Branded to Kill

Recensent:
Coen P.
04-03-2006

Totaalbeoordeling:

6.4
DVD

Branded to Kill (DVD)
Samenvatting

In Branded to Kill speelt Jo Shishido een moordenaar genaamd Hanada Goro. Op de prestigieuze lijst van moordenaars in dienst van de Yakuza (de Japanse maffia) staat Hanada op een puike derde plaats. Hanada is allerminst een vriendelijk ventje te noemen. Als hij niet in de keuken staat om te genieten van de welriekende geuren van kokende rijst dan is hij druk bezig de liefde te bedrijven met zijn vrouw waarbij hij het niet schuwt om haar zo nu en dan een flinke klap te verkopen.

Hoewel Hanada hoog op de ‘lijst’ van killers van de Yakuza staat twijfelt hij geregeld aan zijn eigen capaciteiten. Wanneer hij al liftende door de mysterieuze dame Misako (Annu Mari) wordt benaderd om een opdracht uit te voeren, twijfelt hij dan ook in eerste instantie. Hij besluit uiteindelijk aan haar verzoek gehoor te geven, maar alles loopt in het honderd. Door de interventie van niets minder dan een vlinder verprutst Hanada de missie en schiet hij een onschuldige omstander dood.

De Yakuza tolereert geen fouten en Hanada wordt per direct een persona non grada. Hij is van de lijst afgehaald en zowel zijn partner als Misako proberen hem van het leven te beroven.
Alsof dat nog niet genoeg is, wordt hij ook nog achterna gezeten door No. 1 (Koji Nambara).
De dagen van Hanada lijken geteld…

Commentaar

Na Branded to Kill was voor de prestigieuze Nikkatsu studio de maat vol. Suzuki had wederom teveel afgeweken van het script en nu stond hij echt op straat. Ongelooflijk eigenlijk als je bedenkt dat men Branded to Kill tegenwoordig misschien wel als Suzuki’s magnum opus beschouwd.

Zo op het eerste gezicht heeft de film heeft alles wat je zoekt in een actiefilm. Fantastisch gechoreografeerde en schitterend in beeld gebrachte moorden, (auto)achtervolgingen en diverse sex- en blootscènes’s die het verhaal ten goede komen en die bovendien absoluut niet plastisch overkomen. Toch is de film zoveel meer dan een simpele actiefilm. De excentrieke stijl van monteren van Suzuki en zijn vreemde composities komen ook in deze film terug, maar werken wonderwel goed en zijn uitermate sfeerverhogend. De vreemde cuts en de incoherente beelden geven een haast surrealistisch beeld van de in zwart en wit gefilmde wereld waarin de hoofdrolspelers zich bevinden. De film zuigt je op, grijpt je bij je strot en laat je pas na anderhalf uur weer los.

In Branded to Kill valt Suzuki wederom terug op zijn reguliere ster Jo Shishido. Op diverse internetsites en internetfora circuleert het gerucht dat Shishido plastische chirurgie heeft gehad om zijn extreem bolle wangen te creëren om zodoende beter als ‘slechterik’ te kunnen overkomen. Ik heb helaas geen officiële bevestiging hiervoor kunnen vinden, maar het zou me niets verbazen als het de waarheid zou zijn.

Seijun Suzuki en zijn films zijn voor vele regisseurs een voorbeeld geweest. Zo zijn in de films van Quentin Tarantino, John Woo en Jim Jarmusch elementen van zijn films en stijl te vinden. Jim Jarmusch ging zelfs zo ver dat hij in zijn film ‘Ghost dog: The way of the samurai’ de scene waarin Hanada via een afvoerputje iemand doodschiet zo ongeveer één op één heeft gekopieerd.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama
Regio: 2
Jaar: 1967
Speelduur: 91 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Japans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Total Film Home Entertainment
EAN: 9789085141464

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld met een beeldverhouding van 2.35:1 staat anamorf op deze DVD. De gehele film is in zwart/wit gefilmd en de print verdient een voldoende.
Zelden heb ik beschadigingen en/of artefacts gespot en zowel het zwartniveau als het contrast zijn dik in orde. Voor een film van bijna 40 jaar oud kan geen andere conclusie worden getrokken dan dat we met een redelijke print te maken hebben. Wel moet nog worden opgemerkt dat door de toegepaste vrij lage bitrate (2.48Mbps voor het beeld) er af en toe kleine compressiefoutjes zijn te zien in de vorm van kleurvlekjes.

