George Michael - Twenty Five

Recensent:
Alexander de Mol
03-01-2007

Totaalbeoordeling:

6.6
DVD

George Michael - Twenty Five (DVD)
Samenvatting

Het jaar 2006 bracht Georgios Kyriacos Panayiotou weer helemaal terug in de spotlights. Panayiotou kennen we natuurlijk veel beter als George Michael. Onlangs bracht Sony/BMG een DVD verzamelaar uit met een schat aan videoclips uit de kwarteeuw dat de van oorsprong Griekse maar in Londen geboren artiest actief is in de popindustrie. Deze verzameling bevat 40 muziekvideos met George Michael, van zijn Wham! –periode tot zijn succesvolle solocarrière. Onder andere de clips van het jaarlijkse terugkerende Wham! kerstnummer ‘Last Christmas’, het subtiele ‘Jesus to a Child’ en, naast vele anderen, het controversiële ‘Outside’. De volledige tracklisting is als volgt:

Disc 1
01 Club Tropicana – Wham!
02 Wake Me Up Before You Go-Go – Wham!
03 Freedom – Wham!
04 Last Christmas – Wham!
05 Everything She Wants – Wham!
06 I\'m Your Man – Wham!
07 The Edge of Heaven – Wham!
08 Careless Whisper
09 A Different Corner
10 I Knew You Were Waiting (For Me) (met Aretha Franklin)
11 I Want Your Sex
12 Faith
13 Father Figure
14 One More Try
15 Monkey
16 Kissing A Fool
17 Freedom 90
18 Don\'t Let The Sun Go Down On Me (met Sir Elton John)
19 Too Funky

Disc 2
20 Fastlove
21 Jesus To A Child
22 Spinning the Wheel
23 Older
24 Outside
25 As (met Mary J. Blige)
26 Freeek!
27 Amazing
28 John and Elvis are Dead
29 Flawless (Go To The City)
30 Shoot The Dog
31 Roxanne
32 An Easier Affair
33 If I Told You That (met Whitney Houston)
34 Waltz Away Dreaming
35 Somebody To Love
36 I Can’t Make You Love Me
37 Star People 97
38 You Have Been Loved
39 Killer/ Papa Was A Rollin’ Stone
40 Round Here

Commentaar

In tegenstelling tot de DVD release Ladies and Gentlemen: The Best of George Michael krijgt ook de Wham!-periode de verdiende aandacht. Daar is het verhaal voor Georgios Kyriacos Panayiotou immers allemaal mee begonnen. Na in 1984 (‘Careless Whisper’) en in 1986 (‘A Different Corner’) al solo geweest te zijn, besloot George Michael zonder zijn kompaan Andrew Ridgeley muziek te gaan maken. Eind 1986 ging Wham! officieel ter ziele en ging George Michael op zeer succesvolle wijze op eigen gelegenheid verder. Ook vinden we op deze release de clips terug van het succesvolle album ‘Patience’ waaronder het lekkere uptempo nummer ‘Amazing’.
De laatste tijd is de muziek van George Michael voor de pers van ondergeschikt belang. Men heeft het liever over zijn homosexualiteit en zijn zogenaamde uitspattingen. Het feit dat hij voor het eerst sinds lange tijd weer op tournee gaat lijkt compleet irrelevant. En dat is in mijn ogen toch zeer spijtig en doet absoluut te kort aan zijn enorme staat van dienst voor de popmuziek van de laatste vijfentwintig jaar.
Helaas ontbreekt op deze uitgave in ieder geval de clip ‘Praying for Time’, dat toch ook een sterk nummer genoemd mag worden. Hetzelfde geldt, in mijn optiek is het gemis wat minder, voor ‘Waiting for that Day’ en ‘The Strangest Thing’. Er zijn vast keuzes gemaakt, maar ik kan niet zo goed rijmen waarom ‘Praying for Time’ is gesneuveld.
In de muziekvideo van ‘Freedom 90’ laat George Michael een kwartet supermodellen opdraven om zijn plaats in te nemen, zijn platenmaatschappij Sony daarbij verwonderd achter te laten. Naomi Campbell, Christy Turlington, Linda Evangelista en Cindy Crawford nemen de teksten voor hun rekening en gaven hiermee een impuls aan het begrip supermodel.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2006
Speelduur: 199 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • PCM 2.0 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Sony BMG Music Entertainment
EAN: 886970197892

