First Time Felon

Recensent:
Arnold van Oostrum
12-01-2006

Totaalbeoordeling:

5.8
DVD

First Time Felon (DVD)
Samenvatting

Greg Yance (Omar Epps) is lid van de Vice Lords-bende in de West End achterbuurt in Chicago. Greg dealt in drugs en denkt dat hij het gemaakt heeft. Totdat hij wordt gearresteerd voor drugshandel en achter de tralies belandt. In de gevangenis kan één misstap het einde van zijn leven betekenen, waar de gangoorlog in nog grotere hevigheid woedt. Omdat het voor Greg de eerste keer is dat hij veroordeeld wordt, krijgt hij de kans om een alternatieve straf te ondergaan. Daarvoor moet hij 120 dagen straftijd uitdienen in het Fort Myers strafkamp, waar bikkelharde trainmethodes worden toegepast. Het is een keuze die zijn leven totaal kan veranderen. Onder het bevel van Superintendent Sorley (William Forsythe), Kapitein McBride (Rachel Ticotin) en de meedogenloze, maar ook bloedeerlijke bewaker Calhoun (Delroy Lindo), moet Greg zich staande houden onder uiterste discipline en met keiharde straffen. Greg’s kijk op het leven verandert vanaf het moment dat de gedetineerden van Fort Myers worden ingezet bij overstromingen die een klein dorpje bedreigen. Als Greg met succes de training heeft doorlopen moet hij de lessen uit het kamp kunnen toepassen in het echte leven, zonder opnieuw te vervallen in de criminaliteit. Maar dat valt niet mee. Greg beseft dat hij na zijn eerste veroordeling geen tweede kans meer krijgt.

Commentaar

First Time Felon is gebaseerd op het waar gebeurde levensverhaal van Greg Yance. Het verhaal waarin het geloof is dat iemand die één keer een zware misdaad begaat, niet levenslang crimineel hoeft te blijven. Maar de film laat ook zien dat, alhoewel je zelf de wil hebt gekregen om een beter leven, dit nog een garantie is voor succes. Want of de omgeving wel zo vergevingsgezind is en je daarbij nieuwe kansen biedt. Regisseur Charles S. Dutton laat in deze voor televisie gemaakte film First Time Felon een emotioneel geladen verhaal zien over de grote sociale, emotionele en welhaast hopeloze strijd die een ex-gedetineerde moet leveren om een ander leven te kunnen leiden. Voor Dutton, die in deze film ook een kleine bijrol speelt, is dit geen onbekend terrein. Dutton werd zelf in de jaren ’70 tot 7½ jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens doodslag. Als gevangene ontwikkelde hij zijn passie voor film en theater. De film is geproduceerd door het Amerikaanse televisiestation HBO (Home Box Office), een onderdeel van Warner Bros. Entertainment.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1997
Speelduur: 106 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931254052

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld staat met de oorspronkelijke beeldverhouding 1.78:1 anamorf op de schijf. Algemeen indruk is dat het beeld er prima uitziet. Maar toch heeft deze transfer wel één duidelijk zichtbaar minpunt. Deze PAL transfer is zeer waarschijnlijk afkomstig van een NTSC bron. Wat heel irritant is, is namelijk dat horizontale beeldverschuivingen schokkerig verlopen. Bijkomend negatief gevolg is dat het beeld daardoor een soort waas krijgt, veroorzaakt door het ontstane ‘kameffect’. Dit alles is het gevolg van het zgn. 3:2 pulldown proces dat wordt gebruikt bij het overzetten van 35 mm film naar NTSC. Hierbij wordt volgens een bepaalde berekening het aantal beeldjes per seconde van 24 (film) verhoogd naar 30 (NTSC), waarbij het beeld ook nog eens interlaced wordt (elk beeldje bestaat dan uit twee halve beelden). Als dan de NTSC bron wordt gebruikt als bron voor de PAL transfer, dan krijg je het probleem, zoals dat op deze DVD erg duidelijk aanwezig is. Bekijk screenshot 3 en je zult direct begrijpen wat we bedoelen.
En eigenlijk is het best jammer dat dit probleem zich voordoet, omdat het beeld er verder goed uitziet. Goed kleurrijk met goed contrast. Ook de donkere beelden hebben nog voldoende detaillering. De scherpte van het beeld is redelijk goed, waarbij waarneembaar edge enhancement in lichte mate toegepast. In de film is constant een lichte beeldruis aanwezig.
De lange film is slechts opgedeeld in 12 chapterstops. De laagwisseling is bij deze DVD-9 (dubbellaags) kort merkbaar. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) staat goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De oorspronkelijke Engelstalige Dolby Stereo geluidstrack staat in Dolby Digital 2.0 Surround (bitrate 192 kb/s) op de DVD. De geluidstrack klinkt netjes met een redelijke surroundbeleving. Met name bij de scènes in de gevangenis en bij de overstroming valt het gebruik van de surrounds goed op. De filmmuziek komt met een prima stereospreiding uit beide frontspeakers, waarbij de surround er enige ruimtelijkheid aan geven. De detaillering van de soundtrack is goed. Er is voldoende laag aanwezig, met name bij de muziek. Het LFE kanaal wordt daarbij niet gebruikt. Dialogen zijn goed te volgen en komen uit de centerspeaker.

Extra's

De statische breedbeeld menuschermen zijn zonder achtergrondgeluid. Deze DVD heeft geen extra’s.

Conclusie

First Time Felon een emotioneel geladen verhaal zien over de grote sociale, emotionele en welhaast hopeloze strijd die een ex-gedetineerde moet leveren om een ander leven te kunnen leiden. De film vertelt het verhaal van een jong bendelid, die veroordeeld wordt wegens drugshandel. Hij krijgt de kans een alternatieve straf in een werkkamp te ondergaan. Eenmaal terug in de maatschappij valt het nieuwe leven niet mee. De film is door de regisseur Charles S. Dutton, zelf ooit veroordeeld wegens doodslag, gemaakt door het Amerikaanse Home Box Office, onderdeel van Warner.
Deze uitgave van Warner heeft redelijke goede breedbeeld- en Dolby Surround geluidskwaliteit. Het beeld heeft last van de gevolgen van een NTSC overzetting. Extra’s staan niet op deze DVD.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Grof Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
4.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.