Oorlog in Woord en Beeld: Deel 6 - Engelse Oorlogen

Recensent:
Marcel den Haan
02-03-2006

Totaalbeoordeling:

7.2
DVD

Oorlog in Woord en Beeld: Deel 6 - Engelse Oorlogen (DVD)
Samenvatting

In het zesde deel van Oorlog in Woord en Beeld nemen de makers ons mee naar enkele van de oorlogen die de Engelsen over de jaren uitgevochten hebben. Enkele van deze oorlogen worden ook wel de Engelse Zeeoorlogen genoemd. Hierbij was de inzet de heerschappij over de wereldzeeën welke uitermate belangrijk was voor de aanvoer van specerijen en dergelijke uit het verre oosten. Er werden zeeslagen uitgevochten met Portugal, Frankrijk en ook Nederland. De uitkomst van deze zeeslagen was bepalend voor de toekomst van een land en hoeveel rijkdom er vergaard werd door de handel in exotische producten.

Commentaar

Dit zesde deel uit de serie is er weer één die ons met gemende gevoelens achterlaat. Zoals sommigen misschien wel weten heeft Nederland meerdere zeeslagen uitgevochten met de Engelsen om heerschappij van de wereldzeeën Het boekje wat geleverd wordt bij deze uitgave gaat grotendeels in op dit onderdeel van de Nederlandse gechiedenis. Zo worden de Eerste, Tweede en Derde Engelse Zeeoorlog behandeld en komen historische personen als Michiel de Ruyter en Cornelis Tromp voorbij. Helaas wordt dit interessante gedeelte van de geschiedenis niet echt behandeld in de DVD van deze uitgave. Op deze DVD zijn twee documentaires te vinden waarvan de eerste alleen gaat over de Engelse marine ten tijde van de zeeoorlogen. De schepen, wapens en bemanning wordt besproken en ook de zeeslagen zelf, maar niet alleen die met Nederland. Dit alles wordt verteld vanuit Engels oogpunt en daarom wordt de Engelse inbreng in deze oorlogen enigszins opgehemeld Prins Andrew van Engeland duikt zelfs af en toe op om wat te vertellen over zijn trots de marine.
De tweede documentaire gaat over Oliver Cromwell, leider van de Engelse troepen in de Engelse Burgeroorlog. Deze burgeroorlog leidde zelfs tot afschaffing van monarchie waarna deze Cromwell werd uitgeroepen tot staatshoofd van het Engelse Gemenebest. Hij was verantwoordelijk voor vele nutteloze oorlogen, onder andere tegen het toenmalige Nederland. De documentaire op de DVD gaat hier echt niet op in, maar concentreert zich op de Engelse Burgeroorlog en dan met name de strijd tegen de Ieren.
Gemengde gevoelens dus bij dit deel uit de serie. Enerzijds omdat alleen het boekje ingaat op de Nederlandse inbreng, maar anderzijds omdat de documentaires op de DVD toch wel interessant zijn, maar alleen niet veel met het onderwerp te maken hebben.

Filmspecs

Regisseur

Diversen

Acteurs

Medium: DVD
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 90 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: House of Knowledge
EAN: 8715664030226

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Zoals wel vaker bij delen uit de serie staan de documentaires in het formaat 1.33:1 op de DVD. De kwaliteit is weer gelijk aan die van de andere delen. De scherpte is voldoende, hier en daar zijn wat softe momenten zichtbaar. De kleuren ogen natuurlijk en goed verzadigd. Ook contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn in orde en liggen in de verwachting van wat we kunnen verwachten van een documentaire gemaakt voor televisie. Beeldruis is zichtbaar maar niet in storende mate en ook edge enhancement is af en toe aanwezig. Verder zijn er geen artefacten aanwezig.
De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Ook het geluid heeft een kwaliteit die we eerder gezien hebben bij delen van de andere serie. Het geluid wordt verzorgd door een Dolby Digital 2.0 track (224 kb/s) in de originele Engelse taal. Het geluid bestaat voornamelijk uit dialoog en daarom wordt er niet al teveel gevraagd van de tracks. Het geluid klinkt wel mooi helder en beschadigingen zijn niet aanwezig. De dialogen zijn goed verstaanbaar en ook de rest van het geluid klinkt prima voor documentaires zoals deze.

Extra's

De menu\'s worden weergegeven in het formaat 1.33:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Er zijn geen extra\'s aanwezig op de DVD\'s.

Conclusie

De Engelse oorlogen staan centraal in het zesde deel van Oorlog in Woord en Beeld. Het boekje gaat vooral in op de Nederlandse inbreng in deze oorlogen en de DVD op de Engelse inbreng. Dit laat ons achter met gemengde gevoelens aangezien we graag meer hadden willen zien over dit stukje Nederlandse geschiedenis. Beeld en geluid zijn weer wat we al eerder gezien bij de delen van deze serie en daarom voldoende voor documentaires zoals deze. Extra\'s zijn wederom niet aanwezig.

Laatste reacties

Martin Z.  |  03-03-2006

poeeehhhh, moet ze allemaal nog kijken! (plus zo goed als alle docu's van de eerdere reeks 'tweede wereldoorlog in woord en beeld') :oops: de aanwezige docu...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.