Ghost Rider - The Final Ride

Recensent:
Eric van Ballegoie
07-05-2004

Totaalbeoordeling:

4.8
DVD

Ghost Rider - The Final Ride (DVD)
Samenvatting

Stockholm, Zweden, de zomer van 2002. Een snelle Suzuki motor komt te voorschijn uit een garage. Zowel rijder als motor zijn vrijwel onzichtbaar tegen de donkere achtergrond. Al snel bekijken we de gebeurtenissen vanuit het perspectief van de rijder en jagen we met ongelofelijke snelheden door het verkeer dat de stad verlaat.
Is dit allemaal echt, of is het computerspel op warp-snelheid?... Maar dat lijken toch échte auto\'s waar we op af rijden, en ook de vrachtwagens die ons tegemoet komen zien er gevaarlijk echt uit. Motor-mythe, een gevaar voor motorrijders of een meester in zijn vak? Misschien is de Ghost Rider die op deze film wordt gevolgd wel al die zaken samen. Of is deze man zojuist ontsnapt uit een extra bewaakte inrichting?

Commentaar

Bovenstaande tekst is de lezen op de achterkant van de DVD-hoes van de DVD \'Ghost Rider - The Final Ride\'. Deze in 2002 opgenomen DVD valt moeilijk binnen een bestaande categorie te plaatsen. Kort gezegd komt het er op neer dat we een wegpiraat op de motor volgen met behulp van on-board camera\'s. En dan niet een wegpiraat zoals we ze kennen van blik op de weg, maar iemand die echt meerdere steekjes los heeft. Zo zien we de persoon, wiens identiteit uiteraard geheim blijft, met snelheden die de 300 km/h benaderen tussen normaal verkeer door schieten met een snelheidsverschil van zo\'n 200 km/h. Zelfs op provinciale wegen waar tegenliggers rijden neemt de Ghost Rider nauwelijks gas terug wat er in sommige gevallen op neer komt dat hij een vrachtwagen inhaalt terwijl er op datzelfde moment een tegenliggende vrachtwagen voorbij komt. Kort samengevat: Totaal gestoord en ontzettend onverantwoordelijk.
De productie van de DVD is echter professioneel opgezet en het team bestaat duidelijk uit meerdere mensen. Gedurende de ritten die we op de DVD te zien krijgen wordt meerdere malen geswitcht naar camera\'s langs de weg, wat aangeeft dat er volgens een uitgedacht plan met groep mensen wordt gewerkt.
Aan de ene kant zijn de Ghost Rider DVD\'s fascinerend om naar te kijken, aan de andere kant moeten we ons serieus afvragen of dit soort entertainment echt \'leuk\' is. Tot nu toe is er bij de opnames niets fout gegaan, maar er wordt zodanig met het lot gespeeld dat het haast niet anders kan of het moet fout aflopen met deze perso(o)n(en). En dan hebben we het nog niet over de medeweggebruikers die zich werkelijk een ongeluk moeten schrikken op het moment dat ze zig-zaggend met bijna 300 km/h worden ingehaald door een gek op een motor. Verantwoord entertainment? Eigenlijk absoluut niet!

Filmspecs

Regisseur

Onbekend

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 0
Jaar: 2003
Speelduur: 100 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: GhostRiderMovie
EAN: -

Extra's

  • Vele, zie onder

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het gros van de beelden dat we op deze DVD te zien krijgen is afkomstig van camera\'s die gemonteerd zijn op de Suzuki GSX-R1000 motor van de Ghost Rider. De professionaliteit van de crew die deze DVD gemaakt heeft spreekt uit de beelden die we te zien krijgen. De motor heeft zowel naar boven (in de kuip) als naar achteren een camera en er wordt vaak van beeld gewisseld. De kwaliteit van de beelden is over het algemeen redelijk tot goed. In sommige gevallen wil de kleurbalans wel eens niet helemaal kloppen en ook zijn enkele shots niet helemaal stabiel als gevolg van de trillingen binnen de motor, maar het gros van de beelden is van voldoende kwaliteit.
De gebruikte camera\'s leveren uiteraard interlaced beeld, en dat is dus ook het formaat waarin de beelden op de DVD zijn opgeslagen. Het formaat van alle beelden is 4:3 en ondertiteling is niet aanwezig.

Geluidskwaliteit

Tja, wat kunnen we er over zeggen. De opgevoerde Suzuki GSX-R1000 en GSX-R1300 Hayabusa Turbo motoren die op de DVD gebruikt worden produceren zodanig veel lawaai dat het geluid eigenlijk vrijwel continu overstuurd is. Het gebrul van de motoren is dus alles behalve ruiver, de muziek die de makers onder de DVD hebben gezet is dat gelukkig wel. Waar er op de DVD wordt gesproken gebeurt dit in de Engelse taal. De Dolby Digital 2.0 soundtrack heeft een bitrate van 384 kb/s en bevat eigenlijk weinig opmerkelijke aspecten, buiten het veelal overstuurde geluid van de motoren.

