Michael Bolton - Live at the Royal Albert Hall

Recensent:
Ludo Keeris
04-06-2010

Totaalbeoordeling:

5.4
DVD

Michael Bolton - Live at the Royal Albert Hall (DVD)
Samenvatting

Op 2 en 3 november gaf Michael Bolton twee concerten in de Londense Royal Albert Hall. Dit ter promotie van zijn meest recente CD One World, One Love. Met een zeskoppige band plus zes achtergrondzangeressen speelt hij repertoire uit zijn lange loopbaan, maar niet de rock 'n roll uit zijn beginperiode. Het concert van 3 november is op beeld en geluid vastgelegd en op DVD en Blu-ray Disc verschenen. Van die opnames hebben de volgende nummers de DVD/Blu-ray Disc gehaald:
01. Soul Provider
02. Said I Loved You But I Lied
03. Hope It`s Too Late
04. To Love Somebody
05. (Sittin` On) The Dock Of The Bay
06. You Don`t Know Me
07. Summertime
08. Fly Me To The Moon
09. That`s Life
10. Murder My Heart
11. When A Man Loves A Woman
12. How Can We Be Lovers
13. Steel Bars
14. Time Love And Tenderness
15. Can I Touch You There
16. Crazy Love
17. Georgia On My Mind
18. How Am I Supposed To Live Without You
19. Just One Love

Commentaar

Michael Bolton is al sinds zijn 16e jaar actief in de muziekwereld. Hij begon met blues en AOR/Rock 'n Roll, in zijn begindagen nog onder de naam Michael Bolotin. Vanaf 1983 was het Michael Bolton en maakte hij drie zeer goede rockplaten, met The Hunger uit 1987 als artistiek hoogtepunt. Het verkocht echter voor geen meter en Michael besloot om het over een andere boeg te gooien. Aanleiding daarvoor waren niet alleen de slechte verkoopcijfers van zijn CD's, maar ook het succes van Laura Branigan met zijn nummer How Am I Supposed To Live Without You. Dat werd een grote hit in Amerika en Bolton dacht; "Als zij het kan met mijn nummers, waarom ik dan niet?" Het resultaat was de CD Soul Provider met daarop gevoelige ballads, afgewisseld met soulvolle nummers. En jawel, het succes was meteen daar! Reden voor Bolton om deze koers verder te varen en het heeft hem geen windeieren gelegd. De laatste jaren maakt hij regelmatig een CD, waaronder ook Kerst CD's en liedjes van Frank Sinatra. Zijn meest recente CD is One World, One Love. Naar aanleiding van deze CD ging hij op tournee, dat hem in november 2009 twee avonden naar de Londense Royal Albert Hall bracht. Daar bracht hij een mix van oud en nieuw, maar alle nummers stammen uit de periode sinds Soul Provider. Zijn AOR/Rock 'n Roll-periode is vergeten, met uitzondering van het Otis Redding nummer (Sittin' On) The Dock Of The Bay, wat hij lang geleden een keer heeft opgenomen voor zijn The Hunger CD. Hij brengt de nummers met gevoel en heeft een goede band achter zich staan. Hij is inmiddels 56 jaar oud, maar zijn stem is nog steeds krachtig. De ballads als How Am I Supposed To Live Without You en When A Man Loves A Woman klinken nog steeds zeer overtuigend. Van zijn nieuwere werk is vooral het vlotte Hope It's Too Late een aanwinst. Voor de fans is het in ieder geval anderhalf uur genieten, ook op DVD. Het concert is opgenomen met 11 camera's, wat voor voldoende afwisseling tussen de shots zorgt, maar de montage is vrij rustig. Dat geldt misschien ook wel voor het concert zelf, het is allemaal een beetje te rustig. Er is geen greintje spontaniteit en alles is vooraf tot op de seconde geregisseerd. Ruimte voor improvisatie of even lekker los gaan is er niet. Afgezien daarvan levert dit concert voor de liefhebber wel kwaliteit. Daar staan de songwritercapaciteiten van Michael Bolton garant voor. Persoonlijk mis ik de oude nummers, want dat was de periode waarin ik Bolton erg goed vond. Daarna ben ik afgehaakt, maar dat is dus een persoonlijke mening. Huidige fans van Michael Bolton mogen (moeten?) hier gewoon overheen stappen en kunnen genieten van deze goede concertregistratie.

