Nachtrit

Recensent:
Ludo Keeris
03-07-2007

Totaalbeoordeling:

7.2
DVD

Nachtrit (DVD)
Samenvatting

Dennis (Frank Lammers) is een taxichauffeur in Amsterdam. Hij wil samen met zijn broer Co (Fedja van Huêt) een limousineservice beginnen. Daar heb je een vergunning voor nodig en die zijn niet makkelijk te verkrijgen. Om zijn droom toch te verwezenlijken sluit hij zich aan bij de Motax-centrale van Ome Jan (Henk Poort). Daarvoor moet Dennis zich wel voor tonnen in de schulden steken, maar dan heeft hij een vergunning en kan hij ook in een mooie auto rijden. Als de regering een nieuwe taxiwet invoert waarbij iedereen een goedkope vergunning kan kopen wordt het werk voor Dennis erg lastig. Hij zit met een peperduur contract, terwijl zijn inkomsten drastisch teruglopen. Afbetalen van zijn schuld loopt vertraging op en Dennis lijkt zich in een uitzichtloze situatie te bevinden.

Commentaar

In 2000 regisseerde Dana Nechushtan (van Palestijnse afkomst) de geflopte bioscoopfilm Total Loss. Verder regisseerde ze onder meer de TV-film Offers en de serie Dunya & Desie. Haar tweede bioscoopfilm is Nachtrit en dit is een prachtige film. Het verhaal is gebaseerd op de taxioorlog die speelde in Amsterdam in 2000. Scenarist Franky Ribbens deed veel research voor zijn scenario, waarbij hij contact had met veel taxichauffeurs die de strijd tussen chauffeurs van taxicentrale TCA en vrije rijders van dichtbij meemaakten. Frank Lammers was zo onder de indruk van het script dat hij dolgraag de rol van Dennis wilde spelen. En hij speelt ook voortreffelijk. Hij heeft zichzelf een typisch Amsterdams accent aangemeten en weet erg te overtuigen als taxichauffeur met een droom. Dana Nechushtan weet de grimmige sfeer van de taxioorlog prima neer te zetten. Een groot gedeelte van de film speelt zich ’s nachts af en dat bevordert deze sfeer (extra). Wat ook goed werkt is het naturel taalgebruik van de acteurs. Typisch Amsterdams taalgebruik zoals taxichauffeurs dat doen, een beetje humor, af en toe wat schelden of soms discriminerende opmerkingen maken. Het is zeker niet braaf wat de heren chauffeurs soms uitkramen! Maar het past wel uitstekend bij de film en het is goed dat er wat dat betreft niet teveel bijgeschaafd is. De karaokescènes hadden wat mij betreft wat korter gemogen, maar liefhebbers van het Amsterdamse levenslied komen zeker aan hun trekken bij deze film.

Frank Lammers en Fedja van Huêt kregen beiden voor hun rol een Gouden Kalf tijdens de Nederlandse Filmdagen. Twee weken later ging de film in de bioscoop in première. Daar had hij, ondanks de overwegend positieve recensies, niet veel succes. Hopelijk lukt dat met de DVD beter.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 100 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777059548

Extra's

  • Trailer
  • Making Of
  • Nachtwerk
  • Nachtrit op het Nederlands Filmfestival

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op de DVD staat een transfer in 2.35:1 anamorf beeldformaat, wat gelijk is aan de bioscoopversie. De film is gedraaid op 35mm, wat ten goede komt aan het detail. Er zijn veel nachtscènes, waarbij de filmkorrel meevalt, maar niet afwezig is. De scherpte is bovengemiddeld, met af en toe toch nog wat onscherpe gedeeltes. Edge-enhancement is niet aanwezig. De kleuren zijn bewust wat grauwer en blauwachtig, wat de grimmige sfeer ten goede komt. Het zwartniveau is in orde, maar het contrast is wat aan de hoge kant. Het camerawerk is soms wat onrustig, wat de suggestie wekt dat er vanuit een point of view van een persoon gefilmd wordt, wat dan niet zo blijkt te zijn. Een iets strakkere cameravoering had het op de juiste momenten wat rustiger gemaakt.

Geluidskwaliteit

De DVD heeft een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) en een DTS 5.1 (754 kb/s) geluidstrack. Beide klinken behoorlijk overtuigend. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van alle beschikbare kanalen. Dialogen zijn over het algemeen goed verstaanbaar en komen voornamelijk uit het middenkanaal, maar in enkele scènes – in de garage bijvoorbeeld – is er echo van de dialogen in de front- en achterkanalen hoorbaar. Dit geeft een goed ruimtelijk karakter aan het geluid. Een enkele keer is de echo in de achterkanalen echter niet op z’n plaats. Sommige geluidseffecten (vechtscènes) en atmosferen zijn iets te vet aangezet, maar voor de rest komt alles heel naturel en geloofwaardig over. Het geluid is rijk aan detail en het is duidelijk dat hier veel aandacht aan is besteed. De geluidseffecten in de achterkanalen zijn niet in split-surround. De filmmuziek van Han Otten is over het algemeen erg sfeervol en ook de liefhebbers van de Amsterdamse smartlappen worden goed bediend.

