Masters of Horror vol. IV

Recensent:
Wilbert Rietman
06-10-2006

Totaalbeoordeling:

5.3
DVD

Masters of Horror vol. IV (DVD)
Samenvatting

Masters of Horror is een Amerikaanse televisieserie bedacht door Mick Garris (die we vooral kennen als regisseur miniseries naar verhalen van Stephen King). Elke aflevering staat op zichzelf en wordt telkens door een ander geregisseerd. Deze regisseurs (en schrijvers) zijn de mensen waar Masters in de titel op slaan. In Nederland zijn de afleveringen ook uitgebracht verspreid over zes sets van elk 2 DVD’s. DVD 1 bevat dan 2 afleveringen (met uitzondering van volume VI) en DVD 2 extra’s met betrekking tot de 2 aflveringen. De afleveringen die op deze volume IV staan zijn:

Imprint (regie: Takashi Miike, 63 min.)
Deze vertelling begint op een boot op een rivier in het 19e eeuwse Japan. Met deze boot reist de journalist Christopher (Billy Drago) die op zoek is naar zijn verloren geliefde Komomo (Michie Itô). Zijn bedoeling is om haar mee terug te nemen naar de Verenigde Staten. Christopher komt terecht op een mysterieus eiland, waar de lijken op de oevers liggen. Hier besluit hij de nacht door te brengen in een bordeel. Hier ontmoet hij een mismaakte jongedame van lichte zeden (een zeer sterke Youki Kudoh) die meer lijkt te weten over Komomo. Christopher komt erachter dat Komomo dood is, maar is het wel zo gegaan zoals de prostituee hem verteld heeft? (zie screenshots 1 en 2)

Pick Me Up (regie: Larry Cohen, 58 min.)
Wat gebeurt er als twee typen seriemoordenaars elkaar ontmoeten is de vraag die dit filmpje ons stelt. Wheeler (Michael Moriarty) is een seriemoordenaar die lifters oppikt en ze tijdens de rit om het leven brengt. Walker (Warren Kole) daarentegen is een maniak die al liftend door het land trekt en daarbij een spoor van lijken achterlaat en wel van diegene die hem een rit aanbood. Twee jagers in één territorium is natuurlijk niet mogelijk, dus de heren gaan op jacht naar elkaar. Stacia (Fairuza Balk), een jonge vrouw, komt door samenloop der omstandigheden hier middenin terecht. Wie van de twee psychopaten mag van Stacia een nieuw vers lijk maken? (zie screenshots 3 en 4)

Commentaar

Op volume IV in de Masters of Horror-reeks zijn respectievelijk afleveringen 11 (Pick Me Up) en 13 (Imprint) terug te vinden. Helaas zijn dit niet de sterkste afleveringen van de reeks.
Om maar met Imprint te beginnen. Deze aflevering mocht in de Verenigde Staten niet uitgezonden worden op televisie vanwege een aantal abortus-scènes die in de film zitten. Door velen wordt deze film gezien als het hoogtepunt van de reeks, maar dat zijn waarschijnlijk mensen die nog nooit Basket Case hebben gezien, waar regisseur Miike (bekend van Ichi the Killer en Audition) duidelijk het één en ander van heeft geleend. Miike is zo slim geweest om er een mysterieus, Japans sausje aan toe te voegen, samen met de al eerder genoemde abortus-scènes en een gruwelijke martelscène. De martelscène laat overigens duidelijk zien dat Miike over een behoorlijk zieke geest moet beschikken. Spannend wil het filmpje echter niet worden, de vaart zit er niet echt in en ook het geheel komt bij elkaar geraapt over. Toch vreemd dat het predikaat ‘verboden’ een film voor sommige mensen een klassieker maakt.
Het tweede filmpje in deze set Pick Me Up is ook al niet doorspekt van originaliteit, alleen komt hier het geheel degelijker over. Toch blijft het gevoel overheersen dat alles al een keer gezien is, maar regisseur Larry Cohen (meer bekend als schrijver van o.a. Cellular en Phone Booth, maar ook als regisseur van de klassieke It’s Alive-reeks) houdt er wel lekker de vaart in en soms ook de spanning. Jammer alleen dat de personages van bordkarton zijn en ook zo neer worden gezet door bordkartonnen acteurs. Het einde werkt wel bevredigend en belooft nog veel goeds (of juist slechts).

