War, Inc.

Recensent:
Patrick van den Hul
02-03-2009

Totaalbeoordeling:

3
DVD

War, Inc. (DVD)
Samenvatting

Wat is een logische carrièrestap voor een voormalig Vice-President (Dan Aykroyd) van de VS? Geld verdienen aan oorlog natuurlijk! De natie Turaqistan, dat ergens in het Midden-Oosten ligt, is bezet door het bedrijf van deze beste man. Er kan echter pas goed winst gedraaid worden als de concurrentie geen rol meer speelt, en daar komt huurmoordenaar Brand Hauser (John Cusack) in beeld. Hij wordt ingevlogen om de Minister van Olie om te brengen. Het is natuurlijk belangrijk dat hij hierbij niet teveel opvalt en hij gaat dan ook undercover als organisator van een handelsconventie. Daar moet hij de trouwerij organiseren van de Westerse popster Yonica Babyyeah (Hilary Duff), die grote populariteit geniet in Turaqistan en omstreken. Ondertussen ontmoet hij de charmante journaliste Natalie Hegalhuzen (Marisa Tomei), die hem niet uit het oog verliest. Wat eerst een routineklus lijkt te zijn, resulteert in een aantal bizarre situaties en een confrontatie met gebeurtenissen uit het verleden.

Commentaar

De omstreden oorlogen in Afghanistan en Irak lijken eindeloos. Vaak wordt er al gesproken van een herhaling van Vietnam. De aanloop en het verloop van deze operaties heeft al geresulteerd in een grote variëteit aan films. Van politieke drama’s en thrillers tot documentaires en oorlogsfilms. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is al gemaakt. In deze film wordt vooral de winstgevendheid van de oorlog op de hak genomen. Het ligt er dik bovenop dat het big business is; zelfs de tanks rijden rond met reclameborden aan alle kanten en de gebouwen zijn inmiddels voorzien van grote billboards met Westerse producten. Binnen deze setting speelt een vrij oppervlakkig verhaaltje over de huurmoordenaar met een getroebleerd verleden die gewetensbezwaren krijgt. Een love interest in de vorm van Tomei ontbreekt ook niet en verrassend genoeg zit er ook nog behoorlijk wat actie in de film. Het is daardoor een vreemde mix geworden van niet alleen satire en kluchtige humor, maar ook actie, drama en romantiek. Dit kan verfrissend uitpakken, maar in dit geval is het bovenal verwarrend. De film zit vol met rariteiten en er valt niet echt een logische lijn in het verhaal te ontdekken. De satire mist een scherp randje en ligt er bovendien wat te dik bovenop. Het drama aspect wordt nauwelijks uitgewerkt en wordt bovendien ondermijnd door de soms slapstickachtige humor. De cast presteert heel aardig, maar de talenten van Cusack en Tomei worden niet ten volle benut. Duff overtuigt verrassend genoeg in een lekker overdreven rol met fout accent en dito kleding. De productiewaarde van de film is helaas weer minder, wat afdoet aan het gevoel van realisme. De actie is wat mager en Cusack is sowieso niet echt de juiste persoon voor een harde rol als deze, daarvoor heeft hij een veel te zachtaardige uitstraling. Uiteindelijk is War, Inc. een typisch gevalletje van ‘vlees noch vis’ geworden. De film wil teveel, waardoor er uiteindelijk maar weinig bereikt wordt. Gedurende de korte speelduur weet het te vermaken, maar het blijft allerminst hangen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Komedie/Humor, Oorlog, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 102 min
Verpakking: Alpha Dual Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664062647

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is opgenomen in het brede 2.35:1 formaat maar is voor deze DVD verknipt naar een verhouding van 1.78:1. Dat betekent dat er boven en onder heel wat meer beeld te zien is dan oorspronkelijk het geval was. Dit lijkt misschien mooi, maar het houdt geen rekening met de artistieke bedoelingen van de regisseur op het gebied van compositie en dergelijke. De scherpte van het beeld is wisselvallig. Sommige scènes zien er prima uit, terwijl anderen een softe indruk maken. Verder doet het geheel wat donker aan en zijn de kleuren flets. Ook het contrast is regelmatig te laag. Zo nu en dan zijn de kleuren zwaar bewerkt (zie screenshot 4), ongetwijfeld vanuit artistieke overwegingen, in dit geval een flashback. Tevens is er sprake van een forse hoeveelheid filmgrain. Met het detail zit het meestal wel goed. Afgezien van de grain is er geen sprake van enige ongerechtigdheden. De film is voorzien van Nederlandse ondertiteling. Deze had iets kleiner mogen zijn en lager in beeld kunnen staan. De film is opgedeeld in een luttele 6 hoofdstukken.

Geluidskwaliteit

Op de DVD zijn een Dolby Digital 5.1 track (448kb/s) en een Dolby Digital 2.0 versie (224kb/s) te vinden, beide in de originele Engelse taal. Dialogen klinken altijd helder en komen netjes uit de middelste speaker. De muziek die zo nu en dan op de voorgrond treedt vult op een mooie manier de kamer door een goede ruimtelijkheid en effectieve inzet van de subwoofer. Zoals al even aangegeven in de bespreking van de film, is er sprake van behoorlijk wat actie. Het zit op die momenten wederom goed met de dynamiek van de track. Alle speakers worden ingezet en het laag klinkt ook mooi en strak. Een uitstekende geluidservaring dus. Er is eigenlijk geen reden om voor de Dolby Digital 2.0 track te kiezen, wanneer je een surround opstelling tot je beschikking hebt. Deze mix klinkt overigens ook goed.

Extra's

Er zijn geen extra’s. Er is enkel een statisch hoofdmenu met een hoofdstukselectie en de optie om de ondertiteling aan te zetten.

Conclusie

Oorlog is big business, maar zo nu en dan is er wel eens een obstakel dat deze winsten in de weg staat. Huurmoordenaar Brand Hauser wordt naar het bezette Turaqistan gestuurd, maar de klus verloopt niet helemaal volgens plan. War, Inc. wil alles zijn voor iedereen en bereikt daardoor uiteindelijk maar weinig. De satire mist een scherp randje en het verhaal is te chaotisch om in mee te kunnen gaan. De beelduitsnede op deze DVD wijkt fors af van de originele bioscoopverhouding en de scherpte en kleuren van het beeld zijn matig. De geluidskwaliteit is dan wel weer uitstekend. Er zijn geen extra’s opgenomen op deze uitgave.

Laatste reacties

TJ Weissel  |  03-03-2009

Ik heb deze blu-ray mogen aanschouwen, vind een van de slechtere blu-rays die ik heb mogen zien.. op de BDP1500 op 42" Full HD ziet de DVD er mooier uit, heeft ...
Lees meer >

Hayko de Boer  |  02-03-2009

ik ben normaal een groot John Cusack fan, maar gisteren op een dvd de trailer gezien van deze film en ik heb accuut geen zin om deze te zien. Raap deze wellich...
Lees meer >

zetmoon  |  02-03-2009

"De film is opgenomen in het brede 2.35:1 formaat maar is voor deze DVD verknipt naar een verhouding van 1.78:1. Dat betekent dat er boven en onder heel wat mee...
Lees meer >

intexor  |  02-03-2009

Ik wil deze film al een tijdje eens gaan bekijken, maar het feit dat bijna alle reviews die ik tegenkom spreken van een tegenvaller houdt me voorlopig tegen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.