Solstice

Recensent:
Marcel den Haan
14-11-2008

Totaalbeoordeling:

5.8
DVD

Solstice (DVD)
Samenvatting

De tweelingzus van Megan (Elisabeth Harnois) heeft zelfmoord gepleegd en na deze verschrikkelijke gebeurtenis probeert zij haar leven weer op te pikken. Waarom haar zus haar eigen leven heeft genomen is niet duidelijk en Megan heeft het hier dan ook erg moeilijk mee. Ze gaat met enkele vrienden naar een zomerhuisje in de moerassen van Louisiana en hier hoopt ze wat afleiding te vinden. Als de groep nog maar net aangekomen is bij het huisje, gebeuren er enkele vreemde dingen. Megan krijgt last van vreemde en nare dromen en ze is er van overtuigd dat haar zus contact wil maken vanaf de andere zijde. Ze roept de hulp in van Nick (Tyler Hoechlin) die het één en ander lijkt te weten van communiceren met de doden. De sessie waarin ze contact proberen te krijgen met Megan’s zus verloopt echter niet zoals gedacht en vanaf dat moment lijkt het hek van de dam. Is het wel Megan’s zus die contact probeert te maken en welke geheimen herbergt het huisje waarin de groep verblijft.

Commentaar

De titel Solstice verwijst naar het Engelse woord voor zonnewende, een stand van de zon die maar twee keer per jaar voorkomt. De hoofdpersoon in deze film krijgt rond deze periode last van vreemde visioenen en dromen, kort nadat haar zus zelfmoord heeft gepleegd. De prent is geregisseerd door Daniel Myrick, die ook verantwoordelijk was voor The Blair Witch Project. De twee projecten hebben echter geen raakvlakken en zijn totaal verschillende van opzet. Solstice moet doorgaan voor een horror, maar eng of bloederig wordt het nergens. Daarom kan de film beter geklasseerd worden als psychologische thriller. Het tempo ligt vrij laag en feitelijk zelfs te laag. Pas na bijna een uur komt er wat vaart in de film, maar dan zullen veel mensen al afgehaakt zijn. Ook is het verhaal wel erg voorspelbaar, hoewel we moeten zeggen dat aan het einde een aardige plotwending aanwezig is. Dit kan de film echter niet redden en het grootste probleem is dus het script. Dit is gewoon niet spannend genoeg en ook komen de karakters niet echt overtuigend over. Veel personages zijn zelfs wat irritant te noemen en voegen weinig toe aan de verhaallijn. De cast bestaat voor het grootste gedeelte uit onbekenden en niemand steekt echt met kop en schouders boven de rest uit. Net als de prent zelf zijn ook de acteerprestaties vrij tam en ongeïnspireerd te noemen. Enige naam die nog wat bekendheid geniet is die van R. Lee Ermey, de schreeuwende drill instructor uit Full Metal Jacket. Zijn rol is echter van ondergeschikt belang en ook lijkt hij nooit meer los te komen van zijn bekendste optreden in de hiervoor genoemde film. Het uiterlijk van de film is wel in orde. Zo is alles mooi in beeld gebracht en op locatie geschoten in de moerassen van Louisiana. Deze bijzondere omgeving geeft het geheel een bepaalde sfeer mee die goed overkomt op de kijker. Maar zoals gezegd weet het geheel niet overtuigen. Solstice is dan ook een matige film die zelfs voor genrefans niet interessant genoeg is. De prent is niet eng of bloederig genoeg voor horrorfans en niet spannend genoeg voor liefhebbers van thrillers. Dit gecombineerd met het tamme verloop van het verhaal en het lage tempo, maakt dit een film die je beter over kan slaan.

Solstice is door Dutch Filmworks, naast deze DVD uitgave, ook op Blu-ray Disc uitgebracht. De recensie van die uitgave is hier te lezen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 87 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664058312

Extra's

  • Also or Soon Available

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De kwaliteit van de film mag dan tegenvallen, het beeld van deze DVD ziet er prima uit. Het 2.35:1 anamorfe beeld is mooi scherp en laat redelijk veel detail zien. De fraaie natuur komt goed tot zijn recht en ook de sfeervolle beelden komen zien er goed uit. De kleuren ogen mooi fel en goed verzadigd. Zoals te verwachten valt bij een film in dit genre, zijn er aardig wat donkere scènes aanwezig. Deze zijn goed te volgen en contrast en schaduwdetail zijn dan ook ruim voldoende te noemen. Het aanwezige zwart is mooi diep van kleur. Artefacten zijn nauwelijks aanwezig, slechts wat lichte filmgrain en beeldruis. Alles bij elkaar een prima beeldkwaliteit, die sfeerverhogend werkt.
De film is verdeeld in 12 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk leesbaar met een prettig lezend lettertype.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid tijdens de film is er de keuze uit twee audiotracks in de originele Engelse taal. Namelijk een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) en een DTS 5.1 track (754 kb/s). Beide tracks klinken nagenoeg gelijk en laten een aardig ruimtelijk beeld horen, vooral tijdens de scènes met wat meer actie. Deze momenten zijn echter in de minderheid en daarom richt het geluidsbeeld zich vooral op de voorste kanalen. De frontspeakers laten de muziek en overige geluiden horen. Het geluid verdeeld zich goed over de twee kanalen. De dialogen zijn goed te volgen en komen uit de centerspeaker. De surrounds worden gebruikt voor het neerzetten van ambiance, door middel van lichte muziek en sfeergeluiden, en ook voor het weergave van effecten. Het LFE kanaal ondersteunt deze momenten, maar het laag is niet al te nadrukkelijk aanwezig. Een aardig geluid dat prima past bij de sfeer van de film. Het had allemaal net iets sfeervoller gemogen en schrikeffecten opwekken door middel van hard geluid is niet altijd even subtiel.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1, met Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) achtergrondgeluid.

Er zijn geen filmgerelateerde extra’s aanwezig, alleen wat trailers van andere Dutch Filmworks uitgaven. Waarom de extra’s van de Blu-ray Disc uitgave niet ook hier te vinden zijn, is ons een groot raadsel.

Conclusie

De tweelingzus van Megan heeft pas zelfmoord gepleegd en ze heeft het hier erg moeilijk mee. Om haar zinnen een beetje te verzetten, gaat Megan met een aantal vrienden op stap en brengt ze enkele dagen door in een vakantiehuisje. Hier krijgt ze last van vreemde dromen en krijgt ze het idee dat haar zus contact wil maken vanaf de andere zijde. Ze schakelt de hulp in van iemand die weet hoe je contact krijgt met een overledene, maar dit doet meer kwaad dan goed. Solstice is een matige film die maar matig weet te boeien. De prent is niet eng genoeg voor een horror en niet spannend genoeg voor een thriller. Het tempo ligt ook vrij laag en het duurt allemaal te lang voordat het verhaal een beetje op gang komt. De DVD is wel goed verzorgd met een prima beeldkwaliteit en een geluid dat ook voldoende is. Extra’s zijn niet aanwezig, zelfs niet die wel op de Blu-ray Disc te vinden zijn.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
4

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:4
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.