Da Vinci Code, The (Extended Version - Reveal Gift Set)

Recensent:
Arnold van Oostrum
01-11-2006

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Da Vinci Code, The (Extended Version - Reveal Gift Set) (DVD)
Samenvatting

De befaamde symboloog professor Robert Langdon (Tom Hanks) wordt door de Franse politieagent Fezu Fache (Jean Reno) op een avond ontboden in het Louvre museum, waar zojuist een curator is vermoord. Deze curator heeft een mysterieus spoor van symbolen en aanwijzingen achtergelaten. Met gevaar voor eigen leven en geholpen door politiecryptologe Sophie Neveu (Audrey Tautou) ontrafelt Langdon een reeks verbluffende geheimen die verborgen liggen in de werken van Leonardo da Vinci. Tijdens hun zoektocht worden ze achternagezeten door de dodelijke monnik Silas (Paul Bettany) en zijn opdrachtgever bisschop Aringarosa (Alfred Molina). Met hulp van Langdon’s vroegere studievriend Sir Leigh Teabing (Ian McKellen) komen ze op het spoor van een mysterieus genootschap dat een bijzonder geheim over het geloof en het leven van Jezus Christus beschermt. Een geheim dat zo groot is dat het de mensheid voor altijd zal veranderen...

Commentaar

The Da Vinci Code is de verfilming van regisseur Ron Howard van de gelijknamige wereldwijde en controversiële bestseller van de Amerikaanse schrijver Dan Brown. Het verhaal is een traditionele suspense thriller met een mengeling van mysterie en religie. Uitgebreide achtergrondinformatie bij de film kun je hier lezen in onze recensie van de bioscoopversie van The Da Vinci Code.

Sony Pictures heeft The Da Vinci Code ook in een 25 minuten verlengde versie uitgebracht. Met een speelduur van 168 minuten is deze versie van The Da Vinci Code een meer ‘voldragen’ film geworden. De uitbreiding zit in de gehele film in diverse scènes die verlengd zijn. Hiermee geven deze scènes meer inzicht in het handelen van de karakters, zoals bijvoorbeeld bij de bijzondere relatie tussen de monnik Silas en bisschop Aringarosa. Ook wordt hiermee meer achtergrondinformatie gegeven. Het verhaal verandert hierdoor niet qua inhoud, maar heeft wel meer diepte gekregen. Als geheel zijn deze 25 extra minuten een welkome aanvulling op de film.
De verlengde versie is verkrijgbaar in luxe “Reveal Gift Set”. Op een tweede DVD staan diverse documentaires over de film. Daarnaast is geschreven achtergrondinformatie toegevoegd. het geheel is verpakt in een fraaie doos met een luxe fluweelzachte omslag. Zie verder onder Extra\'s voor een uitgebreide beschrijving van alle extra\'s.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 168 min
Verpakking: Karton Box
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609677188

Extra's

  • Trailers
  • First Day On Set With Ron Howard
  • Discussion With Author Dan Brown
  • A Portrait Of Robert Langdon
  • Who Is Sophie Neveu?
  • Unusual Suspects: The International Cast
  • Magical Places: Where Was The Film Shot?
  • Close-Up On Mona Lisa
  • The Filmmaking Experience
  • The Music Of The Da Vinci Code
  • The Codes Of The Da Vinci Code

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is volgens het Super 35 mm film proces gefilmd. De beeldverhouding is 2.40:1 en de film staat anamorf op de DVD. Ook deze uitgave heeft, evenals de single disc uitgave van de bioscoopversie, een prima beeldkwaliteit. We vallen in de herhaling met de opmerking dat het beeld er zeer fraai uitziet. De sfeervolle locaties in de film prima worden hierin weergegeven. Het totale beeld is vrij donker met een warme uitstraling. De verschillende locaties en ook de ‘historische’ achtergrondscènes zijn met filters bewerkt om een andere sfeer en uitstraling te bewerkstelligen. Scherpte en detaillering van het beeld zijn voldoende. Het beeld oogt niet gestoken scherp, maar heeft des te meer een zeer fraaie filmische uitstraling. Filmgrain is slechts minimaal aanwezig. Zoals het hoort is bij deze nieuwe film het beeld verder geheel vrij van ongerechtigheden.
Ondanks de langere speelduur is de film wederom verdeeld in 24 chapterstops. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is niet merkbaar geplaatst. De ondertiteling (wit) is duidelijk leesbaar en staat netjes onder in het beeld geplaatst. Het lettertype is iets aan de grote kant.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) op de DVD gezet. Ook op het gebied van de soundtrack is erg geen verschil met de kwaliteit van de single disc uitgave van de bioscoopversie. Hetgeen natuurlijk niet echt verbaast. Ook nu een soundtrack die zeer fraai en sfeervol klinkt. De sfeervolle religieus getinte muziek van Hans Zimmer komt met een prima stereobeeld uit de frontspeakers, waarbij de surrounds voor de ruimtelijkheid van de muziek zorgen. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. De surrounds geven de omgevingsgeluiden subtiel weer en zijn duidelijk aanwezig bij de actiescènes en worden gebruikt voor enkele effectgeluiden. Het LFE kanaal wordt effectief gebruikt voor het diepere laag om de actiemomenten te ondersteunen. Dialogen komen prima verstaanbaar uit de centerspeaker.