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, TV
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 121 min
Verpakking: Double transparant keep case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Three Lines Pictures
EAN: 8712806994002

Extra's

  • Trailers
  • Behind the Scenes
  • Easter Egg
  • Takashi Miike: I am the Director of Love and Freedom
  • Imprinting
  • Imperfect Beauty
  • Larry Cohen: Working With a Master
  • Interview With Larry Cohen
  • On Set With Michael Moriarty
  • On Set With Fairuza Balk
  • On Set With Warren Kole

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Beide films staan in 1.78:1 anamorf op de disk en dat is ook het oorspronkelijke formaat. De kwaliteit van beide films is nagenoeg gelijk en die is zeer goed te noemen, zeker voor een televisieproductie. Op wat lichte grain en edge enhancement na valt er weinig te bespeuren aan mankementen. Het beeld oogt niet altijd even scherp (met name bij bewegingen) en er is sprake van interlacing. Interlacing heeft als gevolg dat er een raar \"dubbel beeld\" kan ontstaan wat pas echt zichtbaar wordt als je de DVD kijkt op de PC met een goede monitor of met een beamer. De kleuren ogen wel zeer natuurlijk en ook wordt het duistere sfeertje die de serie ademt goed benadrukt door een bij tijd en wijle donker beeld. Al met al een nette transfer voor een productie van een genre als deze. Elke aflevering kent 8 chapterstops wat aan de zuinige kant is. De optionele Nederlandse ondertiteling vormt wel een minpunt, die staat te hoog in beeld en men heeft voor een smal en klein lettertype gekozen.

Geluidskwaliteit

Ook op geluidsgebied hebben we weinig reden tot klagen over deze DVD-set. Beide afleveringen kennen een Engelstalige Dolby Digital 5.1 audiospoor met een een bitrate van 384 kbit/s. Het geluid volstaat prima voor twee films als deze en verdient dan ook een ruime voldoende. Beschadigingen in de vorm van ruis zijn niet te horen. De muzikale soundtrack komt mooi en dynamisch uit de speakers. De dialogen komen netjes op ons af via de centerspeaker en zijn altijd goed te volgen. De surrounds verzorgen uitstekend ondersteunend werk. Het LFE-kanaal doet ook goed zijn werk, maar lijkt soms enigszins achter te blijven met de rest. Een goede en ruimtelijke soundtrack dus.

Extra's

Deze set bestaat uit twee DVD’s waarbij de twee films op de eerste schijf staan. De statische menuschermen staan in beide gevallen in 1.78:1 anamorf op de schijf met achtergrondmuziek in Dolby Digital 5.1 (384 kbit/s). Alle extra’s zijn optioneel Nederlands ondertiteld. Alle extra’s op de tweede schijf worden weergegeven met een anamorf beeldformaat in de verhouding 1.78:1 en qua geluid is er gekozen voor een Dolby Digital 5.1 track (384 kbit/s). Hieronder een overzicht van de extra’s:

Disc 1

Trailers
Een drietal trailers van andere delen uit de Masters of Horror-reeks. Deze titels zijn: Homecoming, Cigarette Burns en Dance of the Dead.

Disc 2

Takashi Miike: I am the Director of Love and Freedom (41:24 min.)
Informatieve feature waarbij duidelijk wordt hoe een meesters als Miike werkt aan een film. Dit allemaal aan de hand van beelden vanachter de schermen bij Imprint afgewisseld met monologen van Miike. Miike zit kennelijk graag in het donker, want tijdens deze gesproken stukken lijkt het alsof het licht is uit gegaan (zie screenshot 6).

Imprinting (47:38 min.)
Een interessante documentaire over de pre-productie van de film. Aan bod komen zaken als de casting, maar ook het tot stand komen van het script en de keuze voor Miike als regisseur. Aan het woord komen naast Miike ook de producent Mick Garris, de schrijfster van het boek waar Imprint op gebaseerd is, enkele acteurs en vele anderen. Ook worden er beelden getoond van leessessies en vanaf de set.