Extra's

Op de Ghost Rider DVD\'s is het moeilijk aan te geven wat de hoofdfeature is en wat de extra\'s zijn, de DVD bestaat namelijk uit allemaal losse onderdelen, er is niet één hoofdfilm aan te wijzen. We zullen alle onderdelen van de DVD hieronder dus bespreken, als ware het allemaal extra features.

Jump The Globe (1 min)
In een korte clip krijgen we hier te zien hoe de Ghost Rider door een aangestoken benzinespoor racet terwijl mede weggebruikers verschikt proberen de vlammen te ontwijken

Uppsala Run (17 min)
De snelweg van Stockholm naar het plaatsje Uppsala is 68 km lang en normaal gesproken is het vrijwel ondoenlijk om dat binnen een half uur te rijden. De Ghost Rider probeert de route echter binnen een kwartier te rijden en van het begin tot het eind van de rit kijken we mee met beelden afkomstig van de onboard camera die in de kuip gemonteerd is. De toerentellen en snelheidmeter zijn continu in beeld en we zien duidelijk dat den snelheid, in druk verkeer, zelden onder de 240 km/h komt, het grootste deel van de rit wordt zelfs volbracht op de maximale snelheid van de GSX-R100, ongeveer 299 km/h. Momenten waarop het bijna misgaat worden doormiddel van een picture-in-picture schermpje in het beeld herhaald. Uiteindelijk stopt de klok na 14 minuten en 55 seconden en zijn we \'veilig\' en wel in Uppsala aangekomen.

The Castle Siege (1 min)
Wat is er leuker dan een beetje provoceren? In dit korte filmpje rijdt de Ghost Rider eerst een keer op zijn achterwiel voorbij een paleis in Stockholm om er vervolgens met een enorme burn-out aan voorbij te trekken, waarbij de wachtstaande militair zijn wapen trekt.

Brostugan (3 min)
In een plaatsje buiten Stockholm genaamd Brostugan komen motorliefhebbers \'s avond vaak bij elkaar. Uiteraard is ook de politie bij dergelijke meetings van de partij. Dit weerhoudt de Ghost Rider er echter niet van om wheelies en burn-outs te maken. De politie die hem achterna gaat heeft hierbij uiteraard geen schijn van kans.

Taunting The Law (4 min)
Meer gespeel met de politie zien we in deze clip waar de Ghost Rider expres de politie opzoekt op de snelweg om hen vervolgens het nakijken te geven wanneer zij het gas er flink op zet.

Stockholm Run (21 min)
Vrijdag de 13e lijkt de Ghost Rider wel een geschikte dag om wat nieuws te proberen. Het idee is om een \'rondje\' om Stockholm te rijden, en dat uiteraard in zo min mogelijk tijd. Nu is het helaas wel zo dat de ring rond deze stad vrij druk is en dat helpt onze duistere vriend uiteraard niet echt mee. Toch lukt het om om een compleet rondje Stockholm in recordtempo voor elkaar te krijgen.

Brostugan Part 2 (2 min)
We gaan weer terug naar de motor-meetings in Brostugan en omdat de politie de vorige keer eigenlijk geen partij kon bieden aan de Ghost Rider heeft hij er nu voor gekozen om het hen iets gemakkelijker te maken, en hij komt op de fiets. Helaas wordt hij nu wel naar de kant van de weg gehaald, echter zonder consequenties

The Hayabusa Ride (3 min)
Een normale GSX-R1000 is voor de Ghost Rider niet genoeg meer en dus neemt hij de GSX-R1300 Hayabusa Turbo, een motor met meer dan 417 PK! De teller van deze motor gaat tot 340 km/h en in dit filmpje zien we hem werkelijk naar die snelheid toe schieten. De 417 pk\'s die de motor sterk is zorgen er zelfs voor dat hij met ruim 330 km/h op de teller nog een wheelie weet te trekken.

Bovenstaande onderdelen horen eigenlijk tot het hoofddeel van de DVD, onder het kopje extra\'s vinden we nog een aantal andere clips, te weten:

Ghost Rider Day (3 min)
Op, waarschijnlijk, een vliegveld komen een aantal motorliefhebbers bijeen om naar hartelust te stunten. In een clip van drie minuten krijgen we een impressie van wat hier gebeurde.

Joyride (3 min)
In een clipje van drie minuten zien we de Ghost Rider hier nogmaals scheuren op de verschillende motoren. Dit clipje is uitgevoerd in 16:9 letterbox formaat waarbij het originele 4:3 beeld vervormd is tot 16:9. Het nut hiervan ontgaat ons compleet. De clip is een samenvatting van de beelden die elders op de DVD al eerder te zien waren.