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit varieert van matig tot zeer goed. Begrijpelijkerwijs zien de clips die in de jaren tachtig op video zijn geschoten er minder strak uit dan de recent gefilmde clips van George Michael. De clips op de eerste schijf blinken dan ook niet echt uit op beeldgebied. Op de tweede schijf is het wat dat betreft beter toeven, maar de echt grote hits, en de bijbehorende clips, zijn vooral afkomstig uit de vroegere jaren van zijn carrière. Al liggen nummers als ‘Fastlove’, ‘Jesus to a Child’ en de Queen-cover ‘Somebody to Love’ natuurlijk ook prima in het gehoor. Nu we het toch over het gehoor hebben, laten we meteen even stilstaan bij de geluidskwaliteit.

Geluidskwaliteit

Twenty Five is geluidstechnisch prima te pruimen. We hebben de keuze uit een LPCM stereotrack met een bitrate van 1536 kbit/s en een Dolby Digital 5.1 track met de maximale bitrate van 448 kbit/s. De oudere nummers klinken wat vlakker en ontberen de dynamiek van de recentere songs. Mede daarom is voor de oudere nummers het PCM spoor in mijn beleving in ieder geval de juiste keuze. Sowieso vind ik persoonlijk het PCM geluid een betere indruk maken. De meerkanaals Dolby-mix klinkt bij een aantal nummers overtuigend, maar meestentijds ietwat kunstmatig. Ondergetekende koos daarom dan ook steevast voor het LPCM 2.0 spoor dat absoluut naar behoren presteert.

Extra's

Deze dubbeldisc uitgave bevat geen extra’s.

Conclusie

Fans van George Michael halen met Twenty Five een fraai clipoverzicht in huis. Ondanks dat een groot deel van het materiaal ook vertegenwoordigd is op de Ladies and Gentlemen: The Best of George Michael DVD is deze jubileumuitgave net wat completer door de aanwezigheid van de Wham!-periode en recent solomateriaal.
De beeldkwaliteit is ietwat matig voor de oudere nummers, maar het recente materiaal ziet er uitstekend uit. Qua geluid gaat onze persoonlijke voorkeur uit naar het PCM spoor, maar zoals de toevoeging persoonlijk al aangeeft hangt dit af van de eigen smaak.
Nu voor de fans maar hopen op een DVD release van het ’25 Live’-concert dat in 2006 door George Michael is gegeven. Wat dat betreft is deze release een ideale opwarmer voor wat hopenlijk komen gaat!

Laatste reacties

herci  |  25-01-2009

de live dvd zou in 'early' 2009 moeten uitkomen...en waarschijnlijk zal het een cd/dvd versie...let's cross our fingers
Lees meer >

Hugo R  |  04-01-2007

Klinkt wel interessant deze dvd, misschien eens aanschaffen als de prijs gezakt is.
Lees meer >

schnumi  |  04-01-2007

George Michael heef toch wel wat gave nummers gemaakt hoor. Alleen zal ik deze DVD ook niet halen, eerder de cd. Overigens nog een vraagje aan de crew hier i...
Lees meer >

RJ75  |  04-01-2007

Ik wacht wel op de live dvd van z'n concert van vorig jaar (als die ooit uitkomt) Voor zover ik weet zijn er geen opnames gemaakt... :-(
Lees meer >

Sander Haarmans  |  04-01-2007

Ik ben ook een liefhebber van George Michael's muziek maar dvd's met clips erop ben ik meetal niet zo'n fan van en vind ik niet echt interessant. Ik wacht wel ...
Lees meer >

RJ75  |  04-01-2007

Ik ben ook niet zo'n fan van dvd's met alle clips, maar ik hoop dat er een dvd release komt van een van de 25 Live concerten, het geluid daar was gewoon subliem...
Lees meer >

Hayko de Boer  |  03-01-2007

Lijkt me een aardige aanvulling op mijn verzameling muziek-dvd's, mede omdat ik de dvd's na 1x bekijken meestal op heb staan zonder dat ik echt naar het beeld b...
Lees meer >

Zoolander  |  03-01-2007

Ben absoluut een liefhebber van George Michael's muziek, maar deze dvd laat ik liever links liggen. Ik zou me toch maar ergeren aan de matige beeldkwaliteit. Ik...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
5.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 31
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.