Extra's

De DVD heeft geanimeerde breedbeeld menuschermen. De “Reveal Gift Set” bevat een 2-disc versie van de film. Op de eerste DVD staat alleen de film. Evenals bij de single disc release van de bioscoopversie krijg je, nadat je op het menu voor het afspelen van de film hebt gekozen, eerst een 20 seconden durende ‘promospot’ te zien van Angels and Demons (“Het Bernini Mysterie”). Deze nieuwe Dan Brown boekverfilming wordt in 2008 in de bioscopen verwacht. Op de eerste DVD staan tevens trailers van andere aankomende Sony Pictures DVD uitgaven. De extra’s zijn allemaal te vinden op de tweede DVD.

DVD-2
De extra’s op deze tweede DVD is een tiental documentaires, die allemaal een productieaspect van de film behandelen. De documentaires vormen samen een uitgebreide ruim 105 minuten durende ‘making of’ van de film. Je kunt deze documentaires los bekijken of met de Play All optie aaneengesloten. De documentaires bestaan allemaal uit de bekende interviews met regisseur, acteurs, schrijver en producers, afgewisseld met beelden op de set en filmfragmenten. Beeldformaat is 1.78:1 anamorf en alles is Nederlands ondertiteld.

First Day On The Set With Ron Howard (2 min)
Korte stukje waarin regisseur Ron Howard met enige opwinding melding maakt te gaan filmen in onder andere het Louvre in Parijs.

A Discussion With Author Dan Brown (5 min)
Interview met schrijver Dan Brown over het succes van The Da Vinci Code en de verfilming ervan. Verwacht hier geen diepere uitleg van het verhaal. Dan Brown vertelt tevens met een nieuw Robert Langdon verhaal bezig te zijn.

A Portrait Of Langdon (7 min)
Waarin het hoofdkarakter van het verhaal nader toegelicht wordt door onder andere schrijver Dan Brown, acteur Tom Hanks, regisseur Ron Howard en producer Brian Grazer. Uiteraard ook hoe blij iedereen met de samenwerking is, waarin Ron Howard onder andere de uitstekende samenwerking met Hanks in Apollo 13 memoreert.

Who Is Sophie Neveu? (7 min)
Vergelijkbaar met bovenstaande featurette, met nu de aandacht voor het karakter Sophie Neveu en actrice Audrey Tautou. Hierbij komt ook de casting voor deze rol aan de orde, waarbij diverse Franse actrices auditie hebben gedaan.

Unusual Suspects (18 min)
Hier uitgebreide aandacht voor de overige acteurs in de film, met een zeer sterke cast in de personen van Jean Reno, Ian McKellen, Alfred Molina, Paul Bettany en diverse anderen.

Magical Places (16 min)
Met aandacht voor de filmlocaties in onder andere Frankrijk, Engeland en Malta. Het grootste gedeelte van deze featurette gaat over het filmen in Het Louvre. Benoemd wordt ook het onderhoud dat de filmmakers met de Franse president Chirac hebben gehad.

Close-Up On Mona Lisa (6½ min)
De Mona Lisa is Leonardo da Vinci’s bekendste werk. Cast en crew van de film kregen de gelegenheid dit wereldberoemde doek in alle rust te bekijken, iets wat maar weinigen gegund is.

Filmmaker’s Journey Part One & Part Two (24½ en 12 min)
Een uitgebreide achter de schermen documentaire waarin je meekijkt op de set tijdens het filmen. Uiteraard veel interviewfragmenten met cast en crew. Deze documentaire geeft eveneens een fraaie indruk over de werkwijze van Ron Howard.

The Codes Of The Da Vinci Code (5½ min)
Diverse symbolen spelen een belangrijke rol in het verhaal. Hier een korte toelichting op enkele van deze symbolen.

The Music Of The Da Vinci Code (3 min)
Erg kort stukje, veel te kort eigenlijk, over componist Hans Zimmer en zijn filmscore voor de film.

De luxe “Reveal Gift Set” bevat nog een 16 pagina’s tellend Nederlandstalige boekje over The Story Behind The Code. In dit boekje aandacht voor de roman en de weg naar het filmverhaal, de hoofdkarakters in het verhaal met de acteurs die deze rollen spelen en de belangrijkste filmlocaties. Tevens bevat deze set een exacte reproductie van het handgeschreven notitieboekje van Robert Langdon. Een 56 pagina’s tellend boekje met gedetailleerde aantekeningen over mysterieuze symboliek en geheimzinnige codes. Dit alles is verpakt in een kartonnen doos. Op de uitklapbare delen van de doos staat een reproductie van het fresco “Het Laatste Avondmaal” van Leonard da Vinci. Om de doos zit een fraaie fluweelzachte rode omslag, die het geheel een bijzondere luxe uitstraling geeft.