Trailer (2 min)
Ook een trailer van de DVD mag niet ontbreken. In iets meer dan twee minuten komen hier de meest spectaculaire momenten van de DVD voorbij.

Xtreme Days (14 min)
Nog een clip, ditmaal een langere, waarin we een aantal motormuizen capriolen zijn uithalen die onder het kader \'don\'t try this at home\' vallen.

Conclusie

Tot nu toe zijn er twee Ghost Rider DVD\'s uitgekomen waarvan we de eerste hier bespreken. De DVD\'s zijn, voorzover ons bekend, gewoon legaal verkrijgbaar in Nederland. De praktijken die we te zien krijgen zijn dat echter alles behalve. De mensen die deze DVD\'s maken hebben weinig respect voor hun leven en dat van medeweggebruikers en het is dus de vraag of dit echt \'leuk\' entertainment is. Die vraag zullen wij niet beantwoorden, wat we wel over de DVD kunnen zeggen is dat het een uniek product is dat in redelijke kwaliteit is uitgevoerd en zeker het nodige stof zal doen opwaaien.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door GhostRiderMovie.

Lees meer

Laatste reacties

Chris W  |  09-05-2004

OK, leuk en aardig die discussie over normen en waarden, maar ff over de DVD zelf, er is een leuke opsomming van alle features... en als dit werkelijk alles is,...
Lees meer >

Mike Philippens  |  08-05-2004

Het vergelijk met bv. 2f2f houdt geen stand, dat is een stripverhaal.... Vertel dat tegen al die jochies die na het verschijnen van de film hun Daihatsu Cuor...
Lees meer >

Mike Philippens  |  08-05-2004

D'r moet maar net nog zo'n sukkel door iets dergelijks 'geinspireerd' worden en vervolgens je dochter/zoon/partner etc. net niet kunnen ontwijken... Klinkt erg...
Lees meer >

JFC_  |  08-05-2004

Leuke discussie! :lol: Ikl vraag me alleen af in hoeverre mensen die zich hier druk over maken zich druk maken bv Idols, sex op tv of Jackass. Als je het ...
Lees meer >

Duncan _206  |  08-05-2004

Crusty demons of dirt zijn ook totaal gestoorde gasten, met parachutes aan hun crossmotoren het vliegtuig uit enzo. Zo heb je er wel meer , Las Vegas Extreme's ...
Lees meer >

jgro  |  07-05-2004

D'r moet maar net nog zo'n sukkel door iets dergelijks 'geinspireerd' worden en vervolgens je dochter/zoon/partner etc. net niet kunnen ontwijken... De schei...
Lees meer >

Zaltman  |  07-05-2004

Heb net een paar clipjes gezien bij de officiele site en het ziet er toch echt spectaculair uit! Een keertje huren/zien kan geen kwaad denk ik.
Lees meer >

Ronald Stiebolt  |  07-05-2004

Ik hoor wat je zegt Mark maar er is m.i. toch een substantieel verschil: zodra we op moeten gaan letten wat er uit films kan worden nage-aapt blijven er weinig ...
Lees meer >

Mark S  |  07-05-2004

Het vergelijk met bv. 2f2f houdt geen stand, dat is een stripverhaal.... Vertel dat tegen al die jochies die na het verschijnen van de film hun Daihatsu Cuor...
Lees meer >

Nathan Strik  |  07-05-2004

Ik herinner me ineens een door mijzelf bedacht gezegde: ;) "Je kunt een hoop stront op een glimmend schijfje zetten, maar het blijft een hoop stront." Ove...
Lees meer >

Major Goodvibes  |  07-05-2004

Zo, veel moraalridders hier. En ook iemand die klaagt over de beeld en geluidskwaliteit. Ghostrider is gewoon adrenaline op een schijfje, meer niet. Met gelik...
Lees meer >

Pat  |  07-05-2004

Natuurlijk is dit onverantwoord rijgedrag!! Dat is een duidelijke zaak, maar de eerlijkheid te zeggen dat het wel zeer vermakelijk is om naar te kijken ondanks ...
Lees meer >

oedsie  |  07-05-2004

Natuurlijk is dit onverantwoord rijgedrag!! Dat is een duidelijke zaak, maar de eerlijkheid te zeggen dat het wel zeer vermakelijk is om naar te kijken ondanks ...
Lees meer >

Ronald Stiebolt  |  07-05-2004

D'r moet maar net nog zo'n sukkel door iets dergelijks 'geinspireerd' worden en vervolgens je dochter/zoon/partner etc. net niet kunnen ontwijken... De schei...
Lees meer >

Mark S  |  07-05-2004

Wel grappig (te zien op de site) is hoe de Ghostrider de bebouwde kom onveilig maakt op een sneeuwscooter, en volledig opgetuigd in motorpak, gezeten op een cro...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:5
Extra's:7
2.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 67
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.