Imperfect Beauty (22:02 min.)
Wederom een leuk filmpje over de special effects en de make up van de film. We zien hoe sommige poppen gemaakt en bediend worden (ook op de set) en krijgen hier uitleg over van special effects supervisor Yuichi Matsui, Takashi Miike en hoe alles ervaren werd door de acteurs.

Larry Cohen: Working With a Master (17:43 min.)
Een portret van Larry Cohen en hoe deze man te werk gaat. Beelden van interviews van medewerkers aan oudere films van Cohen zoals Rick Baker en Fred Williamson komen aan het woord vermengd met beelden vanachter de schermen van Pick Me Up. Een misschien wat te kort, maar wel duidelijk beeld wordt er geschapen van Cohen.

Interview With Larry Cohen (26:51 min.)
De titel van deze extra dekt de lading redelijk. We krijgen een interview met Larry Cohen voorgeschoteld. Kort wordt de geschiedenis van hem doorgenomen en waar zijn fascinatie voor horror vandaan komt. We krijgen ook een kort overzicht van zijn oeuvre te zien totdat we uiteindelijk uitkomen op het stuk dat gaat over Pick Me Up. Dit gedeelte gaat over hoe Larry dit project heeft ervaren en hoe hij het aangepakt heeft. Beelden van de interviews wisselen zich af met korte scènes uit de film en stukken gefilmd vanaf de set.

On Set With Michael Moriarty (10:22 min.)
In dit filmpje vertelt Michael Moriarty over zijn ervaringen bij het maken van Pick Me Up. Moriarty vertelt over zijn al 20 jaar durende samenwerking met Larry Cohen, maar ook deelt hij zijn visie op de film met ons en prijst hij zijn medespelers de hemel in.

On Set With Fairuza Balk (9:15 min.)
Deze feature laat zich het best vergelijken met de vorige, maar dan vanuit het oogpunt van actrice Fairuza Balk, die het slachtoffer speelt in Pick Me Up.

On Set With Warren Kole (13:10 min.)
En ook hier weer een beschouwing van een acteur op de film en dit keer komt Warren Kole aan het word. Warren Kole speelt in Pick Me Up de rol van Walker. Ook hier worden weer een hoop veren in lichaamsdelen van de overige cast en de regisseur geplaatst.

Behind the Scenes (7:56 min.)
Eigenlijk is dit niet meer als een nogal promotioneel aandoende B-roll van de film voorzien van een hippe beat. Wel wordt ons een goed beeld gegeven van het reilen en zeilen op de set, alleen jammer dat er niet veel commentaar wordt gegeven.

Easter Egg (0:26)
Een grappig bedoeld filmpje (waar je niet naar hoeft te zoeken, staat gewoon in het menu) waarin acteur Michael Moriarty een zoentje krijgt van Larry Cohen.

Conclusie

Masters of Horror is een Amerikaanse TV-serie die ons het beste belooft op het gebied van horror en wel in de vorm van de makers van de afleveringen. Op deze 2 disk set zijn afleveringen 11 (Pick Me Up) en 13 (Imprint) terug te vinden, waarbij die laatste zelfs verboden was voor uitzending. Helaas vallen qua inhoud deze afleveringen tegen, met name op gebied van originaliteit en bij Imprint geldt ook de samenhang van het verhaal als minpunt, waarbij het lijkt dat maker Miike meer uit was op shockerende beelden dan op een goede film. Toch stijgen beide verhalen boven een hoop eenheidsworst op het gebied van horror uit door het vakmanschap waarmee de films zijn gemaakt. Op technisch gebied en qua extra’s scoort deze set een dikke voldoende en daarmee kunnen we spreken van een goed product voor de liefhebber van horror.

Laatste reacties

Evil Hobbit  |  07-10-2006

Haha, die Miike toch. :D
Lees meer >

Symphony X  |  07-10-2006

Hm, dat begrijp ik weer niet: heel veel films die gerecenseerd worden die aardig weinig extra's hebben krijgen de volle 5 bolletjes, en deze film heeft enorm ve...
Lees meer >

nlamste3  |  07-10-2006

Wil deze serie heel graag hebben, alleen heb ik ze nog niet gekocht omdat ik hoop dat er een mooie box van komt. Dan zal ik hem wel aanschaffen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
4.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.