Canadian Bacon

Recensent:
Koen Koene
05-03-2004

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Canadian Bacon (DVD)
Samenvatting

Geconfronteerd met dalende waarderingscijfers en ontevreden wapenfabrikanten, besluit de president van de VS (Alan Alda) om een nieuwe Koude Oorlog in het leven te roepen. Maar met wie? De Russen zijn geen optie, en alle andere grote vijanden zitten vast of zijn dood. De oplossing: Canada, de vreedzame buur van Amerika met zijn overdreven vriendelijk inwoners. Na een bombardement aan mediapropaganda verliezen de Amerikanen geen tijd en verbranden symbolisch hun schaatsen en boycotten massaal het Canadese bier. Maar wanneer de stuntelige sheriff Boomer (John Candy) en zijn hulpsheriff Honey (Rhea Perlman) besluiten om de zaken in eigen handen te nemen en een preventieve aanval uitvoeren, blijken zij al snel verwikkeld te zijn geraakt in een internationaal conflict dat enorm uit de hand gaat lopen.

Commentaar

Vorig jaar won Michael Moore een Oscar voor de documentaire Bowling for Columbine. Acht jaar daarvoor, in 1995, waagde de documentairemaker met Canadian Bacon zijn eerste en tot dusver enige uitstapje in de wereld van de avondvullende speelfilm. Het eindresultaat is een comedy, inclusief – hoe kan het ook anders met Moore aan het roer – een satirische blik op Amerika (en deels ook Canada). Dit blijkt natuurlijk meteen uit het uitgangspunt van het verhaal: de Amerikaanse president wil een oorlog beginnen om zijn populariteit te doen stijgen en de aandacht van een aantal negatieve ontwikkelingen af te leiden. Men gaat op zoek naar een tegenstander en een reden om deze de oorlog te verklaren, en vindt deze in buurland Canada. Klinkt bekend? Het had zo een sneer kunnen zijn naar de Irak-oorlog van afgelopen jaar. Met deze om twijfelachtige redenen gevoerde oorlog tegen Irak nog vers in het geheugen is Moore’s boodschap dan ook zeer actueel (het lijkt soms wel of Moore helderziend is, kijk maar eens naar het tweede screenshot). Canadian Bacon moet het vooral hebben van de scherpe satire en het maatschappijkritische aspect. Na een vermakelijke eerste helft raakt men echter steeds verder door de kritische stof heen, zodat er meer nadruk komt te liggen op verhaal en plot. En daar schiet de film wat tekort. Ook de hoeveelheid geslaagde grappen valt ietwat tegen, vooral in de tweede helft. Aan de cast zal het niet liggen, want John Candy, Rip Torn en Kevin Pollack doen hun best met het materiaal dat ze aangereikt krijgen. In essentie is Canadian Bacon een film met een goed uitgangspunt voor een sketch of korte film, maar een te magere opzet om anderhalf uur hilarisch te blijven. Toch is het al met al best een onderhoudende satire, al wordt deze zoals gezegd gaandeweg wat flauw. Aardig voor de Moore-fan, maar verwacht geen tweede Bowling for Columbine.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1995
Speelduur: 91 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Frans, Spaans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: MGM
EAN: 8712626030195

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De anamorfe transfer die je op de DVD van Canadian Bacon aantreft heeft de oorspronkelijke verhouding van 1.85:1 behouden. Het beeld oogt lekker scherp, natuurgetrouw en helder en maakt hierdoor een zeer solide indruk. Ook positief is dat edge enhancement slechts in zeer lichte mate gebruikt is. Toch is er een noemenswaardig minpunt, namelijk de vuiltjes in het beeld. Zo erg als in de eerste minuten van de film wordt het verderop nergens, maar toch zijn er wel degelijk een aantal scènes met een tamelijk storende hoeveelheid ongerechtigheden. Maar verder is het een prima transfer.

Geluidskwaliteit

Geen 5.1-geluid op deze DVD, maar \'slechts\' een Dolby Digital 2.0-surroundtrack (192kbit/s). Niet dat dat heel erg is, want het spoor presteert naar behoren. Zo heeft het een nette stereospreiding, en is het vrij van ruis. Ook over de klank valt weinig te klagen, met als enige kanttekening dat het geluid soms een tikje aan de schelle kant is. De surroundactiviteit blijft beperkt tot wat zachte muziek en subtiele ambiance, en speelt dus geen overweldigende rol in het geheel. Geen erg spectaculaire track, maar zeker voldoende voor een film als dit.

Extra's

Op deze Big Deal-DVD vind je enkel de originele bioscooptrailer (1.85:1 anamorf, DD 2.0) als toevoeging. De trailer is niet Nederlands ondertiteld.

Conclusie

Canadian Bacon is een comedy van de Oscarwinnende documentairemaker Michael Moore (Bowling for Columbine). De film verhaalt over een oorlog van Amerika tegen Canada, opgezet om de populariteit van de president te verhogen en de wapenhandelaren tevreden te stemmen. De film heeft zeker zijn momenten en is als geheel best onderhoudend, maar wordt op den duur wat flauw. De DVD heeft een prima beeldkwaliteit en bovengemiddeld 2.0-geluid. Qua extra’s alleen een trailer, maar het is dan ook een Big Deal-uitgave. Een aardige DVD voor de Moore-fan.

Laatste reacties

Nathan Strik  |  07-03-2004

Maar het is inmiddels toch wel bekend dat 'Bowling for Columbine' een aantal in scene gezette opnames bevat, en derhalve wellicht ook in de categorie SPEELfilm ...
Lees meer >

Richard B.  |  05-03-2004

In de aankondiging van de redactie wordt vermeld dat deze film de ENIGE SPEELfilm van Michael Moore zou zijn. Maar het is inmiddels toch wel bekend dat 'Bowlin...
Lees meer >

Frank Gozeling  |  05-03-2004

In de aankondiging van de redactie wordt vermeld dat deze film de ENIGE SPEELfilm van Michael Moore zou zijn. Maar het is inmiddels toch wel bekend dat 'Bowlin...
Lees meer >

Furanku  |  05-03-2004

Helaas.. de film kon mij niet boeien.. Ik heb btw gister wel Planes, Trains & Automobiles opgehaald 8)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
5.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 41
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.