur op de Columbia University. Tijdens haar studie begon ze met kleine optredens in clubs, waar ze vervolgens ontdekt werd.
Haar eerste album genaamd “Suzanne Vega” kwam in 1985 uit en werd enthousiast ontvangen. Van haar tweede album “Solitude Standing”, dat twee jaar later uitkwam, zijn bekende hits als “Tom’s Diner” en “Luka” afkomstig. Haar andere albums zijn “Days of Open Hand” (1990), “99.9F°” (1992), “Nine Objects of Desire” (1996), “Songs in Red and Gray” (2001) en “Retrospective: The Best of Suzanne Vega (2003)”.
Vega’s muziek is ook bij andere artiesten populair en wordt door artiesten als Linda Ronstadt en REM ten gehore gebracht. Het populaire nummer “Tom’s Diner” kent ondertussen al 30 remixes.
In 2000 trad Suzanne Vega voor het eerst op het Montreux Jazz Festival op. Zij speelde en zong haar nummers zoals haar eigen geschreven muziek is; ingetogen, met eenvoud en een warme muzikale sfeer. Zij werd toen alleen begeleid door Mike Visceglia op bass.
Bij haar optreden in 2004 wordt ze begeleid door drie muzikanten. Suzannen Vega speelt zelf akoestisch gitaar. Wederom speelt Mike Visceglia de bass en geven drummer Mike Yowell en elektrisch gitarist Billy Masters subtiele begeleiding. De hitsong “Tom’s Diner” zingt Vega acappella (zonder instrumentale begeleiding). Een prachtig sfeervol concert dat door het aanwezige publiek enthousiast wordt gewaardeerd.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2004
Speelduur: 77 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
  • PCM 2.0 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: PIAS
EAN: 5034504951976

Extra's

  • Drie bonustracks

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is in high definition (HD) breedbeeld vastgelegd en staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op de schijf. De registratie is vastgelegd met rustige beeldwisselingen, waarbij de regisseur een duidelijke voorkeur heeft gehad om Suzanne Vega vaak close-up in beeld te brengen. De HD registratie vertaalt zich in een beeld dat er zeer scherp en detailrijk uitziet. Het donkere toneel met de gedempte belichting wordt dankzij goed contrast en zwartniveau goed en met behoud van details weergegeven. Het beeld is vrij van ongerechtigheden als edge enhancement, filmgrain of compressiefouten.
Het concert is verdeeld in 18 tracks, elke liedje een track. Een ondertiteling is niet aanwezig.

Geluidskwaliteit

De soundtrack staat in drie smaken op de schijf. Een DTS 5.1 track met een bitrate van 754 kb/s, een Dolby Digital 5.1 track met de hoge bitrate van 448 kb/s en een ongecomprimeerde LPCM 2.0 stereotrack (1536 kb/s).
Om met de laatste te beginnen, dit is een goed klinkende en gemixte stereotrack. De kwaliteit is zoals je die bij het luisteren naar een CD ook gewend bent.
De beide 5.1 surround tracks klinken zeer fraai. Bij de weergave van de muziek worden alle kanalen goed gebruikt, wat een mooi ruimtelijk en sfeervol geluidsbeeld geeft. De nadruk ligt daarbij mooi en heel natuurlijk op de voorkanalen. Het geluid van het enthousiaste publiek komt uit zowel de voorste als de achterste kanalen. De achterkanalen worden in split-surround (stereo) gebruikt. De subwoofer zorgt voor een prima laag geluid. Het geluid heeft een mooi gedetailleerd hoog.
Het verschil tussen de DTS en de DD track is zeer gering. De DTS klinkt iets helderder en gedetailleerder in het hoog, de DD track klinkt iets dikker in het laag waardoor deze iets voller klinkt. Beide soundtracks zijn erg goed, welke geluidstrack de voorkeur heeft is aan smaak gebonden.
Uiteraard klinkt de ongecomprimeerde stereotrack het mooiste. De detaillering in de muziek is hier duidelijk het best. De ruimtelijke weergave van deze track is ook erg mooi. Uiteraard is er een verschil met de surround tracks, maar muzikaal heeft deze track toch zeker de voorkeur.

Extra's

De geanimeerde menuschermen hebben als achtergrond een fragment van het concert inclusief LPCM 2.0 geluid.

Bonus Tracks (13 min)
Je hebt hier keuze uit drie nummers van het optreden van Suzanne Vega op het Montreux Jazz Festival in 2000. De nummers zijn Small Blue Thing, Room Off The Street en Knight Moves. De nummers zijn apart te kiezen of aaneengesloten te beluisteren. Het beeldformaat is nu 1.33:1, het geluid is net als het concert naar keuze in Dolby Digital 5.1, DTS 5.1 en LPCM 2.0

Bij de DVD zit nog een inlay met een Engelstalige kijk op de muziek van Suzanne Vega en haar Montreux optreden door Michael Heatley.

Conclusie

Suzanne Vega Live At Montreux 2004 is een mooie sfeervolle registratie van een evenzo mooi optreden van zangeres/schrijver Suzanne Vega op het Montreux Jazz Festival op 15 juli 2004. Vega speelt haar bekendste nummers en wordt daarbij begeleid door drie muzikanten. De intieme concertregistratie met veel close-ups van Vega past goed bij de ingetogen en intieme sfeer van de liedjes van Suzanne Vega.
De kwaliteit van het anamorfe breedbeeld is uitstekend. Bij het geluid zorgen zowel de DD5.1 als de DTS5.1 track beide voor uitstekend muzikaal genot. De ongecomprimeerde stereotrack klinkt nog iets beter. Als extra drie nummers uit het optreden van Vega op het festival in 2000. Voor de muziekliefhebbers van Suzanne Vega en zij die van rustige muziek houden een regelrechte aanrader.

Laatste reacties

Werner  |  08-12-2005

Is overigens een mooie representatieve tracklist van een getalenteerde artieste!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:4
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 43
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.