Parallax View, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
07-04-2004

Totaalbeoordeling:

7.1
DVD

Parallax View, The (DVD)
Samenvatting

Op de top van de ‘Space Needle’ toren in Seattle wordt senator en mogelijke presidentskandidaat Carroll (Bill Joyce) vermoord. De ogenschijnlijke dader komt om bij zijn vluchtpoging. Een onderzoekscommissie concludeert na drie maanden onderzoek dat de dader alleen werkte en psychisch gestoord was.
Joe Frady (Warren Beatty) is een journalist die bezig is met verhalen over drugs. Alleen zijn de verhalen van Frady niet allemaal geheel juist, dit tot ergernis van zijn baas. Frady moet de volgende dag de saaie gemeenteraadsvergadering verslaan. Maar dan komt ’s avonds Lee Carter (Paula Prentiss) bij hem op bezoek. Zij was toentertijd een van de getuigen van de moord op senator Carroll. Zij is ervan overtuigd het slachtoffer te worden van een moordaanslag, want zes andere getuigen zijn al onder mysterieuze omstandigheden omgekomen. Als kort daarna Lee inderdaad ook mysterieus omkomt, begint Joe een onderzoek. In zijn onderzoek komt Joe de Parallax Corporation op het spoor en denkt dat het een dekmantel is voor een netwerk van goed getrainde moordenaars. Joe bedenkt een plan om in de Parallax Corporation te infiltreren. De bizarre waarheid waarmee Joe wordt geconfronteerd is erger dan hij ooit had kunnen vermoeden.

Commentaar

The Parallax View is de tweede van drie politiek thrillers die regisseur Alan J. Pakula in de jaren ’70 heeft gemaakt. Het is van de drie ook de minst bekende. De andere twee films zijn Klute (1971) met Donald Sutherland in de hoofdrol en All the President’s Men (1976). De laatste het meest bekend, gebaseerd op het Watergate schandaal en met Robert Redford en Dustin Hofmann in de hoofdrol. Alle drie films behoren tot één van de beste en meest intrigerende politieke thrillers, ingegeven door het vermoeden dat binnen de (Amerikaanse) overheid geheime organisaties werkzaam zijn die op duistere wijze de politiek in haar greep heeft. Uiteraard vond dit soort ideeën toentertijd goede bodem bij het publiek. Vooral ingegeven door de complottheorieën inzake de moord op president Kennedy in 1963 en natuurlijk de Watergate affaire. Pakula heeft met The Parallax View een film gemaakt die langzaam in spanning opbouwt. Hierbij ook geholpen door de spaarzaam gebruikte, prima muziek van Michael Small. Goed beschouwt moet je erg onrustig worden bij de complottheorie die Pakula je voorschotelt. Dezelfde onrust die jaren later een televisieserie als X-Files, waarin ook een complottheorie centraal staat, wederom teweeg brengt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 1974
Speelduur: 98 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865559291

Extra's

  • Bioscooptrailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op deze DVD staat de film in het originele 2.35:1 beeldformaat, waarbij het beeld anamorf is vastgelegd. Het beeld ziet er redelijk goed uit. Positief is het kleurrijke en contrastrijke beeld, meteen redelijk scherp beeld. Kleuren doen soms iets gedateerd aan. De detaillering in het beeld is matig, mede ook veroorzaakt doordat het beeld meestentijds vrij donker is. Zwartniveau is niet geheel ideaal, waardoor diepzwart met name bij donkere scènes net niet zwart genoeg is. Filmgrain is nauwelijks aanwezig is het beeld. Wel wordt het beeld ontsiert door vele kleine witte spetters als gevolg van vuil of beschadigingen. Aliassing en moiré zijn af en toe ook duidelijk te zien.
De film is verdeeld in 15 chapterstops. De laagwisseling bij deze DVD-9 (dubbellaags) is kort waarneembaar, maar niet storend geplaatst. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een prima lettertype en staat redelijk geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige mono soundtrack staat ook mono op de DVD. De soundtrack is een Dolby Digital 2.0 (bitrate 192 kb/s) soundtrack, waarbij het linker en rechterkanaal dezelfde informatie krijgt, waardoor het geluid mono is. Het is goed dat men op deze wijze een monotrack op DVD zet. Als men slechts één geluidsspoor zou gebruiken, zou het geluid alleen uit de centerspeaker komen. Met een DD2.0 track komt het geluid uit de, meestal kwalitatief betere, frontspeakers.
De film is voornamelijk dialoog georiënteerd, dus meestentijds ervaar je de monotrack niet als gemis. De spaarzame momenten dat er wel muziek wordt gebruikt, komt deze met een zeer beperkt frequentiebereik uit de speakers. De muziek klinkt daardoor te schel. Bij enkele scènes klinken de geluidseffecten veel te luid ten opzicht van de dialogen. Ook deze effecten klinken erg gedateerd door de afwezigheid van het laag. De dialogen zijn verder goed te verstaan, maar klinken ook gematteerd door de beperkingen in het hoog.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische plaatjes zonder achtergrondgeluid. Enig extra is een Theatrical Trailer (~2 minuten) in 2.35:1 anamorf beeldformaat voorhanden. Bij de DVD zit een inlay met de tracklisting.

Conclusie

The Parallax View is een drama over de paranoia van één man. Één van de beste politieke thrillers van regisseur Alan J. Pakula. In de hoofdrol Warren Beaty als de journalist Joseph Frady die een omvangrijk geheim netwerk van huurmoordenaars op het spoor komt.
Paramount heeft de film uitgegeven in de budgetserie Stars for Sale. Beeld is het originele cinemascope breedbeeld, de kwaliteit hiervan is redelijk goed. Geluid is mono gebleven en klinkt vrij gedateerd. Een bioscooptrailer is het enige extra op deze DVD. Deze DVD uitgave is niet echt een aanrader is, de film daarentegen wel.

Laatste reacties

Dennis Kuijper  |  02-02-2007

The Parallax View (1974) Joe Frady is een verslaggever die samen met zeven anderen getuige is van een moord aanslag op een belangrijke politicus. Als er van de...
Lees meer >

Swanski  |  11-11-2006

Dit is een minder bekende film van Pakula die vaak door mensen als ondergewaardeerd wordt gezien. Twee jaar later maakte hij het meeslepende en zeer interessant...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  08-04-2004

Inderdaad een hele goede film, maar toch ook weer niet meer van deze tijd. Pakula heeft een aantal zeer interessante films gemaakt en deze hoort daar zeker bij....
Lees meer >

Zoolander  |  08-04-2004

Fantastische film, maar niet geschikt voor iedereen. Het verhaal kent weinig aktie, en zal liefhebbers van een snellere film zeker irriteren. Wie echter kan gen...
Lees meer >

Richard B.  |  07-04-2004

Ik heb hem nog nooit gezien maar ik hoor veel positieve dingen over deze film. Als ie op het niveau van All the presidents men zit dan is dit er zeker eentje di...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:4
Extra's:1
6.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 21
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.