Conclusie

In The Da Vinci Code komen een Amerikaanse professor en een Franse politieagente, achtervolgt door politie en een gevaarlijke monnik, op het spoor van een verborgen kerkgenootschap. Dit genootschap waakt met grote toewijding over een eeuwenoud geheim. De ontdekking van deze grootste doofpotaffaire uit de geschiedenis van de mens blijft niet zonder gevolgen. Ron Howard regisseerde de verfilming van deze gelijknamige ‘fact-fiction’ roman van de Amerikaanse schrijver Dan Brown. In de hoofdrollen spelen Tom Hanks, Audrey Tautou, Ian McKellen en Jean Reno.
Sony Pictures heeft een verlengde versie van de film uitgebracht in een luxe “Reveal Gift Set” . De kwaliteit van beeld en geluid van deze uitgave is prima in orde. Op een tweede DVD staat een tiental documentaires, die aandacht besteden aan de diverse productieaspecten van de film. De set bevat tevens twee informatieve boekjes, waarbij dit alles is verpakt in een luxe ogende doos met een fluweelzachte omslag. In deze verlengde filmversie komt het verhaal wat beter tot zijn recht. Het blijft een intrigerende, sfeervolle film die niet gemakkelijk wegkijkt, maar het zeker waard is meer dan eens te bekijken.

De bioscoopversie van The Da Vinci Code is op een single disc release uitgebracht. Lees hier onze recensie van deze uitgave.

Laatste reacties

Hugo R  |  12-04-2008

Had de gewone versie al een paar keer gezien, nu gisteren deze gezien en beviel toch iets beter. Verhaal is aardig en de extra scenes voegen net wat meer diepga...
Lees meer >

Richard B.  |  09-09-2007

Echt "feiten" zou ik de informatie in deze film nou ook niet echt willen noemen. Een aantal dingen uit het boek die ook in deze film te zien zijn, zijn al ontkr...
Lees meer >

Wouter van Dis  |  08-09-2007

Een natte droom voor een historicus. Ook al kloppen veel dingen uiteraard, niet. Maar de visualisatie van het Concilie van Nicea, bijvoorbeeld deed mij echt ach...
Lees meer >

Saaur  |  07-09-2007

Ik heb een beetje rond zitten bladeren voor een Crypex gift set, maar er zijn nogal wat verschillende versies. Waarbij ik het gevoel heb dat de Franse het goedk...
Lees meer >

Daniel1974  |  06-09-2007

Een natte droom voor een historicus. Ook al kloppen veel dingen uiteraard, niet. Maar de visualisatie van het Concilie van Nicea, bijvoorbeeld deed mij echt ach...
Lees meer >

Bas Hokke  |  12-11-2006

wat heb je nu eigenlijk aan zo'n cryptex ding????? En ja hoor, daar gaan we weer :roll: :wink: een discussie zonder einde dus omdat iedereen anders over ...
Lees meer >

Martin Z.  |  10-11-2006

wat heb je nu eigenlijk aan zo'n cryptex ding????? En ja hoor, daar gaan we weer :roll: :wink: een discussie zonder einde dus omdat iedereen anders over ...
Lees meer >

slindenau  |  10-11-2006

Het is Merchandise...je kan het neerzetten. Meer is nooit de bedoeling geweest van merchandise ;).
Lees meer >

kruspe  |  10-11-2006

wat heb je nu eigenlijk aan zo'n cryptex ding????? En ja hoor, daar gaan we weer :roll: :wink: een discussie zonder einde dus omdat iedereen anders over ...
Lees meer >

Martin Z.  |  10-11-2006

wat heb je nu eigenlijk aan zo'n cryptex ding????? En ja hoor, daar gaan we weer :roll: :wink: een discussie zonder einde dus omdat iedereen anders over ...
Lees meer >

kruspe  |  10-11-2006

wat heb je nu eigenlijk aan zo'n cryptex ding?????
Lees meer >

Fokkeyou  |  09-11-2006

Als je het nieuwsbericht nakijkt waarvan Arnold een link gaf, kon je zien dat Langdon's boekje niet in de Cryptex Pack zit. Hier nog een keer de link: http:...
Lees meer >

slindenau  |  08-11-2006

Dat is wel netjes ja, maar dan hadden ze deze nog best op dezelfde datum uit kunnen brengen. Nu kom je alsnog in de verleiding om een duurdere te kopen terwijl ...
Lees meer >

chrestomancy  |  08-11-2006

vond de film eigenlijk nogal teleurstellend. beetje lang, saai, geen spanning. heel slechte acteerprestatie van tom hanks. maar toch zou ik de extended ed...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  07-11-2006

Als je het nieuwsbericht nakijkt waarvan Arnold een link gaf, kon je zien dat Langdon's boekje niet in de Cryptex Pack zit. Hier nog een keer de link: http:...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:9
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 180
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.