De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een goed leesbaar lettertype en staat redelijk laag geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De 1.0 track (bitrate 192 kb/s) fungeert naar behoren. De dialogen worden helder en kraakvrij weergegeven. Voor het overige valt nog op te merken dat er naast de dialogen weinig muziek of andere soundeffecten in de film voorkomen. Zo blijf je in ieder geval geconcentreerd en blijf je goed in het verhaal zitten.

Extra's

We moeten het doen met enkel de hoofdfilm. Het menu is niet statisch, maar bevat flitsen van scènes uit de film

Conclusie

Branded to kill betekende het einde van Seijun Suzuki bij de Nikkatsu studio, maar de film wordt tegenwoordig als een onvervalst meesterwerk beschouwd.
De film draait om Hanada Goro (Jo Shishido), de No. 3 moordenaar van de Yakuza. Wanneer deze vrouwslaande en rijstsnuivende killer een opdracht verknalt, wordt hij het doelwit van de vrouwen in zijn leven en dat van de Yakuza. Wanneer Hanada het op moet nemen tegen de ongenaakbaar geachte No. 1 lijkt het einde voor hem in zicht te zijn.
Het zwart/wit beeld en de 1.0 mono soundtrack zijn goed te noemen voor een film die de respectabele leeftijd van bijna 40 jaar heeft bereikt.
Het blijft echter jammer dat bij deze uitgave geen extra’s te vinden zijn.

Laatste reacties

Coen P.  |  06-03-2006

Nu ik de screens van met name de Franse dvd heb ik gezien moet ik mijn enthousiasme toch iets temperen. Door de toegepaste vrij lage bitrate (2.48Mbps voor h...
Lees meer >

Coen Vermeer  |  06-03-2006

Heb zelf al een behoorlijke tijd de engelse uitgave van second sight en daar was ik best tevreden mee eigenlijk. Zou je daar misschien eens een screenshot va...
Lees meer >

candela  |  06-03-2006

Heb zelf al een behoorlijke tijd de engelse uitgave van second sight en daar was ik best tevreden mee eigenlijk. Zou je daar misschien eens een screenshot va...
Lees meer >

Coen Vermeer  |  06-03-2006

Heb zelf al een behoorlijke tijd de engelse uitgave van second sight en daar was ik best tevreden mee eigenlijk.
Lees meer >

candela  |  06-03-2006

Net even op DVD Beaver gezien en de NL lijkt verdacht veel op de Deense release. Dit vind ik redelijk vreemd gezien de NL ook Franse ondertitels heeft. Dan zou ...
Lees meer >

Coen P.  |  06-03-2006

wow! Die zien er erg goed uit zeg! Er is m.b.t. de screens wel een en ander aan gesleuteld (iets lagere kwaliteit om de screens onder de max. grootte te bren...
Lees meer >

candela  |  06-03-2006

Tenzij er iets serieus fout is gegaan met de screenshots op dvd.nl, dan is het beeld echt slecht hoor Paar vergelijkende screenshots van de franse dvd: ht...
Lees meer >

Coen P.  |  06-03-2006

Als ik naar de screens kijk blijf ik het beeld te soft vinden.. Ik vind het op zich nog steeds meevallen. Als je naar de zwart/wit scenes in tokyo drifter ki...
Lees meer >

Reinbo  |  05-03-2006

Als ik naar de screens kijk blijf ik het beeld te soft vinden..
Lees meer >

Coen P.  |  04-03-2006

Vond de beeldkwaliteit niet erg best, miste toch wel wat aan scherpte en contrast. Apparte film, maar verdient een betere uitgave om volledig tot zijn recht te ...
Lees meer >

Reinbo  |  04-03-2006

Vond de beeldkwaliteit niet erg best, miste toch wel wat aan scherpte en contrast. Apparte film, maar verdient een betere uitgave om volledig tot zijn recht te ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
4.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 19
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.