Extra's

De DVD heeft een geanimeerd menu in 1.78:1 anamorf beeldformaat. Het geluid is een fragment uit het nummer Feel It van Intwine, wat ook in de film te horen is. Naast de extra’s zoals hieronder beschreven zijn er ook nog drie trailers van andere Nederlandse films te zien die ook door A-Film worden uitgegeven, nl. Zwartboek, Ober en De Dominee. Alle items beschikken over Nederlandse ondertiteling voor doven en slechthorenden.

Trailer (1¾ min)
De trailer van de film. De muziek staat er zo hard onder gemixt dat de dialogen nauwelijks verstaanbaar zijn. Maar verder geeft het wel goed de sfeer van de film weer. Het beeld is in 2.35:1 anamorf formaat en in Dolby Digital 5.1 geluid.

Making Of (26 min)
Een making of met veel fragmenten uit de film en interviews met cast en crew. Ze leggen uit wat hun rol is en waar de film over gaat en hoe de verhoudingen binnen de film liggen. Een vrij standaard making of, die niet slecht is, maar we hebben het allemaal al eerder gehoord. Het is gedraaid in 1.33:1 beeldformaat en DD 2.0 geluid.

Nachtwerk (14½ min)
Veel scènes in de film spelen zich ’s nachts af. In dit item wordt getoond hoe een scène op het Rembrandtplein in Amsterdam wordt opgenomen. Je krijgt een goede indruk hoe de scène uiteindelijk tot stand komt. Er zijn een flink aantal figuranten aanwezig, waaronder veel echte taxichauffeurs. Tussendoor zijn interviewtjes te zien met acteurs Frank Lammers en Hans Kesting, scenarioschrijver Franky Ribbens en directeur van Taxi Direct (de concurrent van TCA). Het beeld is in 1.33:1 formaat en het geluid is DD 2.0.

Nachtrit op het Nederlands Filmfestival (13 min)
Nachtrit ging in première op het Nederlands Filmfestival in Utrecht in september 2006. Je krijgt de aankomst te zien van de cast en crew bij de bioscoop en er zijn een paar gesprekjes met de betrokkenen. Ook zijn er beelden te zien van de afterparty en de uitreiking van het Gouden Kalf aan Frank Lammers. Het beeld heeft een 1.33:1 formaat en het geluid is DD 2.0.

Conclusie

Dennis is taxichauffeur en om zijn droom van een limousineservice waar te kunnen maken moet hij een dure taxivergunning kopen. Hij steekt zich hiervoor diep in de schulden, maar kan dan wel aan de slag. Als er kort daarna een nieuwe taxiwet wordt ingevoerd waarbij iedereen goedkoop aan een vergunning kan komen is die van Dennis niets meer waard. Hij kan z’n schuld niet meer tijdig aflossen en komt steeds meer in de problemen.
Nachtrit is een prachtige film die een goed beeld geeft van de taxioorlog in Amsterdam in 2000. De grimmige sfeer komt duidelijk over en het acteerspel is erg goed. De DVD heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit en bevat aardige extra’s, waarbij het item Nachtwerk het meest interessant is. Een van de beste (Nederlandse) films van de laatste tijd, die een succesvolle DVD-verkoop verdient.

Laatste reacties

Kebab  |  04-07-2007

Ik heb de film in de bioscoop gezien, ik zelf vond het echt een saaie film, niet de moeite waard. maar goed ieder zijn mening
Lees meer >

Roy Langeveld  |  04-07-2007

Deze film verdient echt een tweede kans op dvd. Na Lek en Van God Los eindelijk weer eens een grimmig verhaal dat laat zien dat een Nederlandse misdaadfilm niet...
Lees meer >

Rob Eric Blank  |  04-07-2007

Ik vond het een zeer goeie film, met een cast die zeker niet verkeerd is. Deze op het Nederlands filmfestival gezien en deze overtuigde mij meer dan het zo gepr...
Lees meer >

Quido  |  03-07-2007

Vond hem ook niet meer dan aardig. Wel uitstekend spel van de gehele cast, prachtig camerawerk van Bert Pot en sfeervolle muziek van Han Otten, maar helaas doet...
Lees meer >

deweb  |  03-07-2007

Misschien kwam het door mijn moeheid, maar deze film kon me eigenlijk niet boeien. Het kabbelt allemaal maar wat voort, en tot een hoogtepunt lijkt het niet te ...
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  03-07-2007

De film is zeker een aanwinst voor mijn collectie. Een duidelijk en boeiend verhaal, goed acteerwerk en een lach en een traan op zijn tijd maken de film complee...
Lees meer >

Daniël V.  |  03-07-2007

Ik sluit me erbij aan. Inderdaad een uitstekende film van eigen bodem. Humoristisch en grimmig/realistisch tegelijkertijd. Zelfs als je niet veel hebt meegekreg...
Lees meer >

Guus Josee  |  03-07-2007

Dit is oprecht een uitstekende film. Ik was van het eerste tot het laatste moment geboeid.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Discriminatie Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
5.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.