Eagle Vision heeft het concert uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. Hieronder bespreken we de DVD-versie.

Filmspecs

Regisseur

Chris Cowey

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2009
Speelduur: 91 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Muziek
  • Dolby Digital 5.1 - Muziek
  • DTS 5.1 - Muziek
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Eagle Vision
EAN: 5034504977778

Extra's

  • Interview
  • Concert Countdown

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is te bekijken in een 1.78:1 anamorf beeldformaat, wat gebruikelijk is bij muziek-DVD's. Let wel: de DVD is in het NTSC-formaat, dus wie het concert via een beamer of op de PC bekijkt kan te maken krijgen met interlacing. Wie de DVD gewoon via een stand-alone speler bekijkt krijgt een helder, scherp en gedetailleerd beeld voorgeschoteld. De belichting op het podium is mooi uitgevoerd, waardoor alle muzikanten duidelijk zichtbaar zijn. Zelfs de zaal is niet geheel donker en met kleine kroonluchters redelijk sfeervol uitgelicht. Dat zorgt voor een kleurrijk geheel, waarbij de kleuren goed overkomen. Bij een enkel nummer, waarbij de belichting wat donkerder is gehouden, is een hele lichte ruis waarneembaar. Het concert is onderverdeeld in 19 hoofdstukken, waarbij elk nummer z'n eigen chapterstop heeft.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid is er de keuze uit een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s), een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) en een DTS 5.1 (754 kb/s) track. Het DD 2.0 geluid heeft een (te) lage bitrate voor muziek om gedetailleerd te klinken. Daartegenover staan twee uitstekende multi-kanaal tracks. Vooral het DTS-geluid klinkt prachtig. Zeer gedetailleerd, krachtig en dynamisch. Zowel het DTS als het Dolby Digital geluid hebben een mooie balans tussen front- en surroundspeakers. De voorste kanalen zorgen voor de basis, waarbij in de achterste kanalen de ruimtelijke werking via publiek en akoestiek van de zaal aanwezig is. Het LFE-kanaal zorgt voor een strakke laagweergave, zonder echter tot het uiterste te gaan. Daarmee heeft de DVD een mooi gebalanceerde soundtrack gekregen.

Extra's

De DVD heeft menuschermen in 1.78:1 anamorf beeldformaat met stukken uit het concert als achtergrondgeluid. Er staan twee extra's op de DVD, die beide niet Nederlands ondertiteld zijn.

Concert Countdown (9 min)
Een korte reportage over de voorbereidingen voor de concerten in de Royal Albert Hall, inclusief de voorbereidingen voor de opnames op beeld en geluid. Sommige delen zijn niet goed te verstaan en door het ontbreken van ondertiteling is het dan soms lastig te volgen.

Interview (28 min)
Een openhartig interview met Michael Bolton waarin hij terugkijkt op zijn carrière en hoe hij er toe kwam om zijn carrière een andere richting te geven. Hij praat lekker vlot en weet de aandacht goed vast te houden. Hier is de mogelijkheid om Engelse ondertiteling te kiezen.

Conclusie

Op 2 en 3 november 2009 gaf Michael Bolton twee concerten in de Royal Albert Hall in Londen. Het concert van de tweede avond is uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. Bolton weet zijn nummers uitstekend te brengen. Hij speelt alleen nummers uit zijn tweede carrière, de rock 'n roll-tijd is achterwege gebleven. De DVD heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Als meest interessante extra is een openhartig interview met Bolton te bekijken. Jammer dat de rock 'n roll-periode niet aan de orde komt, voor de rest is het een uitstekende concertregistratie.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
2.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.